Prof. Dr. Kozak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Anadolu Üniversitesi kampüsüne 1980’li yılların başında daha lisedeyken ayak bastım. Büyük kardeş (ablamın) üniversitenin istimlak-lojman evlerinde yaşayarak büyüdüm. Lise biter bitmez üniversitede işçi kadrosunda, ofis personeli olarak işe başladım ve şimdi aynı üniversitede profesörüm. Ülkemizde 1981 yılı yükseköğretim düzenlemesiyle öğretimde üniversite çatısı oluşturulurken, benim gibi gençler içinde Türkiye’nin dört bir köşesinde geniş eğitim fırsatları yaratılmıştı. Ancak ben zaten sürekli üniversite ortamında ve kampüs hayatı içinde olduğum için kendi koşullarımı bu çerçevede değerlendirdim ve Eskişehir’den ayrılmadan bilinçli bir tercihle uzaktan eğitim sistemiyle iktisat programında eğitimimi devam ettirmeye karar verdim. Zaten hem öğrenci hem de personel olarak Anadolu Üniversitesinde yaşıyordum ve o yüzden hiçbir alternatif ve farklı bir üniversiteye gitmeyi aklımdan bile geçirmedim. Genç bir birey olarak, lisans ve lisanüstü öğrencilik dönemlerimde, üniversitenin vakıf ve bağlı şirketleri ile farklı uygulama birimlerinde para ve insan kaynakları yönetmeye başladım. Birtakım yatırım teşvikleri alma süreçlerinde üst yönetim tarafından görevlendirildim ve bu işler nedeniyle o dönemde çok önemli deneyimler yaşadım ve daha sonra da akademik kadroya alındım. Netice olarak; çocukluğumdan beri içinde bulunduğum bu kurumun son dönemlerde zengin kadro ve olanakları ile yapılacak çok fazla şey olduğunu ancak yapılamadığını görüyorum. Ülkenin nadir maden elementlerinin ekonomik araştırmasından, ülke ve yerel sanayinin internette daha etkin var olmasına, el emeği ve sanatsal eserler üretenlerin tanıtım ve pazarlama ihtiyaçlarının çözümüne, şehir ve ülkenin turizm potansiyelinin değerlendirilerek çeşitlendirilmesine kadar çok geniş yelpazede araştırmalar yapan ve hizmet üreten bir laboratuvar gibi öğrencileriyle birlikte çarkları işleyen faydalı bir üniversite yaratmayı arzuluyorum. Rektörlük gibi etkin bir konumda olarak topluma dokunan somut projeler gerçekleştirmek ve ülke öğretimine değer katarak iz bırakacak işler yapmak için adayım.”
Eskişehirli ve yıllarını üniversite için harcayan Prof. Dr. Kozak’ın adaylığı Anadolu Üniversitesi çalışanları tarafından sevinçle karşılandı. Anadolu Üniversitesi’nde rektörlük görevini başarıyla yapacak çok sayıda akademik personeli varken; dışarıdan birisinin rektör atanması büyük tepkilere yol açacağı iddia ediliyor. Çok sayıda akademisyenin dışarıdan birisi rektör olması durumunda buna tepki olarak, idari görevleri kabul etmeyeceklerini yüksek sesle dillendirdiği belirtiliyor.
Anadolu Üniversitesi Rektor Adayları ile 20 Eylül Cuma Gunu Saat 09 30 da Yüksekögretim Kurulu Başkanlığında tanışma toplantısı düzenlenecek