Oscar Wilde; “Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terk ettiği yeri” der. Sayın Prof. Dr. Fuat Erdal insancıl, bilge kişiliği ve hizmetleriyle Eskişehir’de ve Anadolu Üniversitesi’nde güzel izler bıraktı. Haksız şekilde görevden alınan Erdal’ı ileriki süreçte çok daha iyi yerlerde göreceğimize inanıyorum…

Görev süresi 1 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uzatılan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın istifası sadece Eskişehir değil, Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Yazıişleri Müdürümüz Ayça Ballı ile Erdal’ın istifasından günler önce onu ziyaret etmiştik. Erdal yazılı basın olarak son röportajını Haberes Dergisi’ne vermişti. “Varlık Nedenimiz Öğrencilerimiz” diyen Erdal yeni dönem için heyecanlıydı. Aklında ‘istifa’ diye bir düşüncesi yoktu. Göreve geldiği günden beri üniversitede bir sevgi iklimi oluşturan Erdal mutluydu.  Sayın Erdal ile yaptığımız röportajı yarın yayınlayacağız. Şafak Ertan Çomaklı’nın yönetiminde korkunç bir dönem yaşayan üniversite çalışanları da Fuat Erdal’dan çok memnundu. Eskişehir Mahmudiyeli olan Erdal’ın istifa ettirilmesi üniversite çalışanlarının büyük çoğunluğunu ve öğrencileri üzdü.  29 Ağustos’ta “Erdal’ın İstifasını YÖK Başkanı İstedi” adlı haberimle bu olayın perde arkasını siz okurlarıma duyurmuştum. Bu istifa ettirme olayının ayrıntılarını  Görünüm'de biraz daha açayım.

YURT DIŞI TÖRENİNE VETO

Türkiye’nin dünyada Global Kampüs olma iddiasını sürdüren ve bu doğrultuda ülke sınırlarını aşıp 27 ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve soydaşlara eğitim hizmeti götüren Anadolu Üniversitesi, geçtiğimiz yıl  Avrupa’da 2023-2024 öğretim yılı mezuniyet töreni yapmayı planladı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olan öğrencilere yapılacak törenle diplomaları verilecekti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Rektör Fuat Erdal arasında esen soğuk rüzgarlar bu programın rafa kalmasına sebep oldu. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın izin talebine YÖK tarafından izin verilmedi. 

YÖK BAŞKANININ 'REKTÖR YARDIMCISI AL' TALEBİNİ GERİ ÇEVİRDİ

YÖK Başkanının Fuat Erdal'dan daha önce  de Anadolu  Üniversitesi'nin rektör yardımcılığı ve dekan vekilliğini yapmış bir öğretim üyesinin, idari görevlerden alınmasını istediği öne sürülüyor. Fuat Erdal'ın bu talebi geri çevirmesi nedeniyle aralarının bozulduğu iddia ediliyor. Erdal’ın eski Anadolu Üniversitesi Rektörü olan YÖK Üyesi Prof. Dr. Naci Gündogan ile de arasının iyi olmadığı belirtiliyor. Gündoğan’ın bazı isteklerini de yerine getirmediği için onunla da yıldızı barışmamış. YÖK Başkanının olumsuz görüşüne rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 25 Temmuz’da Fuat Erdal’ın görev süresini 4 yıl daha uzattı. 

TELEFONDA NECMEDDİN BİLAL ERDOĞAN'I ARIYORLAR

Bu görev uzatımını önleyemeyen Erol Özvar, Cumhurbaşkanının oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan’ı bu konuda ikna etmek için çok çalıştığı iddia ediliyor.  Peki neden Necmeddin Bilal Erdoğan? Çünkü Fuat Erdal Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü görevine Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkan Vekilliği yapığı İbn Haldun Üniversitesi’nden gelmişti. Cumhurbaşkanının oğlunun sevdiği ve güvendiği bir isimdi.  29 Ağustos’ta YÖK Başkanı Özvar Fuat Erdal’ın Ankara’ya davet ediyor. Onunla yaptığı görüşmede rektörlükten istifa etmesini istiyor. Erdal, son aylarda büyük sürtüşme yaşadığı Özvar’ın bu isteğini önce kabul etmiyor. Erol Özvar, Bilal Erdoğan’ı arıyor. Erdoğan telefonda “Fuat Hocam sana bu durumu YÖK Başkanı açıklar. Onun dediğini yap” diyor. Bilal Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra Fuat Erdal istifasını veriyor.

ÇOK İYİ YERLERDE GÖRECEĞİZ

Eski ESOGÜ Rektörü ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Kemal Şenocak onun yerine vekaleten Rektör olarak atandı. Eskişehir’de çalışmaya pek sıcak bakmayan Şenocak’ın kısa bir süre bu görevi yapacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni Rektörü kısa bir süre içerisinde atayacaktır.  Eskişehirli bir Rektörün kısır bir çekişmeye kurban edilmesi ve kent dinamikleri tarafından sahip çıkılmamasını Eskişehir adına üzücü buluyorum.  Oscar Wilde; “Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terk ettiği yeri” der. Sayın Erdal insancıl, bilge kişiliği ve hizmetleriyle Eskişehir’de ve Anadolu Üniversitesi’nde güzel izler bıraktı. Haksız şekilde görevden alınan Erdal’ı ileriki süreçte çok daha iyi yerlerde göreceğimize inanıyorum…