Türklerin Anadolu’ya gelmeden öncede bu topraklarda tahılın eski ve köklü bir geleneği bulunuyordu zaten. Anadolu’da eski çağlarda olduğu gibi hem Bizans hem de Selçuklu ve beylikleri döneminde en çok yetiştirilen tahıl ürünleri başı çekiyordu. Selçuklu döneminde Anadolu çok önemli tahıl ve buğday üretim merkezi durumundaydı. Yerleşim merkezlerinde irili ufaklı fırınlarda ekmek yapımı olurdu. Genelde hanelerde küçük toprak fırınlar ve “tandır” denilen fırınlarda ekmek, yufka ve bazlama gibi hamur işleri yapılırdı.
Tasavvuf kültüründe ekmeğin üzerine tuz serpilerek ikram etme geleneği vardı. Bu gelenek Anadolu Selçuklu döneminde Somuncu Baba’dan geliyordu. Tasavvuf erenlerine göre; sofrada tuz ve ekmek bulunmalıydı. Çünkü hayatın tuzu ve tadı vardır. Her birinininde sofrada olması gerekir deniliyordu.
Osmanlı döneminde ise buğday, çavdar, mısır ve kepekten yapılan farklı çeşitli ekmekler yapılırdı. Evliya Çelebi kitabında Osmanlı devleti sınırları içinde 46 çeşit ekmek yapıldığından bahsediyor. Bunlar arasında en popüler olanı “has ekmek” daha çok Saray erkanı ve zengin kesimin tercih ettiği bir tür beyaz ekmek oluyor. Osmanlı Devleti’nde ekmek üretimiyle ilgili ilk mevzuat 1502 yılında II.Beyazıt zamanında hazırlanan “Kanunname-i ihtisab-Bursa”( Bursa Belediyesi kanunu) olmuş. Bu düzenlemeyle ekmeğin üretimden sofraya gelinceye olan sürece bir standart getirilmiş. Osmanlı bu mevzuatla
ekmekçi esnafını ciddi olarak denetim altına almış. İstanbul’u ve birkaç büyük yerleşimi saymaz saymazsak, Osmanlı’da herkes kendi imkanları ile ekmeğini yapıyordu.19.yüzyılın ortalarıyla beraber Batı’ya özenti, ilgi ve bazı toplumsal alışkanlıkların değişmesiyle birlikte çok şehirde evde yapılan ekmeklerin yerini çarşı fırından gelen ekmekler almaya başlamış. Yine de bu alışkanlık Osmanlı toplumu tarafından yadırganmış. Hatta kadınlar kendi aralarında ki sohbetlerinde “onlar çarşı ekmeği yer” cümlesini kınama maksadıyla kullanmışlardır. 19.yüzyılda Ocak, fırın tasarımları ve un öğütme tekniklerinde önemli gelişmeler fırıncılık endüstrisinde günümüzdeki düzeye getirdi. Ayrıca ekmek maya ve katkı maddelerinin bulunması, daha kaliteli hububat yetiştirilmesi hamuru daha iyi fermente etmiş ve ekmeği daha lezzetli hale getirmiştir. Bugün artık evlerde ev aletleri donanımı sayesinde ekmek konusunda çok çeşitli lezzetli ekmekler yapılıyor. Sonuç olarak her bir uygarlık kendi yaşadığı dönemin teknolojisini ekmeğe yansıtarak geliştirmiş.