Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde görev yapan eğitimcilerden 2023 yılı için aylık ile ödüllendirilenlerin listesi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıklandı.  Geçtiğimiz yılki (2022) listesiyle ilgili “Eskişehir Milli Eğitim’de Fişleme Skandalı” haberim tüm Türkiye’de büyük yankı yaratmıştı.  

Mahkeme kararıyla yayın yasağı gelen haberimi İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu TBMM’ye taşımıştı.  Milli Eğitim Bakanına cevaplaması istemiyle  soru önergesi vermişti. Nedeni bir türlü açıklanmayan fişleme skandalı ile eğitimcilerden büyük tepki almıştı. 2023 yılı için açıklanan liste de fişleme skandalı olmaması rağmen yine büyük tepki topluyor. Çünkü bu listeler hazırlanırken, Eskişehir Milli Eğitim’in adaletli davranmadığı, sendikal ayrımcılık yaptığı iddia ediliyor.

ADALETİN TERAZİSİNİ BOZDULAR

Yıllardır Eskişehir Milli Eğitim’inde yaşananlar nedeniyle eğitimciler, atamalarda ve verilen ödüllerde adaletli davranıldığına inanmıyor. Hak etmeden elde ettiği koltuğunu korumak için yandaş sendikaya yaranmak isteyen bürokratlar, ilimiz Milli Eğitim’inde adaletin terazisini bozdu. Liyakati çöpe atıp, biat kültürüyle hareket eden yandaş sendika başkanı Muammer Karaman ve onun güdümünde hareket eden Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen sayesinde Eskişehir’de 2014 ve 2015 yıllarında ilk defa yönetici yapılan okul müdürleri kahve köşelerinde belirlenmişti. ‘Din bezirganlığı’ yapan bu zihniyet büyük bir zevkle ‘kul hakkı’ yemiş. Kendilerini ‘imanlı’ gösterenler yaptıklarının hesabının ahirette sorulacağını nedense hiç akıllarına getirmemişti. Çok başarılı okul müdürleri sırf yandaş sendikaya üye değil diye bir gecede yöneticilik görevleri alınmıştı. Kazandıkları mahkeme kararları yıllarca yok sayılmıştı. (Ta ki Hakan Cırıt Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü olana dek.  Cırıt bu mahkeme kararlarını uygulayarak, bazı yöneticiler için geç olsa da adaleti getirmişti.) Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı olmasıyla birlikte Milli Eğitim’de biraz olsun adalet gelmişti. Yandaş sendika ve tarikatların baskılarına rağmen artık liyakate değer veriliyordu.  Ondan sonra gelen Mahmut Özer’de ilk önce buna dikkat etmişti. Son dönemlerinde yönetici atamalarında 76’ıncı maddeyi kullanarak yine eski adaletsizlik günlerine dönmeye başlamıştı.

‘FAZLA ÜCRET ALSIN’ DİYE BAKSAN’A GÖNDERİLDİ

Şimdi gelelim Eskişehir’deki eğitimcilerin büyük tepki gösterdiği  ve 3 Kasım’da onaylanan 2023 yılı Odunpazarı ve Tepebaşı Aylıkla Ödüllendirmesi Listesine!.. Kimlerin nasıl belirlediği ve hangi kriterlerin dikkate aldığı belli olmayan listeyle Odunpazarı’nda 120, Tepebaşı’nda 100 eğitim çalışanına ödül verildi. Odunpazarı’nda 2 şube müdürü, 22 okul müdürü ve 16 müdür yardımcısına ödül verildi. 40 idareci ödül aldı. Yani Odunpazarı’nda ödül alanların 3’te 1’i idareci.  Tepebaşı’nda da 2 şube müdürü, 22 okul müdürü, 11 müdür yardımcısına ödül verildi. Yani Tepebaşı’nda ödül alanların yüzde 35’i idareci. Geçen yıl fişlendikleri için ödül alamayan bazı isimlere bu yıl ödül verildiği görülüyor. Neden bu isimler geçen yıl listeden çıkarıldı? Geçen yıl fişlenerek listeden çıkarılanların büyük çoğunluğuna ödül verilmedi. Neden hepsine değil de küçük bir azınlığa ödül verildi. Soruşturmayla yöneticilik görevi üzerinden alınan, kadrosu Odunpazarı’nda Turgut Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde olmasına rağmen,  ‘fazla ücret alsın’  diye Tepabaşı’nda Baksan Mesleki Eğitim Merkezi’nde görevlendirilen Makine Öğretmenine Odunpazarı listesinde nasıl aylıkla ödüllendirme verilebiliyor? Baksan’da norm fazlası öğretmen olmasına rağmen bu eğitim kurumuna nasıl görevlendirildi?  Her çalıştıkları okulda yöneticilik görevlerini yapamadıkları için sık sık özel büroda görevlendirilen iki kadın eğitimciye hangi üstün başarıları (!) nedeniyle aylıkla ödül verildi?

OKULDA İŞ ÖNLÜĞÜ GİYMEYEN TEKNİK ÖĞRETMENE ÖDÜL

Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaptığı projeyle okula BEBKA’dan 4,5 milyon liralık hibe desteği sağlayan teknik öğretmene aylıkla ödül verilmiyor. Aynı okulda hiçbir projesi olmayan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenine veriliyor. Aynı eğitim kurumunda okuldan çok, bir caminin vakıf binasında vaktini geçiren ve hiçbir projede yer almayan teknik öğretmende aylıkla ödül almış. Okulda hiç iş önlüğüyle görülmemiş bu öğretmen, Bakan’ın gönderdiği önlüğü evinin mutfağında mı kullanacak?

ROTASYON KIYAĞI MI YAPILDI?

Bir ortaokulda bir müdür ve üç müdür yardımcısına ödül verilirken, çok sayıda okulda başarıyla görev yapan yöneticilere üvey evlat muamelesi yapıldı. Bu liste hazırlanırken önümüzdeki senelerde rotasyona tabi olan yandaş sendikaların idarecileri kayırıldı mı? Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanına bu adaletsizlikler karşısında kalkan olsun diye  mi ödül verildi? Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Eskişehir’de büyük tepki toplayan aylıkla ödüllendirme konusunda kamuoyunu aydınlatmalıdır.  Kime ne başarısından dolayı ödül verildiğini şeffaf şekilde açıklamalıdır.