KÜLTÜR SANAT

“Bir Aşk: Leyla ve Mecnun” törensel tiyatro gösterisi

"Sema Ayininin İslam Tasavvufu Felsefesi ve Törensel Tiyatro Açısından İncelenmesi ve Bir Uygulama Modeli: Fuzuli'nin Leyla ve Mecnun Eserinin Sahnelenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinin uygulama kısmını oluşturan törensel tiyatro gösterisi, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Arık’ın yürütücülüğünü yaptığı ve TÜBİTAK 1001 desteğiyle hayata geçirilen projenin törensel tiyatro gösterisi, seyircilerle sahnede buluştu.

Fuzuli'nin 'Leyla ve Mecnun'u, tiyatro ile buluştu

Fuzuli'nin 1536 yılında mesnevi biçiminde yazdığı 3.098 beyitlik tasavvufi aşk hikâyesi, törensel tiyatro anlayışıyla sahne yorumuna kavuştu. Gösterinin temel yapısını Mevlevi geleneğinde önemli bir yer tutan Sema Ayin-i Şerifi oluşturdu. Başlangıç Ritüeli, Devr-i Veledi, 4 Selam Dönüşleri ve Bitiş Ritüeli bölümleriyle tasarlanan performans, izleyicilere Mecnun’un hakikat yolculuğunu etkileyici bir anlatımla sundu. Semazenlerin beyaz tennureleriyle gerçekleştirdiği dönüşler, törensel tiyatro formunda mistik bir atmosfer yarattı.

Gösteri güçlü kadrosuyla sahnelendi

Gösterinin uyarlama ve yönetmenliğini Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Arık üstlenirken, Türkçe sadeleştirme Muhammed Nur Doğan tarafından gerçekleştirildi. Oyunda Esen Poyraz, Pınar Arık ve Hüseyin Şen sahne aldı. Yönetmen yardımcılığı görevini Sıla Can Budak, koreografi ise Ahmet Şamil Erkoçaktarafından yapıldı. Ayin hareket düzeni Naci Bayraktaroğlu, Sema dönüş eğitimi ise Sercan Çelik tarafından gerçekleştirildi. Işık tasarımı Hüseyin Tokyol, kostüm tasarımı Nuri Arslantaş tarafından yapılırken gösterinin müzik düzenlemesini H. Uğur Önlü, görsel tasarımını ise Mustafa Uluyol ve Hüseyin Altunlu üstlendi.