14 Ağustos’ta kaleme aldığım “Eskişehir Milli Eğitim’de Görev Dağılımı Rezaleti” başlıklı yazım sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’de gündem oldu. Yazım, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye’deki tüm eğitim çalışanlarının yakında takip www.mebpersonel.org’da da yayınlandı.

SAĞLANAN AYRICALIĞA İSYAN EDİYOR

Yazımda; “Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürlerinin görev dağılımında rezalet üstüne rezalet yaşandı. Müdür Sinan Aydın şube müdürleri Orhan Kemal Karakuş ve Mustafa Okur’u kollamak için kendisine görev yazdı. Resmi olarak göreve başlamayan şube müdürüne kritik birimler verildi. Eğitim Bir Sen’in kurumdaki gözü kulağı olan Muammer Demirkan, Atamanın başına getirildi” ifadelerini kullanmıştım. Yazımda Müdür Sinan Aydın’ın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarından gözü gibi sakındığı şehzade şube müdürleri Orhan Kemal Karakuş ve Mustafa Okur’a yönelik yaptığı pozitif ayrımcılıkla diğer şube müdürlerinin çalışma şevkini kırdığını ifade etmiştim. Kibrinden dolayı diğer şube müdürleriyle görüşmeyen, katıldıkları toplantılarda onlara imza attırmayıp, onlara şube müdürü değil de şef muamelesini reva gösteren Aydın’ın bu ayrımcılığı eğitim çalışanları tarafından tepkiyle karşılandı. Kurumda herkes Karakuş ve Okur’a “Sinan Aydın’ın Şehzadeleri” diyerek; onlara sağlanan ayrıcalığa isyan ediyor.

EDİ İLE BÜDÜ

Daha önce de kaleme aldığım gibi Orhan Kemal Karakuş 7,5 ay önce Eskişehir İl Milli Eğitim'in ARGE personelinin emeklerini, başarılarını yok saymıştı. 10 yılda ARGE’de başarı öyküsü yazan Melih Ünlüer’e  “Bugün tüm eşyalarını, pılını, pırtını topla git” deme densizliğini göstermişti. Çankırılı olan Karakuş, öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü ve şube müdürlüğü görevlerini hep bu ilde yaptı. Yaklaşık 4 yıl önce ilk defa Çankırı dışına çıktı. 20 Ağustos 2020’de Eskişehir Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak atandı. Kasım 2023’den itibaren görev yaptığı İl Milli Eğitim’de ARGE Birimini darmadağın etme başarısını gösterdi.  Karakuş, Ahmet Yesevi Özel Eğitim Anaokulu Müdür Yardımcısı Muhammed Rıdvan Eser’i ARGE’ye getirdi. Tepebaşı İlçe Milli Eğitim çalışanları Muhammed Rıdvan Eser’in kendi okuluna hiç gitmediğini mesai saatlerinin büyük bölümünü Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’un odasında geçirdiğini hep söylüyorlardı.  Karakuş’a işleri için giden eğitim personelleri hep Eser’i onun odasında gördüklerini belirterek; “Bunun kendi okulunda işi yok mu? Karakuş’un odasında ne yapıyor?” diye içlerinden tepki gösteriyordu. Karakuş’un Eskişehir İl Milli Eğitim’e ilk geldiğinde;  Tepebaşı İlçe Milli Eğitim’de çalışırken, dizinin dibinden hiç ayırmadığı, Susam Sokağındaki ‘Edi ile Büdü’ gibi odasında bol bol sohbet ettiği Muhammed Rıdvan Eser’i de yanına getirmesi dikkati çekti.

SEKRETERLİK YAPACAKSA NİYE OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURDU?

ARGE personeli olarak gösterilen Eser, bir ay önce Alpu ilçesinde bulunan Fahrettin Kerim Gökay Ortaokulu'na Müdür oldu. Böylece Müdür Yardımcılığından Okul Müdürlüğüne terfi etmiş oldu. Bugün okulu aradım. "Okul Müdürü Muhammed Rıdvan Eser beyle görüşmek istiyorum" dedim. Onun yerine vekalet eden Yusuf Büyükyılmaz; “Muhammed Rıdvan Eser buradaki görevine daha başlamadı. Geçici görevlendirme ile Eskişehir Milli Eğitim’de” dedi. Kimse kimseyi silah zoruyla okul müdürü yapmıyor. Okul Müdürü olmak isteyenler müracaat ediyor. Değerlendirmeler sonucunda puanlarına göre tercih ettikleri okullara atanıyor. Sayın Eser, Eskişehir Milli Eğitim’de Vekil Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’a asistanlık veya sekreterlik yapacaksa, niye okul müdürlüğüne başvurdu? Niye Alpu’daki bu okulu tercih etti? 

REZALETLER TİYATROSU KAPALI GİŞE OYNUYOR

"ARGE’de çalışıyor" adı altında birisi Karakuş’a sekreterlik yapacak diye Alpu’daki bir ortaokul nasıl müdürsüz bırakılır? Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın için okul müdürlüğünün hiçbir önemi veya itibarı yok mu? Yeni şehzadesi Orhan Kemal Karakuş’u memnun edebilmek için bir ortaokulu nasıl müdürsüz bırakabiliyor? Bu görevlendirmeyi yaparken; Alpu İlçe Milli Eğitim Müdürünün görüşünü alma gereği duydu mu? Yoksa ‘yeter ki şehzademin gönlü hoş olsun. Kim takar Alpu Milli Eğitim Müdürünü’ mü dedi? Milli Eğitim’den Sorumlu Vali Yardımcısı Salih Altun; Muhammed Rıdvan Eser’in kendi isteğiyle tercih yapmasına rağmen, kendi okuluna müdürlük yapmaya gitmediğini biliyor mu? Ve onun gitmeyeceği yere tercih yapıp, kadroyu işgal etmesi yüzünden Alpu’nun bir okulunun müdürsüz kalmasını içine sindirebiliyor mu? Eskişehir eğitiminin en başındaki isim Sinan Aydın, ‘ya siz içinize sindirebiliyor musunuz?’ Asıl kadrosu Tepebaşı’nda olan Orhan Kemal Karakuş’a gösterdiğiniz ilginin onda birini kadroları sizde olan şube müdürlerinden niye esirgiyorsunuz? Ne diyeyim? Gözde Şehzadeye Okul Müdürü Sekreter (!) Eskişehir Milli Eğitim’de rezaletler tiyatrosu kapalı gişe(!) oynamaya devam ediyor…