Yaz okulu diye bir şey var mıydı eskiden? Bizler sokaklarda oynayarak geçirirdik tatilimizi. O yılların belki de şanslı çocuklarıydık.
Sokakta yola koyduğumuz 2 taş bizim kalemiz olurdu, gerek kalmazdı o kadar materyale.
Lakin gel gelelim, sene oldu 2022!
Çocuklarımızın oyun oynayacakları sokaklar da kalmadı, oyun alanları binalarla doldu, eskiden taştan kaleler yapıp futbol oynadığımız sokaklar arabayla doldu. Yaşam koşul ve ortamının kalabalıklaşması ile birbirini tanıyan mahalle kültürü yok oldu, artık sitelerde yaşayan aileler kapı komşusunun kim olduğunu bilmeden geçiyor ömür.
İşte böylesi bir ortamda yaz okulu genelde tüm çocuklar için, ama özellikle yaz tatilini çeşitli nedenlerle yeterince verimli geçiremeyen, evden dışarı çıkma imkânı kısıtlı, sosyal olarak izole çocuklar için oldukça faydalı olmaktadır.
Ayrıca bilgisayar ve televizyona düşkünlük gösteren çocuk ve gençler için de yaz okulu çok iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Gün boyu evde oturup saatlerce bilgisayar oynayıp televizyon izlemek yerine spor ve sanatsal faaliyetlere katılmak çok daha sağlıklı bir uğraş olacaktır. Bu okul etkinliklerinin yapılandırılmış olması çocukların daha programlı bir tatil dönemi geçirmelerine, zamanı daha verimli kullanmalarına katkıda bulunacaktır.
Yaz Okulu Seçerken Kriterler Ne Olmalı?
Okul seçilirken çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler içermelidir. Örneğin dışa dönük, hareketli çocuklar yüzme, futbol gibi sporları yapabilecekleri okulları rahatlıkla tercih edebilirler. Öfke kontrolünde sorun yaşayan dürtüsel çocuklar için yine benzer seçenekler uygun olacaktır. Bu onların istenmeyen dürtülerini daha sağlıklı dışa vurmalarını sağlayacaktır. Sosyal becerileri zayıf, akran ilişkilerinde zorluk yaşayan çocuklar için gezi, takım sporları, tiyatro ve izcilik gibi etkinlikler içeren yaz okulları önerilebilir. Bu süreçte hem yaşıtlarıyla iletişimi daha yoğun olarak sosyalleşecek, hem de becerilerinin gelişmesiyle kendine güveni artacaktır.
Dikkat becerileri zayıf çocuklar için de satranç iyi bir uğraş olacaktır. Aile içinde iletişim sorunları yaşanan, huzursuz bir ev ortamı olan çocuklar da yaz okulu eğitimine gitmeli iyidir. Hem bu ortamdan kısmen uzaklaşmış olur, hem de resim, müzik gibi çalışmalara katılarak gerginliklerini atabilirler.
Yurtdışında bir yaz okulu düşünülüyorsa çocuğun evden uzaklaşmaya yeterince hazır olup olmadığı mutlaka değerlendirilmelidir. Gençlerde bu tip sorunlar daha az yaşanır. Küçük yaş gruplarında ayrılma kaygısı gibi bir problem ortaya çıkarak sürecin yarım kalmasına neden olabilir.
Anne ve babalar olarak çocuklarımızı sınırsızca kucaklamalıyız. Anne ve baba olmanın ilk gerekliliği, çocuğumuza kazandıracağımız yüksek özgüven ile onu yaşama hazırlamaktır. Karne notları ile tamamlanan Akademik Öğrenim Süreci hakkında bazı bilgiler edinmiş olacağız, o kadar.
Edindiğimiz bu bilgileri, evladımızın akademik ve sosyal gelişimi açısından nasıl kullanacağız? Önümüzdeki seneye yol gösterecektir. Yaz tatili sürecini evlatlarımız sağlık ve sıhhatle değerlendirsinler. Her koşulda ne olursa olsun çok mutlu bir şekilde ve arkadaşlarıyla eğlenerek, oyunlarla geçirsinler.
Bir de tüm ailelere bir önerim var. Onlara anlam yüklemeyin. Yüklediğiniz onca anlam altında eziliyorlar. Yapmayın bunu çocuklarınıza.