12 Haziran 2024’de Eskişehir Kent Konseyi Başkanlığına seçilen Ahmet Kapanoğlu, Haberes Dergisi’nin 53'ncü sayısına konuk oldu.

Genel Yayın Yönetmenimiz Ayhan Aydıner ile keyifli sohbet eden Kapanoğlu; “Eskişehir Kent Konseyi olarak kaynakları tükenmiş, yorgun bir dünyayı değil; masmavi gökyüzü ve bereketli toprakları hak eden çocuklarımız için çevreye zarar verecek her türlü girişimin karşısında durmaya kararlıyız” dedi.

 

 Uzun yıllardır önce Genel Sekreter ve son seçimde Başkan olarak görev yaptığınız Eskişehir Kent Konseyi’nin yapısından bahseder misiniz?

Eskişehir Kent Konseyimiz özetle, yasal şeklini 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinden alarak, İçişleri Bakanlığı tarafından 2006 yılında çıkarılan “Kent Konseyi Yönetmeliği” hükümlerine göre; Valiliğimizin, Belediyelerimizin, Yerel Yönetimlerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin, meslek odalarımızın, muhtarlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerinin katılımıyla oluşan bir danışma kurumudur.  

Yönetmelik hükümlerine göre kurulan Meclislerimiz ve Çalışma Gruplarımız, anayasal düzenin içinde bulunmasına rağmen, tüzel koşullara dayalı olmayan, gönüllülüğün esas olduğu bir yapı içerisinde, ortak akıl ile planlanan çalışmalar gerçekleştirmektedirler.

Edilgen ve çekingen değil, etken ve coşkulu gönüllülerimizle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız ile hem aktif yurttaşlığın gelişmesini destekliyor hem de hemşehrilerimizin anayasal haklar bağlamında yönetsel ve kamusal süreçlere doğrudan katılabilmelerine imkân sağlıyoruz. Aynı zamanda yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız arasında süreç odaklı ortaklıklar kurulmasına da katkıda bulunan bir yapıyız.

Şehirlerimizin ilerlemesinin olayların akışı içinde sürüklenen bireylerle değil, her türlü veriyi aklın eleştiri süzgecinden geçirerek çözümleyebilen önyargısız, hoşgörülü, dogmalardan arınmış bir düşünce yapısına sahip bireylerle olanaklı olduğu inancı ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı, tüm bu değerleri ve erdemleri geliştirmeye katkıda bulunan Yürütme Kurulu Üyelerimiz, Meclislerimiz, Çalışma Gruplarımızdaki gönüllülerimiz ve paydaşlarımız ile birlikte yürütmekten mutluluk duyuyoruz.

Kent Konseyleri kentlerin hangi sorunlarıyla ilgilenir?

Kentsel sivil toplumla, yerel yönetimler arasında bir arayüz niteliği taşıyan Kent Konseyleri demokratik, katılımcı yerel yönetişim anlayışının gelişmesine katkıda bulunurken aynı zamanda da her türlü kentsel soruna karşı da tüm bileşenleri ile ortak akıl oluşturarak geliştirdiği çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara sunabilirler.

Biz de Eskişehir Kent Konseyi olarak fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları önceleyen şehircilik anlayışına katkıda bulunmak amacıyla, tüm bileşenlerimiz ile yakın mesai içerisinde hemşehrilerimizin beklentilerine çözüm önerileri geliştirirken, Genel Kurul Üyelerimize de rehberlik yapacak çalışmalarımızı sebatla sürdürüyoruz.

Eskişehir Kent Konseyi ilçelerimizde de Kent Konseyleri Kurulması için çalışmalar gerçekleştiriyor mu? Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Daha önce ifade ettiğim gibi, Kent Konseyinin en önemli amacı demokratik, katılımcı yönetişim anlayışının gelişmesine destek olmak ve sivil toplum kuruluşlarıyla yerel yönetimler arasında bir köprü kurmaktır. Bu nedenle ilçelerimizde de yerel yönetimlerimizin sivil toplumla, vatandaş ile güçlü bir bağ kurmak için geliştirebileceği en anlamlı strateji, kent konseyi kurarak işbirliği yapmalarıdır. Bu işbirliği ile hem halkın yönetsel kararlara demokratik katılımı sağlanacak hem de hemşehrilerimizin yaşadıkları ilçelerinin gelişmesine yönelik gönüllü katkıları artacaktır.

Biz de daha önce Mihallıçık Belediyemize kurulmasında destek verdiğimiz Mihallıçık Kent Konseyimiz gibi diğer tüm ilçelerimizde de Kent Konseyi kurulması ve belediyelerimizin yenilikçi katılım yöntemlerini kullanma kapasitelerini arttırmalarına katkı vermek adına Başkanlarımız ile görüş alışverişinde bulunarak, uyumlu bir şekilde planlama çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Eskişehir Kent Konseyi Alpu Ovası’na kurulmak istenen termik santral, Sakarya Vadisinde siyanürle altın çıkarılması gibi kentin en önemli sorunlarında güçlü bir tavır aldı.  Sonuna kadar mücadele etti. Bu konular hakkında bilgi verir misiniz?

Eskişehir Kent Konseyi olarak kaynakları tükenmiş, yorgun bir dünyayı değil; masmavi gökyüzü ve bereketli toprakları hak eden çocuklarımız için çevreye zarar verecek her türlü girişimin karşısında durmaya kararlıyız.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) bağlı Termik Santraller Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda, ülkemizin en verimli ovalarından Alpu Ovamıza ve Türkiye’nin göz bebeği şehrimize geçtiğimiz yıllarda yapılmak istenen kömürlü termik santralin yeniden gündeme alındığı bir planlama çalışmasını ne yazık ki üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Yaşanılabilir şehirlerarasında sürekli üst sıralarda yer alan güzel Eskişehir’imiz ve dört bir yanı güzelliklerle kaplı ülkemizin hiçbir şehri, tüm dünyanın vazgeçtiği bu bilim dışı Kömürlü Termik Santral projelerini hak etmiyor.

Konunun uzmanları, şu an sahip olduğumuz teknolojiyle %100 yenilenebilir enerji kullanılan bir geleceğin mümkün olduğunu söylüyorken Eskişehir’de kömürlü termik santral çalışmalarını yeniden başlatmaya çalışılarak son derece tehlikeli bir iş yapılıyor.

Eskişehir'in geleceğini düşünen herkes Kömürlü Termik Santralin karşısında olmalıdır. Çünkü gelecek; temiz ve yenilenebilir enerjide. Yapılması gereken tek şey, yenilenebilir enerji için yatırımları teşvik etmektir.

Bereketli toprakları ile İç Anadolu’nun Çukurovası olarak bilinen Mihalgazi ilçemizde yapılması planlanan altın madenine karşı ise duruşumuz gayet net. Bizler doğru alanda ve bilimin gösterdiği kurallara uygun olarak, doğamıza ve insan sağlığına zarar vermeden yapılan madenciliğe elbette karşı değiliz. Ancak, bu gibi proje örneklerinin ülkemizin birçok bölgesinde çevre felaketlerine yol açtığını, binlerce ağacın kesilerek, siyanür kullanımı nedeniyle su ve toprağın zehirlendiğini, tarım alanlarının büyük zarar gördüğünü ne yazık ki üzücü bir şekilde tecrübe ettik. Mihalgazi, Sarıcakaya ilçelerimiz ve mahallelerinde seracılığın gelişmesi için yeni teşvikler yapılırken, bu proje ile hem Sakarya Nehrimize hem de bölgedeki tarımsal üretime büyük zarar verilecektir. Eskişehir Kent Konseyi olarak doğamızı, çevremizi, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı gözümüz gibi koruyacak, hem altın-gümüş maden ocağı projesi, hem de Kömürlü Termik Santral projesin tüm süreçlerinde duyarlı hemşehrilerimizle hukuk kuralları çerçevesinde güzel şehrimizin savunuculuğunu yapmaktan asla vazgeçmeyerek, konuların takipçisi olacağız.

İşbirliği ağınızın sürekli geliştiğini görüyoruz. Eskişehir Kent Konseyi olarak bunu nasıl başarıyorsunuz?

Öncelikle teşekkür ederim. Tüm samimiyetimle ifade etmek isterim ki; Eskişehir Kent Konseyimizin çatısı altında uzaklık zannedilen farklılıklarımızı tuğlası dayanışma, çimentosu sevgi olan gönül köprülerimizle yakınlaştırarak, akıllarını bilimle yoğurup, bilgiyi insani faziletlerle işleyerek insanlığa dair bir mesajı olan hemşehrilerimizin gayretlerinden, güzel şehrimizin hissedar olması için onlarla ortak akılda buluşmaktan tarifsiz bir mutluluk duyuyorum.

Toplumsal hayatın her alanında tüm paydaşlarımız ile ortak sorumluluklarımızın etrafında buluşup yüreklerimizi, akıllarımızı, tecrübelerimizi bir araya getirerek kimsenin geride bırakılmadığı bir süreç ile işbirliği ağımızı her geçen gün daha da geliştirerek katılımcı kent yönetişimi zemininin etik değerlere bağlı kalarak güçlenmesi adına birlikte ilerliyoruz.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin Kent Konseyine bakış açısı nasıl?

Farklılıklarımızı zenginlik olarak gören bir anlayışa sahip olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce, Eskişehir Kent Konseyimizde uzun yıllar gönüllü olarak, önce Kadın Meclisimiz de kadınlarımıza vizyon kazandırmak ve gelecek umutlarını güçlendirmek adına pek çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş ve daha sonra da çalışkanlığı ve hoşgörüsüyle herkesin takdirini kazanan bir Yürütme Kurulu Üyemiz olarak yerel yönetimlerde sivil katılımın adalet temelinde gelişmesi adına kalıcı ve dönüştürücü fikirleriyle gösterdiği çalışkanlığı, cesareti, azmi ve farklı kabiliyetleri ile bizlere rol model olmuştur.

Gönlünü şehre vermiş bir yönetim anlayışıyla güzel şehrimizi daha ileriye ve güzele taşıma amacında ortak akla, demokratik katılımcılığa verdiği önem ve de Eskişehir Kent Konseyinde birbirini tamamlayıcı nitelikteki paydaşlarımız ile koordine bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımız öncesinde bizleri her zaman cesaretlendirerek, gönüllülerimiz ile güzel bir sinerji doğuran, kısacası bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce’ye ne kadar teşekkür etsem azdır.

 Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu nedir? 

Bize göre havamıza, suyumuza, toprağımıza, doğamıza ve sağlığımız büyük zarar verecek hem altın-gümüş maden ocağı projesi hem de Kömürlü Termik Santral projesi, ne yazık ki yıllardır şehrimizin büyük ihtiyaç duyduğu kuzey ve güney çevreyolları, havaalanı gibi önemli sorunlarımızın önüne geçmiş durumda.

Tekrar ediyorum; güzel Eskişehir’imiz ve dört bir yanı güzelliklerle kaplı. Ülkemizin hiçbir şehri, özellikle tüm dünyanın vazgeçtiği bu bilim dışı Kömürlü Termik Santral projelerini hak etmiyor.

Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bugün ülkenin parmakla gösterilen bir şehriyiz. Yarın Avrupa’nın parmakla gösterilen şehri olacağız. Dünyada yaşanılabilir şehirler arasında sürekli üst sıralarda gösteriliyoruz. Zannediyorum dünyanın yeni şartlarına uyum sağlama konusunda, Türkiye’nin en hazır şehriyiz.  Şehrimizin geleceğine inanıyorum.

 Haberes okurlarına son bir mesajınız var mı?

Sözlerin çoğaldığı, bir başkasına ulaşma hızının artığı ama kalbe varamadan yok olup gittiği günümüzün teknolojik iletişim anlayışına rağmen sebat ile büyük bir özveri, büyük emeklerle hazırladığınız bu güzel derginizin akıllı ve kültürlü okurlarına Eskişehir Kent Konseyimizin kapılarının ardına kadar açık olduğunu söylemek isterim.