Eskişehir'imizde yaşayan kuşlar

UZUNBACAK (Himantopus himantopus)

Sığ suların çevresinde yaşayan, boyutlarına göre oldukça uzun bacakları olan, siyah-beyaz renkli Kılıçgagagiller ailesine ait bir kıyı kuşudur. İsmini bu uzun bacaklarından almıştır. İnce ve düz bir gagası, uzun kanatları ve parlak siyah bir başı vardır. Başının ve gövdesinin büyük kısmı beyaz, kanatları siyah renk ve başında değişken ölçüde siyahlık vardır. Bacakları koyu kırmızımsı-pembe renktedir. Gencinin üst tarafı daha kahverengidir ve kanatlarında beyazlıklar vardır. Uçuş sırasında hepsinin sırtında oluşan “V” şekli oldukça dikkat çekicidir. Ötüşü gür ve rahatsız edici derecede cızırtılıdır. Boyları 35-40, kanat açıklığı ise 70-85 santimetredir.

Geniş bir beslenme yelpazesine sahiptirler. Menülerinde böcekler, örümcekler, su kurtçukları, küçük kabuklular, küçük balıklar ve yumurtaları ile kurbağa iribaşları vardır. Sulak alanların kıyı şeritlerinde bataklık içlerinde yaşarlar. Günün hemen hemen tamamına yakın kısmında beslenerek vakit geçirirler. Göçmen bir tür olan Uzunbacaklar ülkemize Nisan Mayıs ayı gibi gelip Ağustos-Eylül ayı gibi tekrardan Afrika kıtasına doğru göç ederler. Uzunbacak ile Eskişehir’in birçok sulak alanlarında Nisan-Ağustos aylarında karşılaşmak mümkündür. Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

KILIÇGAGA (Recurvirostra avosetta)

 Kılıçgagagiller familyasından olan kendine has özellikleri ile tanımlanması ve ayırt edilmesi en kolay türlerden biridir.

Uzun ve yukarıya doğru kıvrık bir gagası vardır. Tüyleri ise ense, başın üst kısmı, kanatları ve sırtında yer alan siyah bantlar dışında beyazdır. Genç bireylerde bu siyah bantlar kahverengi ve mat renklerdedir. Ayakları açık mavi-turkuaz renkte ve perdelidir. Dişi bireyler üreme döneminde beyaz bir göz halkasına sahip olurlar.

Tıpkı Çaprazgaga kuşundaki gibi Kılıçgaları da gagaları beslenmelerinde onlara büyük kolaylık sağlayacak şekildedir. Suyun altındaki çamurda gizlenen küçük kabuklular, böcekler ve su kurtçukları ile beslenirler. Bu kabuklular böcekler ve kurtçuklar zemindeki ufak deliklerde ve tünellerde saklanırlar. Kılıçgagalar da bu deliklere gagalarını sokarak onları kolayca dışarı çıkartıp yakalayabilmektedirler. Göçmen bir tür olan Kılıçgagalar ülkemize Nisan-Mayıs ayı gibi gelip Ağustos-Eylül ayı gibi tekrardan Afrika kıtasına doğru göç ederler. Biraz çekingen olsalar da Kılıçgaga ile Eskişehir’in bazı sulak alanlarında Nisan-Ağustos aylarında karşılaşmak mümkündür. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ne göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

Kaynaklar:

• https://www.trakus.org

• http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/black-wingedstilt-himantopus-himantopus

http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/pied-avocetrecurvirostra-avosetta