Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ERİAD) Başkanı Rüştü Şentuna Haberes Dergisi’nin 55'nci sayısına konuk oldu.

Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e projelerini anlatan Şentuna; “Hava Kampüsü, marinanın Havacılık versiyonu şeklinde özetleyebiliriz. Kalkış Ağırlığı 5700 Kg’ın altında olan ve gün doğumu gün batımı aralığında pilot kontrolünde görerek iniş kalkış yapılabilen bir meydan olacak. Bu tesis, şehrimizin ve sivil havacılığın gelişmesine katkı sunacak” dedi.

Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ERİAD)  nasıl kuruldu? Kurulmasındaki amaç neydi? Rumelili olmayanlar üye olabiliyor mu?

Derneğimiz; Anayasamızın öngördüğü esaslara, Atatürk İlkelerine ve Cumhuriyetin temel değerlerine uygun olarak, sanayici ve iş İnsanlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını, örf ve adetlerin devamını sağlayarak dayanışma ruhunu arttırmak, toplumun sosyal ve ekonomik düzeyinin gelişmesine katkıda bulunmak, özel girişimciliğin yaygınlaşmasına çalışmak, sanayici ve iş İnsanlarının sorunlarına sahip çıkarak toplumdaki öncü ve girişimci niteliklerini geliştirmek, komşu ülkeler ve özelliklede Balkan Ülkeleri ile kültürel, ticari ve sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak amacı ile 2015 yılında kuruldu. Üyelerimiz sadece Balkanlardan göç etmiş sanayici, İş insanı ve Profesyonel yöneticilerden oluşmaktadır.

Eskişehir Rumeli İşadamları Derneği’ne kayıtlı ne kadar üye var. Hangi sektörler daha ağırlıklı? Üyelerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Üye kayıtlarımızı referans ile yapıyoruz ve tüzüğümüz gereği üyelik onayları oybirliği kararı ile gerçekleşiyor. Üyelik işlemi süreç aldığından şu an için 100 üyemiz var. Her sektörden üyelerimiz var. Sanayici üyelerimiz çoğunlukta olması, Balkan göçlerinin sanayimizin gelişmesinde büyük katkı sağladığı söylemimizi de destekliyor.

Biz aslında sadece üyelerimiz için çalışmıyoruz tüm üyelerimizle birlikte öncelikle şehrimize ve ülkemize ekonomik ve kültürel anlamda katkıda bulunmak için çalışmalar yürütüyoruz. Balkanlarda kurduğumuz ilişkiler sayesinde şehrimiz sanayici ve iş insanlarının o bölgedeki taleplerini ve sorunlarını çözmek adına, Balkanlardaki işbirliği içinde olduğumuz, İş insanları dernekleri, Sanayi ve ticaret odaları, belediyeler ile birlikte sorunların ve taleplerin çözümüne katkı sunmaya çalışıyoruz. Şehrimizde de STK olarak sıra dışı çalışmalar yürüterek şehrimizin gelişmesine ve gelecek nesillere kalıcı eserler bırakma gayreti içerisinde çalışmalar yürütüyoruz.

Kızılinler için Termal ve Hava Kampüs Projeniz var. Bu çalışmalar nasıl gidiyor? Göreve geldiğiniz günden beri ERİAD’da yaptığınız çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Kızılinler Termal bölgesi çok uzun yıllardır şehrin gündeminde, 2013 Yılından bu tarafa hiçbir somut atılmadı. Şehrimizin Termal Turizmi ve bölgenin gelişmesine katkı verecek bölgede bir başlangıç tesise ihtiyaç olduğu gerçeğinden yola çıkarak ERİAD ailesi olarak bir çalışma başlattık. Proje tahsislerinin bu yıl bitmeden de sonuçlanacağını düşünüyoruz.

Hava Kampüsü, marinanın Havacılık versiyonu şeklinde özetleyebiliriz. Kalkış Ağırlığı 5700 Kg’ın altında olan ve gün doğumu gün batımı aralığında pilot kontrolünde görerek iniş kalkış yapılabilen bir meydan olacak. Sportif havacılık, ticari ve bireysel ulaşım, eğitim, bakım onarım, insanlı ve insansız hava araçlarının üretim ve testlerine de olanak sağlayacak ayrıca hava taksi hizmeti de sunacak bu tesis, şehrimizin ve sivil havacılığın gelişmesine katkı sunacak. Projenin izin süreçleri devam ediyor. Hava kampüsler Avrupa’da uzunca yıllardır oldukça yaygın olarak kullanılmakta. Bu tür projelerin Ülke genelinde çoğalmasıyla hava ulaşımını ve bireysel uçuşlara çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

Dernek olarak Gençlere çok önem veriyoruz, Gençlerin hazırladıkları projelere dönem dönem destek oluyor ve yanlarında yer almaya gayret gösteriyoruz.

Geçtiğimiz dönem Vecihi Hürkuş Havacılık Parkında hizmet binamızı, parka hizmet verecek bir kafeterya ile birlikte Belediyemizin ve şehrimizim kullanımına sunduğumuz çok amaçlı bir salon inşa ettik.

Gençlik kurulumuz Gençlerimiz için bir takım kültürel projeler geliştiriyor. Balkanlarda birçok ekonomi zirvesine o bölgelerdeki paydaşlarımız ile birlikte katılım sağladık ve şehrimizi tanıtma fırsatı bulduk. Balkanlarda birçok STK, Sanayi ve Ticaret Odaları, Sanayi bölgeleri, Belediyeler gibi kurumlarla ile iş birliği protokolleri yaptık.

Eskişehir tüccar ve esnafının en büyük sorunları nelerdir?

Karşılaşılan sorunlar genel ekonomik koşullara, sektörel dinamiklere, yerel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ancak bana göre başlıca sorunlar;

Yüksek enflasyon ve maliyet artışları, Düşen alım gücü, Büyük zincir marketler AVM’ler ve E-ticaretin yaygınlaşması, vergi ve SGK yükleri ve oranların yüksek olması, turizm potansiyelinden yeterince faydalanamama, park sorunları, ulaşım ve trafik düzeni, mesleki eğitim eksikliği gibi sorunlar ve bu sorunlara yeterince destek verilememesi olarak görüyorum.

Eskişehir’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Eskişehir Türkiye’nin dinamik ve yenilikçi şehirlerinden biri olarak, eğitim ve genç nüfusun varlığı, gelişen sanayi ve teknolojisi, kültür ve Turizm alanındaki potansiyeli, bu konuda atılan adımlar, şehrin konum avantajı, kültürel çeşitlilik ve sanatı bu şehri hem cazip bir yaşam merkezi hem de kültürel bir merkez haline getiriyor. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde geleceğinin parlak olacağını söyleyebiliriz.

Belediye Başkanları ve İktidar partisi milletvekilleriyle diyaloglarınız nasıl? Sorunlarınızı çözmede yardımcı oluyorlar mı?

ERİAD ailesi olarak, Hiçbir siyasi ve ticari çıkar gözetmeden ve siyaseten taraf olmadan sadece şehrimize katkı vermek üzere çalışmalar yürüttüğümüzden dolayı tüm projelerimizi, Belediye başkanlarımız, iktidar vekillerimiz ve odalarımız ile paylaşıyoruz, şehre katkı vereceği düşünülen projelerimize tam destek veriyorlar. İktidar vekillerimiz ve il başkanımız bu konuda Bakanlık düzeyinde gerekli girişimleri sağladılar. Bundan dolayı da kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.

 Üniversitelerle ortak çalışmalarınız var mı?

Tüm STK ve odalar ile diyaloglarımız olduğu gibi Üniversitelerimiz ile de temas içerisindeyiz. Birçok konuda destek talebimiz oluyor ortak projeler üzerinde istişarede bulunuyoruz bazı projelerde birlikte yer alıyoruz. Yakın bir zamanda bir ortak proje daha gerçekleştireceğiz.

Hayatınızdaki kırılma anı neydi?

Çalışma hayatıma ülke genelinde faaliyet gösteren Büyük bir firmada başladım. O firmadan ayrılarak yerelde faaliyet gösteren bir firmaya geçme konusunda çok zor karar verdim ve bu kararım kendi şirketlerimizin kurulması ile sonuçlandı.

Hiç keşkeleriniz oldu mu? İyi ki bunu yaptım dedikleriniz neler?

Benim keşkelerim olmaz. Aldığım kararlardan dolayı hiç kimse mağdur olamaz, keşkelerimin sonuçları beni etkiler ve bunlardan ders alırım. Hayatımda pişmanlık duyduğum hiçbir şey olmadı.

Rüştü Şentuna en son ne zaman ağladı?

Erkekler ağlamaz derler ama ben çok ağlarım. Birilerinin mağduriyeti, çaresizliği, hasret özlem, övgü her şey beni çok duygulandırır. En son birkaç gün önce bir arkadaşımın yıllar önce kaybettiği oğlu için sosyal medyada yaptığı paylaşımı okurken ağladım.

En çok neye kızarsınız?

İnsanların kendi fikirlerini karşısındakine dayatmaya çalışmasına ve omurgasız davranışlara.

En çok neye gülersiniz?

Zekice yapılmış içerisinde anlam yüklü esprilere.

Asla yapmam dediğiniz bir şey var mı?

Sözümden dönmem.

Hangi konu açıldığında sıkılırsınız? Yani konuşmak istemezsiniz o konuyu.

Sonuca ulaşmayacak, varsayımlara dayalı ve konunun sonunda kimsenin konuşulan konu hakkında adım atmayacağını düşündüğüm konular.

Rüştü Şentuna zor insan mıdır?

Benim anlaşamadığım, tepki koyduğum veya dostluğumu bitirdiğim hiç kimse yoktur. Asla görüşmem dediğim kimsede yoktur.

 Üyelerinize ve Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

ERİAD ailesi olarak güçlü bir yapıyız. Şehrimize, Ülkemize katkı vermek üzere şehrin tüm paydaşları ile birlikte güzel projeler hayata geçirebileceğimizi düşünüyor ve saygılarımı sunuyorum.