Günümüzde çok yaşanan bir süreç boşanma. Boşanmanın bir biçimi de anlaşmalı boşanma.Taraflar çocukların velayeti nafaka maddi ve manevi tazminat konularında anlaştıkları takdirde boşanma çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor ancak pek çok boşanma davasında bu görüşmeler mevcut mal varlığının nasıl paylaşılacağı noktasında kilitleniyor. Oysa anlaşmalı boşanmayı yapabilmek için mal paylaşımı yapılması gerekmediği yönündeki bilgi maalesef hukuk dünyasında da pek bilinmiyor ve pratikte uygulanamıyor.
Taraflar Mal Paylaşımı Konusunda Anlaşamasa Bile Anlaşmalı Boşanma Yapabilirler mi?
Boşanmalarda hemen her konuda anlaşan çiftlerin mal paylaşımı konusunda anlaşamadıkları ve mal paylaşımına ilişkin konuların da boşanma protokolünde yer alması gerektiğini düşündükleri için anlaşmalı olarak sonuçlanabilecek boşanma davalarının çekişmeli hale geldiği görülmektedir. Oysa mal rejiminin tasfiyesi boşanmanın ferisi niteliğinde olmadığından bu konuda bir anlaşma olmasa dahi anlaşmalı olarak boşanma neticelendirilerek mal rejiminin tasfiyesi mahkemeden istenebilir. Üstelik bu durumda boşanma davasının kesinleşmesi de gerçekleşeceğinden mal rejiminin tasfiyesi davası için boşanma davasının kesinleşmesi bekletici mesele yapılmayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinden de anlayacağımız üzere eşlerin anlaşmalı boşanabilmesi için;
1)Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,
2)Eşlerin boşanmak için birlikte başvurmuş olmaları ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmiş olması,
3)Hakimin tarafları bizzat dinlemesi,
4)Hakimin taraflarca kabul edilecek olan düzenlemede boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin olan hususları uygun bulması şartlarının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığı takdirde hakim başka bir delil aramaksızın boşanmaya karar verecektir.
Ancak bu şartların hepsinin tam olarak sağlanmaması durumunda ise Türk Medeni Kanunu 166. Maddeye göre boşanmaya karar verilmeyecektir.
Anlaşmalı Boşanmanın Koşullarından Birisi Olan ‘Boşanmanın Mali Sonuçları’nın Kapsamı Nedir?
Boşanmanın mali sonuçlarından anlaşılması gereken Türk Medeni Kanunu madde 174’te düzenlenen maddi tazminat ve manevi tazminat ile madde 175’de düzenlenen yoksulluk nafakası olmalıdır. Yani mal rejimi tasfiyesi Türk Medeni Kanunu 166. Maddesinde geçen “Boşanmanın Mali Sonuçları” kapsamında yer almamaktadır. Tarafların; çocukların velayeti, maddi tazminat, manevi tazminat ve nafaka konusunda anlaşmaya varmış olmaları yeterli olup; mal tasfiyesi konusunda bir anlaşma yapmamış olmaları bir engel teşkil etmediğinden hakim bu durumda boşanma kararı verebilecektir.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Rejimi Tasfiyesi Ne Şekillerde Olabilir?
Yargıtay’ın da kabul ettiği görüşe göre, mal rejimi tasfiyesi Türk Medeni Kanunu 166. Maddesinde anlatılan anlaşmanın zorunlu içeriğine dahil olmadığı için, boşanmanın ardından ayrı bir şekilde yapılabileceği gibi; anlaşmalı boşanma protokolü ile de mal rejimi tasfiyesi yapılması mümkündür.
Hukukla ve huzurla kalın