Gelen postada okul müdürü ve pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı ile ilgili şu iddialar yer alıyor:
-Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nin Konferans Salonu neden kullanılmıyor? Eskişehir'in en merkezi ve köklü listelerinden Cumhuriyet Anadolu Lisesinin konferans salonu kurulduğundan beri hem okulun tüm etkinliklerinde hem de İl Milli Eğitim ve İlçe MEM toplantıları ve etkinlikleri başta olmak üzere diğer okulların ve kamu kurumlarının etkinliklerinde yoğun olarak kullanılıyordu. Yaklaşık 200 kişilik salonda sinema koltukları bulunuyor. 8-10 sandalyenin menteşe arızası ve kumaşlarında yıpranma olduğu halde Okul Müdürü Halil Uçar, Milli Eğitim Bakanlığından Aralık 2023 döneminde ödenek istedi. Milli Eğitim Bakanlığından konferans salonunun tefrişat tamirat ve tadilatı için gönderilen 29 bin 952 TL ödenek geldi. Devlet İhale Kanununun 22/d maddesi uyarınca 3 firmaya teklif verilerek en düşük teklifi veren firmaya ihale edildi. İhaleyi alan firmaya ödemesi gerçekleştirildi. Aradan 6 aydan fazla sure geçmesine rağmen salonun koltukları tamir edilmedi. Okulların ve kurumların yoğun ihtiyaç duyduğu salon 1 yıldır kullanılamıyor. İhale edilen işin bedeli 29 bin 952 TL ihaleyi alan firmaya peşkeş mi çekildi? Ya da bu para başka amaçlı mı kullanıldı bilinmiyor. Devletin tasarruf tedbirleri uyguladığı bir dönemde, acil ihtiyaç olmadığı ve koltuklar ekonomik ömrünü tamamlamadığı halde bu harcama neden yapılmıştır? Harcama yapıldığı halde salon hala neden kullanılmamaktadır?
-Pansiyondan Sorumlu Müdür Yardımcısı Arzu Koçak görevini yapmıyor. 2023-2024 eğitim yılında pansiyon için ihaleyi alan tedarikçi firmadan gelen hiçbir ürünün teslimini almamıştır. Ölçülmesi, tartılması gereken ürünleri kendi yerine memur ve aşçılara aldırtmıştır. Bundan dolayı sipariş fişlerinin büyük çoğunluğunda imzası yoktur. Bu ürünlerin kontrolünü yapıp, alması gereken pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı bu görevini neden savsaklamıştır? Müdür Halil Uçar ürünleri müdür yardımcısı yerine memur ve aşçıların almasına nasıl müsaade etti?
-Okul pansiyonundan pansiyonlu öğrencilerin haricinde sadece okul personeli ve okulun gündüzlü öğrencileri %45ini Milli Eğitim Bakanlığı ve %55'ini yemek yiyenler aylık bedeli peşin olarak makbuz karşılığında ödemek ve ödedikleri bedelin okul yönetimi tarafından 48 saat içerisinde Odunpazarı Mal Müdürlüğüne yatırılması gerekir. Buna rağmen Ahi Evran Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim gören 6 civarında gündüzlü öğrenci 2023/2024 öğretim yılı 2. Döneminden itibaren makbuz almadan ve ödeme yapmadan Cumhuriyet Anadolu Lisesi pansiyonundan öğle yemeği yemiştir. Bu öğrencilerden ücret alınmış mıdır? Ücret alındıysa Odunpazarı Mal Müdürlüğüne ödemeleri yapılmış mıdır? Para alındığı halde Mal Müdürlüğüne 6 öğrenci için ayda yaklaşık kişi başı 2 bin TL den 4 ayda yaklaşık toplam 48 bin TL paranın akıbeti nedir? Bu öğrenciler fakir diye para alınmadı deniliyorsa; kendi okulumuz olan Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ndeki fakir öğrencilere neden ücretsiz yemek yemeleri sağlanmadı?
-2023/2024 öğretim yılında Ekim ayından itibaren Cumhuriyet Anadolu Lisesinde dışarıdan temizlik personeli çalıştırılmıştır. Bu personelin sigortaları ödenmiş midir? Ödendiyse sigorta ve maaşları hangi kaynaktan karşılamıştır?
-4-5 ay önce Okul Aile Birliği hesabından yüklü miktarda para çekildi mi? Çekildiyse nereye harcandı? Veya nasıl gider gösterildi?
-Okul Müdürü, öğretmen mülakatında daha önce İş- Kur vasıtasıyla gelen çalışana mülakatta görev vermiş. Onun ödemesini nasıl yaptı veya nerden karşıladı? Kadrolu çalışan varken neden böyle bir şey yaptı?
-Okul Müdürü Halil Uçar’ın odası sürekli kapalı. Hatta zaman zaman içeriden kilitliyor. Özel misafirleriyle görüşürken odasını kilitliyor. Bu durumdan öğretmenler ve personeller huzursuz.
Kentimizin köklü eğitim kurumlarından olan Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ndeki bu iddialar mutlaka araştırılmalı. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, müfettiş göndererek; eğitim kurumunda huzursuzluğa yol açan bu iddiaların doğruluğunu araştırmalıdır. Üzerinin kapatılmasına müsaade etmemelidir.