Bugün bir okul müdürünü sınav kazanmadığı halde hülle ile şube müdürü yapanlar, yarın kim bilir daha ne garip atamalara imza atar?

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın 7 Aralık 2023 tarihinde  aynı ‘tarikattan olduğu’ için Bilecik Bozüyük Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Murat Arıcan’ın, Eskişehir'e İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilmesini sağlamıştı. Bir süre sonra Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosu dolu olduğu için Murat Arıcan, Söğüt’teki bir okula müdür olarak atandı. Ancak bu göreve başladıktan sonra tekrar Eskişehir İl Milli Eğitim’de çalışmaya devam etti. Söğüt İlçe Milli Eğitim Müdürü bu durumu Milli Eğitim Bakanlığına bildirdi. Arıcan atandığı okula gitmek zorunda kaldı. Bu süre içerisinde 6 olan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı kadrosu 5’e düştü. Ona rağmen Sinan Aydın’ın Murat Arıcan sevgisi hiç bitmedi. Olmayan kadroya rağmen onu tekrar İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak çalıştırmaya devam etti.

TEK PIRPIR ONBAŞI

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı kadrosu 5’tir. Ama Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi sitesinde bugün kadro hala 6 olarak gösteriliyor.  Barış Hancı, Ali Pehlivan, Ceylan Yavuz, Emine Tuç ve Muammer Demirkan kadrolu Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları. Peki teşkilat şemasında gösterilen Murat Arıcan gerçekten bir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı mı? Hayır, değil. Devlete olan vatani görevini parayla değil de gerektiği gibi yapanlar çok iyi bilir. Eğer bölükte onbaşı yetersizliği varsa, çavuş talimgahtan gelmemiş olanlar arasından seçilen erlere onbaşı rütbesi verilir. Bunlar resmi olarak onbaşı değildir. Ama kollarına takılan tek pırpır ile onbaşı olarak gösterilirler.  İşte bu askerlere trink veya yazı tura onbaşı lakabı takılır. Olmayan kadroda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı gösterilen Murat Arıcan’da ‘Trink İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısıdır.' Veya Yazı Tura İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısıdır.

SINAV KAZANMADAN ŞUBE MÜDÜRÜ OLAMAZ

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, resmi teşkilat şemasında hala İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak gösterilen Murat Arıcan’ı ‘tenzile rütbe’ yaparak, şube müdürü yapmak istedi. Ondan dilekçe alınarak, Milli Eğitim Bakanlığına başvuruda bulunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı da 76'ncı maddeyle onu şube müdürü olarak atanması kararnamesini Eskişehir'e gönderdi. Arıcan şube müdürü olarak görevine daha başlamadı. Teşkilat şemasında olduğu gibi bugün de 'Trink İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı' olarak çalışmaya devam ediyor. Aslında Sayın Arıcan yönetmeliğe göre son görev yaptığı yöneticiliğe yani okul müdürlüğüne dönmesi gerekiyordu. Burada Bakanlık tarafından hülle yapılarak, şube müdürlüğü sınavı kazanmayan Arıcan yönetmeliklere aykırı bir şekilde şube müdürü yapıldı. Oysa ki devlette hülle olmaz. Kurallar olur. Eskişehir'deki eğitim sendikaları yargıya gitmeleri halinde; bu yasal olmayan, şube müdürlüğü sınavını kazananlara haksızlık yapılan bu atamayı iptal ettirebilirler. Bugün bir okul müdürünü sınav kazanmadığı halde hülle ile şube müdürü yapanlar, yarın kim bilir daha ne garip atamalara imza atar?

PARAŞÜTLE UÇURTULARAK YAPILMAMALIYDI

Zaten kurumda şube müdürü enflasyonu yaşanıyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 16 şube müdürü görev yapıyor. Arıcan ile birlikte bu sayı 17 oldu.  Sayı o kadar fazla ki! Binada yöneticileri oturtacak oda bulmakta zorlanılıyor. Bugün bir okul müdürü İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olabilir. Çünkü bu makamlar siyasi makamlardır.  Bir okul müdürü şube müdürü olması için şube müdürlüğü sınavını kazanması gerekiyor.  Öyle paraşütle uçurtularak, şube müdürü yapılmamalıydı. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürünün gücü yetseydi, 5 kişilik kadro dolmadan önce Okul Müdürü Murat Arıcan’ı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı yapardı. Ama gücü yetmedi. Şimdi sayın Sinan Aydın, “Seni İl Müdür Yardımcısı yapamadım. Bari şube müdürü yapayım” demiş. Bunun olması için Bakanlığı ikna etmiş ki sayın Arıcan Trink İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığından kurtulmuş oldu.