Ali Güven Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde Kamu Milyonlarca Lira Zarara Uğratıldı mı?

Ali Güven Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerine aykırı şekilde döner sermayeden usta öğretici çalıştırıldığı ve ücretlerinin genel bütçeden ödendiği iddia ediliyor. Bundan dolayı kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu olayı soruşturulması için iki Bakanlık Müfettişini ilimize gönderdi.

Tepebaşı ilçesinde bulunan Ali Güven Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde yıllardır Bakanlığın yayınladığı yönetmelik ve mevzuatlara aykırı bir şekilde döner sermayeden usta öğretici çalıştırılmış. Ücretleri de döner sermayeden değil de genel bütçeden karşılanmış. Bundan dolayı kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

BAKANLIĞA ŞİKAYET EDİLDİ

Yönetmelikte; “Doğrudan Öğretmen Normu Olmaksızın Döner Sermayede Usta Öğretici Görevlendirilmesi Söz Konusu Değildir” hükmünün olmasına ve bilinmesine rağmen usta öğretici çalıştırılmaya devam edilmiş.  Ücretleri de genel bütçeden ödenmiş. Böylece kurum yöneticileri tarafından DÖSE’den (Milli Eğitim Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi) aylık ve yıllık ücretin fazla alınmasına da sebep olunduğu öne sürülüyor.  Tabi ki alınan ücret de makul olunca bu durumu nasıl olsa kimse bilmiyor diye bu uygulama yıllarca devam etmiş. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında görevlendirilecek uzman ve usta öğreticilik hükümlerine uygun olmak şartıyla usta öğretici görevlendirilmesine uygun olacağı değerlendirilmekte. Ancak “Döner sermayede çalıştırılmak üzere usta öğretici görevlendirilemez. İhtiyaç halinde derslere girmek üzere usta öğretici görevlendirilir” denilmektedir. Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Yiyecek İçecek hizmetleri ve Konaklama ve Seyahat hizmetleri alanında norm kadro bulunmadığı halde döner sermayede usta öğretici çalıştırılıp ücretleri genel bütçeden ödenmiş. Bu usulsüz olduğu iddia edilen ödeme olayı Milli Eğitim Bakanlığına şikayet edilmiş.  Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyu araştırıp, oluşan kamu zararını ortaya çıkarmaları için iki Bakanlık Müfettişini Eskişehir’e gönderdi. Müfettişler iddialarla ilgili inceleme ve soruşturma çalışmalarını devam ederken; Eskişehir eğitim camiası burada oluşan kamu zararının miktarını merak ediyor.