Dünyanın ilk kahvehanesi 1554 yılında bugünkü Tahtakalede iki arap girişimci tarafından açılır. Belirli dönemlerde özellikle IV.ncü Murat döneminde kahvehaneler yasaklansada kahve Osmanlı'da sosyal bir kültür faaliyeti haline gelmiştir. 1683 yılında Viyana kuşatmasıyla Avusturya'ya geçen kahve buradanda Floransa'da ilk defa açılan kahvehane ile Avrupa'da yaygınlaşmasına hızlı bir şekilde devam etmiştir.
Türk topraklarında yetişmemesine rağmen Türk kahvesi adıyla tüm dünyaya nam salan bu kahve kültürümüzün farklı bir ünü vardır.
Osmanlı'dan itibaren ham halindeki yeşil renkli kahve çekirdekleri iyice kavrulur, daha sonra ahşap kaplarda bir süre bekletilerek soğuması sağlanır. Soğuyan kahve çekirdekleri özel yapılmış değirmeninde özenli çekilir veya dibekte dövülerek inceltilir. Toz haline gelen kahve böylelikle pişirme işlemi için hazır hale gelir. Açıkçası kahvenin kırk yıllık hatırı 600 yıllık tarihi var...
Vazgeçilmez içeceğimiz "Kara İnci" lakaplı Türk kahvesinin de sosyal yaşamda kendine has bir geleneği oluşmuştur.
Tadı damağında kalan enfes aroması, insanı ayıltan kokusu, köpüğü ve sunuş biçimi ile sınırları aşmış, tiryakilik yaratan Türk Kahvesi nefis tadıyla da dünyada kendini kanıtlamıştır.
2013 yılında UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesine girdi ve koruma altına alındı.
Espresso ile Türk Kahvesi tüm dünyada en çok tüketilen iki kahvedir.
Türk kahvesi, dost muhabbetlerinin olmazsa olmazı, kız isteme merasiminin başrolü ve insanın tüm yorgunluğunu alan vazgeçilmez bir keyif içeceğidir.
Tadı damağımda kaldı deyimi Türk kahvesine çok yakışır. Çünkü üstündeki köpüğü sayesinde yudumladıktan sonra damağınızda en uzun süre devam eder.
İnce fincanları ve köpüğü sayesinde diğer kahvelere nazaran uzun sure sıcaklığını korur. Telvesi de dibe çöktüğü için diğer kahveler gibi filtre işlemine gerek kalmaz. Türk kahvesinin bu özelliği tekdir.
"Neyse halim çıksın falım!!!" Türk kahvesi dünya üzerinde fal bakılabilen tek kahvedir.
Kahvenin kültürümüzde nasıl yer edindiğini ve ne kadar önemli olduğunu anlamak için "kahvaltı" kelimesine bakabilirsiniz.
"Kahve Altı" olarak türemiştir ve kahve içimi öncesi bir şeyler atıştırmak anlamındadır.
Türk Kahvesi'nin Faydaları
- Metobolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını kolaylaştırır.
- Uyarıcı Özelliği vardır. Yorgunluğu alır ve enerji verir.
- Baş ağrısını azaltır.
- Kolestrolü düşürür.
- Günde iki fincandan fazla tüketilmemeli.
- Genelde kahvaltı ve öğle yemeklerinden sonra tüketilir ki gün enerjik şekilde geçirilebilsin.
ZİYADE OLSUN.