TBMM’deki 18 saat süren görüşmelerde teklife karşı direnen vekiller arasında yer alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, teklifin hayvan haklarını ihlal ettiğini ve toplumda huzursuzluğa, güvensizliğe yol açacağını söyleyerek geri çekilmesi çağrısı yaptı. Çakırözer, “ Evet, Türkiye'nin bir sahipsiz hayvanlar, sahipsiz sokak hayvanları sorunu vardır. Ancak bununla başa çıkmak için ötanazi kılıfı altında hayvanları öldürecek bir teklifle karşımıza gelirseniz biz buna karşı çıkarız. ‘Hayvan hakları’ adı altında can dostlarımızın en birincil hakkı olan yaşam hakkını tehdit eden, akla, mantığa, vicdanlara sığmayan teklife direniriz! İşte Meclis kapısında, Eskişehir'de, Ankara'da, İstanbul'da ve tüm şehirlerimizde hayvanseverler seslerini duyurmaya çalışıyor. ‘Kısırlaştır, yerinde yaşat’ diyor! 22 yıldır hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiş siyasi iktidarın sorumsuzluğunun bedeli can dostlarımızın yaşamı değildir, olmamalıdır. Elinizi vicdanınıza koyun! İş işten geçmeden bir daha düşünün, bu yasayı geri çekin” dedi.

18 SAAT DİRENDİLER…

Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatacağız

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer sokak hayvanlarının ötanazi ile öldürülmesini öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine katılarak, yasanın geri çekilmesi için muhalefet milletvekilleri ile direndi.  TBMM’de Çarşamba günü saat 14:00’te başlayan görüşmeler, 18 saat boyunca Perşembe sabah 08:00’a kadar sürdü. Görüşmelerin ilk gününde teklifin ilk 3 maddesi AKP Milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Muhalefetin ısrarları itirazları sonrası görüşmelere pazartesi gününe kadar ara verildi. CHP’li vekiller görüşmelerde yasanın geri çekilmesi için mücadele verirken, “Sokaktaki can dostlarımızın itlafına, öldürülmesine zemin hazırlayan teklife karşı direnmeye devam edeceğiz” dedi.

AKLA, BİLİME, VİCDANLARA VE ANAYASA’YA AYKIRI

Teklifin hayvan haklarını ihlal ettiğini ve toplumda huzursuzluğa, güvensizliğe yol açacağını söyleyen CHP’li Utku Çakırözer, şöyle konuştu:

“Hayvan hakları adı altında can dostlarımızın en birincil hakkı olan yaşam hakkını tehdit eden, akla, mantığa, vicdanlara sığmayan bir teklifle karşı karşıyayız. Evet, Türkiye'nin bir sahipsiz hayvanlar, sahipsiz sokak hayvanları sorunu gerçeği vardır. Hiç kimse bunu görmezden gelemez! Ancak bununla başa çıkmak için ötanazi kılıfı altında hayvanları öldürecek, katledecek bir kanun teklifiyle karşımıza gelirseniz biz buna sonuna kadar karşı çıkarız, direniriz. Bu dünyayı, doğayı, sokakları paylaştığımız can dostlarımızı öldürme hakkını kimse kendisinde göremez. Böyle bir şey Anayasa'ya da vicdanlara da aykırıdır.”

MECLİS’İN RAPORU VAR: ‘FON KUR, KISIRLAŞTIR’ DİYOR

2019 yılında tüm partilerin oy birliği ile Meclis’te kabul edilen Araştırma Komisyonu Raporu’na da dikkat çeken Çakırözer, “O Komisyon raporunda kısırlaştırma yönteminin çevre ve insan sağlığı açısından en uygun çözüm olduğu ifade edilmekte. ‘Hayvan hakları fonu kurulsun’ denilmekte ama bakıyoruz önümüzdeki bu teklifte hayvanları korumak için ne fon kurulması düzenlemesi var ne de kısırlaştırmayı temel hedef yapmak var. Peki, ne var? ‘Hayvan hakları’ adı altında can dostlarımızın yaşam hakkını tehdit eden ölüm ve infaz yasasıyla karşımıza çıkmak var. Sahipsiz sokak hayvanları için yerel yönetimlerce toplanarak ‘kamu güvenliği’ ‘anatomisi bozuk hayvan’ gibi tamamen muğlak, ucu açık ifadelerle ötanazi adı altında öldürülmesi yetkisi verilmesi var. Seçimi kaybedince, sorumluluğu belediyelere atma var! Bu yaptığınız hayvan haklarıyla, dinimizle, kültürümüzle bağdaşmaz, örtüşmez. Bir sorunu yıllardır çözmeyip sıkıştığınızda akla ilk hayvanları öldürmeyi getirirseniz biz burada buna karşı çıkarız” diye konuştu.

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN, YASAYI GERİ ÇEKİN

“Aklın, bilimin yolunda daha insancıl, daha etkili ve sürdürülebilir bir çözüm mümkünken ötanazi gibi geri dönülmez bir uygulamayı tercih ederseniz toplumda, vicdanlarda derin yaralar açılır” diyen Çakırözer, şunları söyledi:

“Bu haliyle geçerse çok keyfî uygulamalara yol açacak, hayvan hakları ihlallerine ve toplumda güvensizliğe yol açacaktır. Çocuklarımızın, yurttaşlarımızın güvenli sokaklarda yaşaması elbette hepimizin arzusudur ancak çözüm milyonlarca can dostumuzun, köpeğin, kedinin öldürülmesine yol açacak bir teklifi Meclis’e getirmek değildir. Eğer bu yasayı bu şekilde Komisyondan geçirirseniz Gazi Meclisimiz tarihinde utançla anılacak bir düzenlemeyi geçirmiş olacaktır. 22 yıldır hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiş siyasi iktidarın sorumsuzluğunun bedeli can dostlarımızın yaşamı değildir, olmamalıdır. Bizler kararlıyız, buna izin vermeyeceğiz. Sizler de elinizi vicdanınıza koyun ve iş işten geçmeden bir daha düşünün, bu yasayı geri çekin!”

Editör: Ayhan Aydıner