Görenek bu hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi; “Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve sıklıkla anormal derecede hızlı kalp atışına neden olan bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ve sık görülen bir çarpıntı türüdür. Düzensiz ritim kalpte pıhtı oluşumuna zemin hazırlar ve pıhtının beyine atılması ile inme yani felç gelişebilir. Bu hastalıkta kalp atışları düzensizdir ve zaman zaman çok hızlıdır. Bazı durumlarda dakikada 100 atıştan fazladır, hatta 180-200 atış bile olabilir. Kalbinizin, genellikle birkaç saniye, bazı durumlarda birkaç dakika boyunca hatta saatlerce hızlı çarptığını veya düzensiz attığını hissedebilirsiniz. Hastalar çarpıntının yanı sıra baş dönmesi, nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetlerde hekime başvurabilirler. Bazen atriyal fibrilasyon herhangi bir belirtiye neden olmaz ve bu hastalığa sahip olan bazı kişiler kalp atış hızının düzensiz olduğunu fark etmezler

Tedavi seçeneklerini şu şekilde özetleyebiliriz: 

1-İnmeyi önleyici için ilaçlar kullanmak (atriyal fibrilasyonu olan kişilerin felç geçirme riski daha yüksek olması nedeniyle)
2-Kalp atış hızını veya ritmi kontrol eden ilaçlardan yararlanmak.
3-Kardiyoversiyon yapmak – normal ritmi yeniden sağlamak için kalbe kontrollü elektrik şoku vermek
4-Kateter ablasyonu – anormal kalp ritmine neden olan kalbin içindeki alanların radyofrekans enerjisi kullanılarak ya da dondurmak suretiyle ortadan kaldırılması.”

Avrupa Hareketlilik Haftası Dolu Dolu Geçecek Avrupa Hareketlilik Haftası Dolu Dolu Geçecek


 

Editör: Ayhan Aydıner