SİYASET

“Parsel parsel satmak istediğiniz topraklarımızı karış karış koruyacağız”

Eskişehir’in Mihalgazi-Alpagut ve Tepebaşı-Atalan bölgesinde yapılmak istenen siyanürlü altın madeni projesi TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de gündem oldu.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alarak, Bakan Alparslan Bayraktar’a “Eskişehir’de yapılmak istenen zehir projeleri hayata geçerse ormanlar, seralar, tarım arazileri yok edilecek. Su kaynaklarımız kirlenecek ve kuruyacak. Temiz havamız yerini toza bırakacak. Siyanür doğal hayata ve insan yaşamına tehdit oluşturacak! Biz 1 milyon Eskişehirli bunu istemiyoruz. Eskişehir'imizde bir maden çöplüğü, yeni bir İliç katliamı istemiyoruz! Parsel parsel satılmak istenen topraklarımızı karış karış koruyacağız” dedi.

“ESKİŞEHİR’İN YÜZDE 71’İ MADENCİLİK İÇİN RUHSATLANDIRILMIŞ”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM’deki 2025 yılı bütçesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinde Bakan Alparslan Bayraktar’a Eskişehir’in havasına, suyuna, verimli topraklarına zarar verecek maden projelerinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

TBMM’de 12 saat süren görüşmelerde Çakırözer, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından Tepebaşı İlçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi’nde, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen Koza Altın'ın Sarıcakaya ilçesinde yapmak istediği madencilik projelerini gündeme getirdi. Çakırözer, Bakan Alparslan’ın sunumundaki “önce insan, sonra çevre, sonra madencilik” sözlerini eleştirerek, “Gerçekler öyle değil maalesef. Eğer öyle olsaydı hafta sonunda binlerce Eskişehirli sizleri protesto için sokağa çıkmazdı. Protesto ediyoruz çünkü Türkiye'nin en yaşanabilir illerinden memleketim Eskişehir'imizin yüz ölçümünün yüzde 71'i madencilik için ruhsatlandırılmış durumda” dedi.

“1 MİLYON ESKİŞEHİRLİ İSTEMİYOR”

Çakırözer, şunları söyledi:

“En son Mihalgazi Alpagut, Tepebaşı Atalan'da Cengiz Holdinge, Sarıcakaya'da ise Koza işletmesine altın, gümüş madeni çıkarmak için ruhsat verdiniz. Neresi bu Sarıcakaya ve Mihalgazi? Anadolu'nun Akdeniz'i! Türkiye'nin dört bir yanına roka, domates, sebze buradan gidiyor. Şimdi, buraya tam 2 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde ruhsat alanında 720 futbol sahası büyüklüğünde maden kazılacak. Sarıcakaya'da ise ‘ÇED hiç gerekli değildir’ diye baştan onay verildi. Ruhsat alanı bin 600 hektar ama sırf ÇED süreci işlemesin diye maden alanı 25 hektarın altındaymış gibi gösteriliyor. Ayrıca, Alpu Ovası'na kömürlü termik santral projesini Danıştay iptal etmişti, şimdi Eskişehir'e daha yakın bir bölgeye yine bir termik zehir santrali yapmak istediğinizi duyuyoruz. 1 milyon Eskişehirlinin ortak çağrısı olarak yol yakınken bundan vazgeçin diyoruz.”

“TOPRAKLARIMIZI KARIŞ KARIŞ KORUYACAĞIZ”

Zehir projeleri hayata geçerse Eskişehir'de ormanların, seraların, bahçelerin, tarım arazilerinin yok edileceğini söyleyen Çakırözer, “Saydığımız bu zehir projeleri hayata geçerse Eskişehir'de ormanlar, seralar, bahçeler, tarım arazileri yok edilecek. Su kaynaklarımız kirlenecek ve kuruyacak. Temiz havamız yerini toza bırakacak. Siyanür doğal hayata ve insan yaşamına tehdit oluşturacak, oysa 1 milyon Eskişehirli olarak bunu istemiyoruz. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı, insanımızı, hayvanımızı, ormanımızı zehirlemenizi istemiyoruz. Eskişehir'imizde bir maden çöplüğü, yeni bir İliç katliamı istemiyoruz” diye konuştu.

ÇAKIRÖZER SORDU, BAKAN YANIT VERMEDİ

Çakırözer görüşmelerde Bakan Alparslan’a, “Mihalgazi Sarıcakaya'da izin verdiğiniz bu siyanürlü altın projeleri hayata geçerse tarım, hayvancılık, seracılık, ipek böcekçiliği yok olacak. Oysa 1 milyon Eskişehirli toprağımızı, suyumuzu, havamızı, insanımızı zehirlemenizi istemiyoruz. Eskişehir'imizde maden çöplüğü, yeni bir İliç katliamı istemiyoruz. 1 milyon Eskişehirlinin bu talebine bir yanıtınız olacak mı? Yine, Eskişehirlilerin karşı çıktığı Alpu Termik Santrali'ni Danıştay kararına rağmen yeniden gündeme getirme gibi bir niyetiniz var mı?” sorularını da sordu. Çakırözer’in sorularına bütçe görüşmelerinde yanıt verilmezken, Bakan Alparslan Milletvekillerinin sorularını yazılı yanıtlayacağını söyledi.