Yönetmeliğe göre, Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair aile mahkemeleri tarafından verilen ilam veya tedbir kararları, icra müdürlükleri tarafından değil, Adalet Bakanlığınca kurulan ve uzmanların görev yaptığı, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüklerince yerine getirilecek.
30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri çıkarılarak, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na konuya ilişkin yeni maddeler ilave edilmiştir. Anılan yasal değişiklik sonrasında, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilâmların yerine getirilmesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir.
Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılan ve çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına kararlarının yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar ile buna ilişkin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik 04 Ağustos 2022 tarihli ve 31913 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğe göre, Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair aile mahkemeleri tarafından verilen ilam veya tedbir kararları, icra müdürlükleri tarafından değil, Adalet Bakanlığınca kurulan ve uzmanların görev yaptığı, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri müdürlüklerince yerine getirilecektir.
Çocuk teslimine dair ilam veya tedbir kararları, yükümlüsü tarafından rızasıyla yerine getirilmediği takdirde, hak sahibi, ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesi için müdürlüğe başvurabilecektir. Talebi alan müdürlük, her türlü iletişim vasıtasını kullanarak yükümlüyle irtibata geçerek ve müdürlük tarafından belirlenen gün ve saatte hak sahibine teslim edilmek üzere çocuğun belirlenen yere getirilmesini derhâl bildirecek; bu bildirimin yapıldığını veya yükümlüyle irtibat kurulamadığını tutanağa bağlayacaktır. Yükümlü, emrin gereğini yerine getirmezse, çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafından alınarak hak sahibine teslim edilecektir. Bu hâlde kolluktan yardım istenebilecektir. Kolluk birimleri, zor kullanma dâhil bu konudaki talepleri derhâl yerine getirecektir.
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin işlemler, müdürlükçe belirlenen teslim mekânlarında gerçekleştirilecektir. Çocuk teslimine dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine getirilmesini engelleyenler için öngörülen ceza hükümleri de yönetmelikte düzenlenmiştir.
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin yapılacak işlemler, tüm harçlardan istisnadır. Ayrıca bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için yapılacak tüm masraflar, avukatlık ücreti hariç, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktır.
Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması sürecinde zorunlu hâller dışında iş ve işlemler taraflar yüz yüze getirilmeden gerçekleştirilecek ve çocukların örselenmesine neden olabilecek eylemlerin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirler alınacaktır. Çocuğun yaşı ve gelişim düzeyi göz önünde bulundurularak, çocuğun kendisini ilgilendiren konularda görüşlerini serbestçe ifade etme hakkı gözetilecektir.
Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından hazırlıkların tamamlandığı 50 il ve ilçede uygulamanın yaygınlaştırılacağı ve 1 yıl içinde tüm ülkede uygulanması planlandığı belirilmektedir.