Eskişehir Şehircilik ve Belediyecilikte Örnek Bir Kent Eskişehir Şehircilik ve Belediyecilikte Örnek Bir Kent

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne tavsiyede bulunan Albayrak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz haftalarda hepimizin hatırlayacağı gibi sahipsiz sokak hayvanlarımız için hazırlanan yasa teklifi pek çok tartışmalara yol açmıştı. Bu konuyu şehrimizde de saçma sapan yerlere çekmeye çalışan ve prim elde etme çabasında olan bayat siyasetçi zihniyetindeki arkadaşları üzülerek izlemiştik. Biz, bu konuda kimseyle polemiğe girmek istemiyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 25 yılda bir tane dahi hayvan barınağı yapmamış olsa da artık bunları tartışmanın kimseye faydası yok. Bu saatten sonra şehir olarak bundan sonra yapacaklarımıza odaklanmalıyız. Sahipsiz sokak hayvanları hususunda Eskişehir Büyükşehir Belediyemize güzel bir önerimiz var. 

Önerimize gelecek olursak, Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz bu konuda Türkiye’ye örnek çok güzel bir proje hayata geçirmiş ve başarıya da ulaşmış. Bu projede şehrin dışında belirli bir alana ‘Doğal Yaşam Parkı’ kurulmuş ve sokak hayvanlarımız burada toplanıp, aşılama ve kısırlaştırma gibi işlemler yapılmış. Akabinde rehabilite edilen hayvanlarımız bu doğal yaşam parkında doğal akış içinde yaşamaya başlamışlar. Tabii talebe göre de sahiplendirilen pek çok hayvanımız da olmuş. İşin özeti Gaziantep’te sokaklarda sürü halinde gezen tek bir hayvan dahi kalmamış. Yani, can dostlarımızı da insanlarımızı da mutlu eden bir proje olmuş.

Yeni yasaya göre bu konuda bütün belediyelere 2028 yılına kadar bir süre tanınıyor. Bu süreyi beklemek şehrimiz için çok geç olur. Yapılacak tesisler için devletimiz halihazırda yüzde 50 hibe veriyor. Çok güzel bir destek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile de görüştük. Projenin örneğini büyükşehir belediyemize vermeye hazır. Bu konuda çözümün hız kazanması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Denenmiş ve başarıya ulaşmış bu projeyi hayata geçirirsek ne can dostlarımız ne de insanlarımız artık zarar görmeyecek. Eskişehir olarak bir an önce bu konuda aksiyon almalıyız.”

Editör: Ayhan Aydıner