Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HABEV) Başkanı Kamer Ali Durur Haberes Dergisi’nin 48’inci sayısına konuk oldu.

Genel Yayın Yönetmenimiz Ayhan Aydıner ile keyifli bir sohbet gerçekleştiren Durur; “Türkiye’nin her bölgesinde Alevi- Bektaşi inancında olan canlarımız mevcuttur. Özellikle büyük illerimizde İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya gibi çoğunlukta mevcut olup, yaşadığımız ilimiz Eskişehir’de ise nüfusun üçte biri bu inanca sahiptir” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HABEV) ne zaman kuruldu? Kurulmasında amaç neydi? Herkes vakfa üye olabiliyor mu?

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak; Eskişehir de 1991 yılında, insanlar arasında sevgi, barış, hoşgörü ve dostluk ortamının gelişmesine, toplumsal huzurun korunmasına, Ulusal birliğin güçlenmesine katkı sağlamak amaçlı kurulmuştur.

Bu noktadan hareket ederek 25 Mayıs 1995 yılında çevreye ve topluma daha geniş ve çok yönlü hizmet vermek düşüncesiyle kısa adı HABEV olan Eskişehir-Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı kurulmuştur

Vakıf binamız 20 Nisan 1996 tarihinde görkemli bir törenle açıldı. Törene o gün görevde olan Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel ve üç bakanın yanında Eskişehir Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, çok sayıda milletvekili ve kalabalık bir protokol topluluğu ile geniş bir halk kesimi katıldı.

Vakıf geçmişten günümüze çeşitli uygarlıklara beşiklik etmiş, doğu ve batı kültürleri arasında bir köprü görmüş ve halen zengin Bir tarihi mirası bağrında saklayan Anadolu’da; Türk Kültürünün gelişip kökleşmesinde ve yayılmasında büyük emeği geçmiş Hacı Bektaş Veli’nin yaşamını, kişiliğini ve çalışmalarını, öğretisini, dünya görüşünü ve değer yargılarını, kültürünü, düşünce birikimini, öğelerini ve töresini yurt çapında ve genelinde yararlı sonuçlar verecek şekilde tanıtmak amaçlıdır.

Vakfa üye olmak isteyenler Yönetim Kuruluna yazılı başvuruda bulunurlar. Yönetimin kabulü halinde üyelik ilk Genel Kurulun onayına  sunulur. Genel Kurulca üyeliğe kabul edilenler giriş aidatlarını tüzüğümüze uygun şekilde ve tamamını nakden ödedikleri tarihten itibaren fiilen ve hukuken Vakfın üyesi olurlar.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfına kayıtlı ne kadar üyeniz var? Onlara hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

295 üyemiz bulunmaktadır. Vakfımız, Toplumsal yaşayışın çeşitli gereksinimlerini karşılayacak biçimde inşa edilmiştir. Kurban kesim yeri, yemekhane, mutfak, morg-gasil hane, toplantı salonu, düğün salonu, eczanesi, pastane, ile halka hizmet vermektedir.

Vakfımız Eğitim, Sağlık ve çeşitli kültürel konularda Kamu Kuruluşlarıyla işbirliği halinde ve kendi olanaklar doğrultusunda  faaliyet göstermektedir.

·         Okuma Yazma Kursları

·         Bağlama Kursu

·         İlk Ve Orta Öğretim Dersleri Kursu

·         Semah Kursları

·         Alevilik Öğretisi Dersleri Verilmektedir

Vakfımız her yıl başarılı üniversite öğrencilerine burs vermekte. Eğitime %100 destek proje kapsamında okulların açılışında 7 İlköğretim 1 Liseden yardıma muhtaç çocuklara okul kıyafeti, ayakkabı, kırtasiye yardımında bulunmaktadır.

Kadın ve Gençlik birimlerimizin sürekli aktif etkinlikler düzenlemekte Huzur Evleri, Çocuk Esirgeme Evine ziyaretler ve  Her yıl düzenli olarak Kadınlar Günü, Anneler Günü etkinliklerini  gerçekleştirmektedirler.

Vakfımız Yüce Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin “72 Millete Aynı Can Gözüyle Bakmak” anlayışından hareket ederek insanlar arasında: kardeşliği, dostluğu, insan sevgisini, hoş görüyü sağlamak için her yıl toplantılar, cemler, muharrem sohbetler, Panel ‘Sevgi Seli Adı  Altında’ Aşure Yemeği  düzenleyerek; Eskişehir halkını bir araya getirmekteyiz.

Başkan seçildiğiniz günden beri yaptığınız çalışmalar ve ileriye yönelik projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Vakfın Kamu yararı statüsünü alabilmemiz için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la görüşme gerçekleştirildi. Ve gerekli çalışmalar devam etmektedir.

Vakıf üyelerimizle bir araya gelerek birlik ve dayanışma yemeği organize edildi.

Şubat ayı içerisinde Hızır ayı olduğu için Hızır Cemi gerçekleştirdik.

Eskişehir Psikoloji Kulübü ile ebeveyn ve öğrencilere yönelik ‘Sınav Stresini Önlemek’ konulu seminer düzenlendi.

21 Mart Hz. Ali’nin Doğumu ve Sultan Nevruz Bayramı dolayısıyla Halk Müziği Sanatçımız Cem Doğan’ın nefesleri ve Baba Mansur Ocağı Dedemiz Seyit İbrahim Erenler’in Söyleşisi ile Anma Etkinliği düzenledik.

SMA Tip 1 hastası Kayra bebek için kampanya başlattık.

 

Eskişehir’de ve Türkiye’de ne kadar Alevi-Bektaşi var? Nüfusu en çok  hangi illerde?

Türkiye’nin her bölgesinde Alevi- Bektaşi inancında olan canlarımız mevcuttur. Özellikle büyük illerimizde İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya gibi çoğunlukta mevcut olup, yaşadığımız ilimiz Eskişehir’de ise nüfusun üçte biri bu inanca sahiptir.

Eskişehir’de lobicilikle konusunda etkili misiniz? Aranızda birlik ve dayanışma nasıl?

Eskişehir’de Alevi ve Bektaşi inancına bağlı 39 köy derneklerimiz mevcut. Derneklerimiz, Vakfımız çatısı altında birlik ve dayanışma içerisinde faaliyet göstermektedir. Bu birlik ve dayanışma dolayısıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle dayanışmamız bulunmaktadır.

Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu ne? Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Trafik sorunları artmıştır.

Engelli vatandaşlarımız için güvenli kaldırımlar yeterli değil.

Ekonomik nedenlerle veya okul bitirdiğinde bir gelecek görmediği için 1 milyondan fazla üniversite öğrencisi üniversitelerden, bunların çoğu da Eskişehir’den ayrılmak zorunda kalmıştır.

Madde kullanımının çok yaygınlaştı. Özellikle kenar mahalledeki okullarda madde bağımlılığının artışından dolayı sosyal ilişkilerin bozulduğu, öğrencilerin okuldan uzaklaştığı görülmektedir.

Maden arama nedeniyle şehrimizin tabiat ve doğa dengesi bozulmuştur.

Ülkemizde olduğu gibi Eskişehir’de de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığıyla beraber uyguladığı ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi, laik ve bilimsel eğitime aykırıdır. Aynı zamanda tüm inançlara eşit pencereden bakmamaktadır.

Üyelerinize ve Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

Aklın ve bilimin ışığında hareket ederek Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalınarak, laik ve cumhuriyetin izinden ayrılmayalım.