Eskişehir İl Milli Eğitim’de iki şube müdürü de iki kadın öğretmeni kendilerine sekreter yapmış. Anlaşılan onların güçleri okul müdürlerini sekreter yapmaya(!) yetmemiş.

Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleri kurulmadan önce Eskişehir Milli Eğitim’de 4 Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve 4 Şube Müdürü görev yapıyordu. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü ile birlikte 9 yönetici Eskişehir eğitimini çok iyi yönetiyordu. Eskişehir o yıllarda Üniversite ve Orta Öğretimler Sınavlarında hep Türkiye Birincileri çıkaran bir ildi. Puan ortalaması olarak hep ilk üçte yer alan bir ildik.

BİNADA YÖNETİCİLERİ OTURTACAK ODA BULMAKTA ZORLANILIYOR

Bugün Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri var. Her bir ilçenin 7’şer Şube Müdürü var. İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile birlikte sadece iki ilçede 16 Milli Eğitim Yöneticisi var. İlçelerde sayıca bu kadar fazla yönetici varken peki Eskişehir İl Milli Eğitim’de durum nasıl? Eskişehir İl Milli Eğitim’de 6 İl Müdür Yardımcısı ve 16 şube müdürü görev yapıyor. Sayı o kadar fazla ki! Binada yöneticileri oturtacak oda bulmakta zorlanılıyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile birlikte toplam 23 Yönetici görev yapıyor. Odunpazarı ve Tepebaşı ile birlikte sadece kent merkezinde 39 Milli Eğitim Yöneticisi var.

BURSA’DAN BİR FAZLA ŞUBE MÜDÜRÜ

2029 okul 39 bin 717 öğretmen 675 bin 139 öğrencisi bulunan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 6 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı 15 Şube Müdürü görev yapıyor. 598 okul 12 bin 474 öğretmen 178 bin 275 öğrencisi bulunan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Bursa gibi büyük ilden artı 1 fazla şube müdürü görev yapıyor. Eskişehir’in nüfusu Bursa’nın yaklaşık 4’te biri.

REZALETLER TİYATROSU KAPALI GİŞE(!) OYNAMAYA DEVAM EDİYOR

16 Ağustos 2024’de Görünüm’de  “Milli Eğitim’de Gözde Şehzadeye Okul Müdürü Sekreter(!)” başlıklı makaleyi kaleme almıştım.  Yazımda Alpu ilçesinde bulunan Fahrettin Kerim Gökay Ortaokulu Müdürü Muhammed Rıdvan Eser’in Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdür Vekili Orhan Karakuş’a sekreterlik yapmasını eleştirmiştim. “Sayın Eser, Eskişehir Milli Eğitim’de Vekil Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’a asistanlık veya sekreterlik yapacaksa, niye okul müdürlüğüne başvurdu? Niye Alpu’daki bu okulu tercih etti?” demiştim. “Ne diyeyim? Gözde Şehzadeye Okul Müdürü Sekreter (!) Eskişehir Milli Eğitim’de rezaletler tiyatrosu kapalı gişe(!) oynamaya devam ediyor…” diye yazımı tamamlamıştım.

ÖĞRETMENDEN DAHA AFİLİYMİŞ

Eskişehir İl Milli Eğitim’de iki şube müdürü de iki kadın öğretmeni kendilerine sekreter yapmış. Anlaşılan onların güçleri okul müdürlerini sekreter yapmaya(!) yetmemiş. Temel Eğitim’den Sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü Ayben Çimen, Fadime Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Feyza Şakar’ı Temel Eğitim Bürosunda görevlendirdi. Düzenlenen tören ve toplantılarda ve yaptığı tüm çalışmalarda Feyza Hoca’yı eski deyimle ‘sekreter’ yeni tabirle ‘Yönetici Asistanı’ olarak hep yanında tutuyor. Ona notlar aldırıyor. Halinden memnun olan Feyza Şakar’da “Ben Şube Müdürü Ayben Hanımın Yönetici Asistanıyım” diye kurumda caka satıyormuş. Demek ki Şube Müdürü Yönetici Asistanlığı Öğretmenden daha afiliymiş.

İMAM-CEMAAT MİSALİ

Özel Eğitim ve Rehberlikten Sorumlu Şube Müdürü Muhittin Güleryüz’ünde tüm etkinliklerde yanından ayırmadığı bir kadın öğretmen sekreteri var. Güleryüz, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Merve Kolbakır Gül’ü Gönül Bağı Projesi Koordinatörü olarak Özel Eğitim ve Rehberlik Bürosuna aldırmış. Ancak Güleryüz, Merve Öğretmenle sadece Gönül Bağı Projesi değil, yaptığı tüm etkinliklere birlikte katılıyor. Ona notlar aldırıyor. Ben diyeyim ‘Sekreter’ siz deyin ‘Yönetici Asistanı’ olarak yanından hiç ayırmıyormuş.  Eskişehir Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul müdürü ve öğretmenleri kendilerine sekreter alırsa, imam-cemaat misali onları örnek alan bazı okul müdürleri de temizlik personellerini aynı görev için kullanır. Eskiden 4 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve 4 Şube Müdürüyle çok iyi şekilde yönetilen Eskişehir İl Milli Eğitim’de bugün 6 İl Müdür Yardımcısı ve 16 şube müdürü yetmiyormuş(!) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin yaşandığı ortamda; Şube Müdürü Sekreterliği gibi ulvi görev için; okul müdürü ve öğretmenlere ihtiyaç duyulmuş. Kurumda çalışan diğer 13 şube müdürünün aralarında başları kel olanlar olabilir. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, hiç olmazsa kel olmayanlara da okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmen sekreterler vermelidir(!) Belki de böylece Eskişehir eğitim kalitesi şaha kalkıp; tüm sınavlarda Türkiye’de Birinci olur(!) Eskişehir’de geliştirilen bu muazzam eğitim modelini sadece Türkiye’ye değil, Finlandiya, Almanya, Japonya ve Amerika’ya ihraç edip, onları da eğitimde çağ atlamalarına da vesile olabiliriz(!) Biz de “Ah ah eski şube müdürleri niye okul müdür ve öğretmenleri sekreter olarak kullanmayı düşünmemiş? Daha önce bu yapılmış olsaydı; biz yıllardır Finlandiya’yı, Japonya’yı kıskanmazdık ” diye hayıflanırdık(!)