Üretilen bu miktarın her yıl yaklaşık 8 milyon tonu okyanuslara atılmakta ve şu anda okyanuslarda yaklaşık 150 milyon ton plastik yüzmektedir. Dünya Ekonomik Forumunun raporuna göre 2050 yılına gelindiğinde okyanus ve denizlerdeki plastiklerin ağırlığı balıkların ağırlığını geçecektir. Dünyadaki plastiğin %15’inden daha azının geri dönüştürülebildiğine, geri kalanının ise yakıldığı, doğaya salındığı veya çöp sahasına gönderildiğine dikkat çekilerek biyobazlı plastiklerin çözüm olabileceği vurgulanmaktadır. Dünya Ekonomik Forumunun 2019 yılında yayınlanan “Top 10 Emerging Technologies” başlıklı raporunda, küresel, sosyal ve ekonomik düzeni radikal biçimde etkilemesi beklenen10 yeni teknoloji arasında biyoplastikler ilk sırada yer almaktadır.
Biyoplastik nedir?
11. Kalkınma Planı Tarım ve Gıdada Rekabetçi Üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporunda, bitkisel katı ve sıvı yağlar, bitki nişastaları veya mikroorganizmalar gibi yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen plastiklere biyoplastik denilir. Biyoplastiklerin pek çok çeşidi mikroorganizmalar ve enzimlerin etkisiyle biyolojik olarak çözülebilmekte doğaya karışabilmektedir.
Hem yüksek sera gazı etkisi yaratan, hem de doğal kaynakları tüketen petrol türevi plastiklerle karşılaştırıldığında, biyoplastikler insan ve çevre sağlığı bakımından üstün özelliklere sahiptir. Bu özellikler;
-Fosil kaynakların oluşturduğu iklim değişikliklerinin azaltılmasına katkı,
-Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına destek,
-Geri dönüşüm, yeniden kullanım özellikleri,
-Petrol bazlı plastiklerde bulunabilen PBA, PVC, Styren gibi katkı maddelerinin insan sağlığına etkisinin azaltılmasına katkı,
Biyoplastikler her yıl üretilen 370 milyon tondan fazla plastiğin yalnızca şimdilik %1’ini temsil etmektedir. Global markaların, CocaCola, Procter&Gamble, Danone, Lego, IKEA, Tetra Pak, Toyota vb. biyoplastiklere yönelmesiyle dünyadaki biyoplastik kullanımı hızla artmaktadır. Yapılan hesaplamalarla Avrupa biyoplastik sektöründe çalışan sayının 10 kat artışla 2030 yılında 300.000 kişiyi geçeceği tahmin edilmektedir. Biyoplastik sektörünün 2026 yılında 30 milyar doları aşması beklenmektedir. Ülkemiz biyoplastik kelimesiyle, muz kabuklarını kullanarak biyoplastik üreten ve 2013 yılında Google Science Fair’de birinci olan Elif Bilgin ile tanıştı. Elif Bilgin bununla da kalmayıp ürettiği plastik için kozmatik, protez yapımı ve kablo yalıtımı gibi kullanım alanlarını da bulmuştur. Maalesef henüz ülkemizde biyoplastik üreten bir firma bulunmamaktadır.
Saygılarımla…