Muhallebicilikte Türkiye Markası Mazlumlar

Eskişehir kamuoyunda Mazlumlar Muhallebicisi olarak bilinen bu işletme, Oktaş biraderlerin en büyüğü olan Hüsnü Efendi tarafından 1927 yılında kuruldu. Üsküplü bir ailenin çocuğu olan ve Balkan Savaşı sırasında Eskişehir’e gelen Hüsnü başlangıçta seyyar olarak, ardından da İstasyondaki dükkânında salepçilik yapar. İşinin gelişmesi üzerine önce kardeşi Fazlı’yı sonraki yıllarda da Mazlum’u Makedonya’dan getirterek onlarla birlikte muhallebiciliğe başlarlar. Eskişehir Köprübaşında 37 numaralı işyerinde, 1931 yılından beri muhallebi ve tatlıcılık işi ile ticaret yapan Hüsnü Oktaş’ın ticaret siciline tescili, Kocatepe Gazetesi, 07 Temmuz 1942 tarihli, 366 sayılı gazete ilanıyla yayınlanmıştır. İşletme Sakarya Muhallebicisi adıyla Sıcak sular semtinde (Yapı Kredi Bankası Köprübaşı Şubesi bitişiği) tek katlı bir dükkânda Eskişehirlilerin hizmetine girer. Hüsnü Efendinin imalattan, Fazlı’nın satın almaktan, Mazlum’un da satıştan sorumlu olduğu bu dönemde ticarethane, Mazlumlar Muhallebicisi olarak ünlenir ve tam 50 yıl (1927-1977) aynalı salon olarak bilinen işyerlerinde müşterilerinin damak tadına hitap eder. Soğutma teknolojisinin gelişmediği o yıllarda Bozdağ’dan, Türkmen dağından getirilen kar ve buzlarla yapılan dondurma ve tazeliği korunan süt tatlıları, Mazlumlar ailesinin evinde yapılan baklavalar Eskişehirlilerin beğenisini kazanır ve belleğine yerleşir.

Mazlumlar Muhallebicisi hemen her Eskişehirlinin uğradığı, bir yandan tatlısını yerken bir yandan da sohbet edip dinlendiği sosyal bir mekan haline gelir. Çeşitli nedenlerle uzun süre faaliyetine ara vermiş olan Mazlumlar Muhallebicisi, bugün ailesinin ikinci kuşağı tarafından Mazlumlar Gıda Sanayi A.Ş. adıyla 21 Nisan 2001 tarihinden itibaren yeniden, Haller Gençlik merkezinde Eskişehirlilerin hizmetine girdi. Türkiye’nin önde gelen yemek kültürü uzmanlarından oluşan büyük Jüri (Gurmeler) yaptıkları değerlendirmede Mazlumlar Muhallebicisi’nin Türkiye’nin en iyi 10 muhallebicisi arasında yer aldığını, 14 Şubat 2003 tarihinde açıkladı. Mazlumlar'ın ikinci kuşak işletmecilerinden Suat Oktaş; “Kuzenlerimiz ve yeğenlerimizle bir araya gelerek büyüklerimizin eski dönemde sunduğu lezzetli ve özlenen tatlıları ve dondurmaları eski ve yeni müşterilerimize beğendirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Hürriyet ve Posta Gazetesinin belirli sürelerle yaptığı Türkiye'nin en iyi 10 Muhallebicisi arasında hep ilk 5 sıraya girme başarısını da gösterdi. Mazlumlar Muhallebicisi. Oktaş ailesinin üçüncü kuşağı olan Yunus Ozan Oktaş, yenilikçi genç bir girişimci olarak aile şirketi hakkındaki düşüncelerini şöyle aktarıyor. “İleride böyle köklü bir markayı sürdürebilmek için ben ve diğer kuşaklar hep birlikte çalışarak önemli atılımlar yapacağız. Eskişehir'in markası olarak şehrimize katkı vermekten onur duyacağız.”

Nasıl Gidilir?

Haller Gençlik Merkezi (Bağlar Kavşağı) No:23 Eskişehir

Eposta : info@mazlumlarmuhallebicisi.com

Tel No: 0 222 320 71 18

Şube: Mazlumlar Bulvar: Atatürk Bulvarı No: 104/B Eskişehir Tel : 0222 224 03 24

Gezginin Yorumu:

Bu tarihi Muhallebicinin en önemli özelliği; butik ve geleneksel olarak katkısız imalat yapılıyor olması. Ürünlerinde tamamen doğal hammadde özenle kullanılıyor. Vitrindeki tatlıları günlük satılıyor ve bittikçe imalattan taze geliyor. Sütlü tatlıları ve dondurmasının ünü Eskişehir sınırlarının ötesine taşmış. Şehir dışından gelen turistlerin özellikle lezzeti için uğradığı bu tarihi Muhallebicinin otantik mekanı ve sütlü tatlıları çok beğeniliyor. Hakkıyla Türkiye'nin ilk beş muhallebicisi arasında yer almış zaten. Tatlıları her damağa ayrı bir lezzet şöleni olduğu için favori tatlısı şudur diyemiyoruz. Mutlaka gelip tatmanız ve damak zevkinizi şımartmanızı öneririm.