Esgastroder, ikili ilişkiler kapsamında 2025 yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.

Eskişehir Gastronomi Derneği (Esgastroder) Başkanı Murat Arnik ;Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla Eskişehir’in gastronomi haritasının oluşturulması, yerel mutfak kültürünün korunması ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin gün yüzüne çıkarılması için ortaklaşa etkinlikler ve yarışmalar düzenlenmesini Ayrıca, yerel üreticiden son tüketiciye kadar yöresel ürünlerin hem yerel halk hem de turistler tarafından erişilebilir hale getirilmesi için satış noktaları oluşturulmasını ve bu konuda destek veren işletmelere il kültür turizm il müdürlüğü tarafından sertifika verilerek teşvik edilmesini isteyerek Bu projelerle, Eskişehir’in gastronomi değerleri yerel ve ulusal düzeyde tanıtılmasına katkı verecektir dedi.

Eskişehir Olarak Turizmden Hak Ettiğimiz Payı Almak İstiyoruz

Esgastroder Başkanı Murat Arnik, derneğin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında avmanak’a detaylı bilgiler paylaşarak, “Eskişehir’de yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren 5.250 işletme, 60 bin çalışan ve 1.500 tedarikçi firmayı tek çatı altında birleştirerek sektörde büyük bir boşluğu doldurduklarını devam eden yapılanma süreci ile Türkiye genelinde bu yapıya sahip tek resmi dernek olmanın gururunu yaşıyoruz,” dedi. Arnik ayrıca, Türkiye’de gastronomi ekonomisinin yıllık 50 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu ve Eskişehir’in bu büyük pastadan hak ettiği payı alması gerektiğini vurguladı.

Turizm Haftası” GİBİ ÖZ  DEGERLERİMİZİ YILIN 12 AYI SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR HALE GETİRMELİYİZ.

Esgastroder Başkanı Murat Arnik, Eskişehir’in gastronomi turizmini yılın 12 ayına yayarak şehir ekonomisini canlandırmayı ve yerel üreticilere daha fazla fırsat sunmayı hedeflediklerini belirtti. “Turizm Haftası” gibi özgün değerlerin yılın 12 ayına yayılması gerektiğini vurgulayan Arnik, “Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi ve bu konuda Turizm Bakanlığı tarafından yapılan projelerin yıl boyunca belirli aylarda tekrar edilerek turizmden en yüksek gelirin elde edilmesi gerekiyor,” dedi.

Festivaller, Bölgesel Kalkınmanın En Güzel Etkinlik Modelidir.

Arnik, yerel tarım ürünleri ile yerel üreticilerin tarladan hasata ve oradan mutfağa uzanan yolculuğunu anlatan etkinliklerin doğal ürünlerin tanıtılması ve yerel halka teşvik edilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Geleneksel tariflerin ve yöresel tatların korunması ve tanıtılması amacıyla festivaller, atölye çalışmaları ve tematik etkinlikler düzenlenerek Eskişehir’in gastronomisini ön plana çıkaracak projelere öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Eskişehir’in Marka Şehir Yolculuğunda Tarihi Bölgelerin Gastronomi Turizmiyle Bütünleştirilmesi İçin Tüm Kurumların Desteği Şart Eskişehir’in tarihi ve kültürel zenginliklerini gastronomiyle birleştirerek marka şehir haline getirme hedefinin altını çizen Arnik, “Bu süreçte tüm kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, bölge halkının ve esnafının destek vermesi büyük önem taşıyor. İşini seven, ülkesini ve vatanını düşünen herkesin güçlü bir Türkiye hedefi doğrultusunda bu kalkınma sürecine katkı sağlaması gerekiyor,” dedi.

Esgastroder Başkanı Murat Arnik, “Eskişehir’in yerel üreticilerini destekleyerek ve unutulmaya yüz tutmuş özgün tatlarını gün yüzüne çıkarıp  tanıtarak, şehrimizi gastronomide örnek bir destinasyon haline getireceğiz,” dedi.

Vali Aksoy'dan ERİAD'a Ziyaret Vali Aksoy'dan ERİAD'a Ziyaret

Arnik; Yerel değerlerimizi koruyarak Eskişehir’i hem Türkiye’nin önde gelen gastronomi destinasyonlarından biri haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız,” ifadelerini kullandı. Murat Arnik, Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak’a misafirperverliği ve destekleri için teşekkür ederek, “Gastronomi turizmini geliştirmek adına güç birliği yaparak Eskişehir’i hak ettiği noktaya taşıyacağız.  Bu anlamlı ziyaret, Eskişehir’in gastronomi turizminde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Eskişehir Gastronomi Derneği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün iş birliğiyle, şehir gastronomide marka kent olma yolunda güçlü adımlarla ilerlemeye devam edecek.

Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden “Şehrimizin özgün mutfağı, tarihsel dokusu ve kültürel zenginlikleriyle gastronomi turizmi ortaya çıkarılması ve tanıtılması için her türlü projeyi desteklemeye hazırız,” dedi.

Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek gastronominin Eskişehir’in kültürel kimliğinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. “Şehrimizin özgün mutfağı, tarihsel dokusu ve kültürel zenginlikleriyle gastronomi turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip. İl Müdürlüğü olarak, bu potansiyelin ortaya çıkarılması ve tanıtılması için her türlü projeyi desteklemeye hazırız” dedi.

Editör: Ayhan Aydıner