Parmağında 10 marifet olan, insanlık yararı için kendisini STK’lara adayan Başarılı Kadın Girişimci Elif Neslihan Hanoğlu, Haberes Dergisi’nin 54'ncü sayısına konuk oldu.

Yazarımız Cem Aksu’ya Hayata geçirdiği  ‘Bir Kitap Biletin Olsun’ Projesini anlatarak;İzleyicilerin okunması tamamlanmış kitaplarını konserlerimize getirmesini sağlayarak, Türkiye’nin dört bir tarafındaki ihtiyaç sahibi okullarla paylaşıyor yeni kütüphaneler kuruyoruz” dedi.

Bize kendinizden bahseder misiniz? Eskişehir doğumlusunuz. Nerelerde okudunuz? Ne zaman ayrıldınız Eskişehir'den?

1980 Eskişehir doğumluyum. 7 yaşına dek Eskişehir’in Fatih caddesinde olan evimizde muhteşem bir çocukluk geçirdim.

1987’nin yazında anneannemin vefatı ile İnegöl’e taşındık ilk ve ortaöğretimimi İnegöl’de, lise öğretimi Bursa Kız Lisesi’nde tamamladım. Hayatımın mesleği olan Beden Eğitimi Öğretmenliğini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi tamamladım. Uzun yıllar bir atlet, kısa mesafe sporcusu olarak madalyalar dolu Sportmen bir gençlik geçirdim. Evliyim, iki oğlum var. Müzik seven bir eşe sahibim şu an Bursa’da Nosap bölgesinde RPS Profil ve RPS makina olarak sanayi ihracat ve ithalat yapıyoruz.

Türk müziğine ilginiz nereden gelmektedir

Türk müziğine olan ilgim çok küçük yaşlarda anne ve babamın Türk müziği aşkı ile bana yansıyan dokusudur, her sabah evimizde çalan radyonun TRT müziğin tınılarıyla uyanıyor bir gün Müzeyyen Senar bir gün Cinuçen Tanrıkorur dinliyordum. Küçük yaşlarda edindiğim udum ile Türk müziğiyle geçmişi ve geleceği yaşıyordum. Gençlik yıllarında radyo spikerliği sunuculuğu ve yapımcılığı yaptığım ve televizyon yayınların da en çok işlediğim Türk müziğinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve bu anlamda çalışmalar yapmayı hedeflemiştim. 12 yaşında katıldığım İnegöl Türk müziği cemiyeti Şef Erdinç Çelikkol hocam sayesinde Türk müziği ile tanış olmanın ve derya kabul ettiğim bir âlemin içine dalmanın ve o küçük yaşlarda bu duygularla büyüyor olmanın en büyük keşfini yaşamış biriyim. Halen Bursa Büyükşehir Belediyesi orkestra Şube Müdürlüğü’nde gönüllü solist olarak Türk müziğini destekliyorum. Bursa dostluk Gezeğinde Bursa’nın 650 yıllık kültürünü temsilen Türk müziği ezgileri ile  fasıllar icra ediyor ve bir kitap biletin olsun topluluğu ile Türkiye’nin tüm il ve ilçelerini hatta köylerini Türk müziği konserleri vererek kitaplar topluyor ve kütüphaneler kuruyorum.

‘Bir Kitap Biletin Olsun’ bu projeden bahseder misiniz? Nasıl oluştu? Neler yaptınız? Amacı neydi? 

Okumayı seven biri olarak çocukluğumdan bugüne  bir kütüphane açmayı hayal etmiştim. Henüz gerçekleştirmese de belki de bir yere kütüphane kurmak yerine birçok okulu desteklemek çok daha mantıklı olacaktı. Okunması tamamlanmış kitapların okumayı seven diğer dostlarımla nasıl paylaşacağımı düşünürken, 2021 yılında evimdeki kütüphaneme okuduğumuz tüm kitaplarımızı daha ne kadar raflarda tutabileceğimi düşünüyordum. Ve o gün itibari ile kendi kütüphanemdeki tüm kitapları toplayarak koliye yerleştirdim. Başkan Yardımcısı olduğum derneğin aracılığıyla aramızdan genç yaşta ayrılan çok kıymetli bir dernek üyemiz İlhan Salın adına Türk Müziği konseri vererek konserin izleyiciler tarafından kitaplarla girilmesini sağlayıp toplanan kitapları Bursa’nın Yenişehir ilçesi Koyunhisar İlköğretim okuluna binlerce kitap bağışlayarak gerçekleştirdik. İzleyicilerin okunması tamamlanmış kitaplarını konserlerimize getirmesini sağlayarak, Türkiye’nin dört bir tarafındaki ihtiyaç sahibi okullarla paylaşıyor yeni kütüphaneler kuruyoruz.

Deprem sonrası Nurdağı, Kahramanmaraş, Antep gibi şehirlere tam donanımlı kütüphaneler kurarak. Türkiye’nin tarafında dernek ve belediyeler iş birliği ile o şehirlerde konser vererek izleyicilerin kitaplar getirilmesini sağlayarak şehirde etkin kütüphaneler  kuruyoruz. Bugüne dek 100 binlerce kitaba ulaştık. Her biri ben ve ekip arkadaşlarımla birlikte ayrıştırıyor, okulların taleplerine göre koliliyoruz. Daha sonra lojistiğimizi sağlayan dostluğumuz tarafından Türkiye’nin dört bir tarafına tamamen gönüllülük ilkesi ile aktarımını sağlıyoruz. Hali hazırda görüşmelerini sürdürdüğümüz Kars, Burdur, Kıbrıs ve Marmaris gibi şehirlerde yine bir kitap biletin olsun diyerek yol alıyoruz.

Konserlerden toplanan kitapları çeşitli okullara bağışlıyorsunuz. Bu okulları nasıl tespit ediyorsunuz? 

Tamamen tevafuk yolu ile zaman zaman İl İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile istişareler halinde ulaştığımız okulların öğretmen ve müdürleri ile temas kurarak kitapların onlara gönderiminden sonra gerekli denetimleri yapmalarını gerekirse kullanamayacakları kitapları bizlere geri iade etmelerini rica ediyoruz.

Ülkemizin doğu, batı, kuzeyinde ve güneyinde görev yapan öğretmenlerle tanış oluyoruz.  Elimizden gelebilecek her şeyi yapmak üzere onların yanında olduğumuzu betimliyor ve akabinde kütüphanelerini tamamlıyor ve hatta kadın işbirliğiyle kalem Kutuları dikiyor, oyuncaklar ve kırtasiye malzemeleri alıyor, çocukların ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyoruz.

100 binlerce kitabı ayıklıyor temizliyor ve koliliyoruz bunu yapan toplamda 15 kişilik yol arkadaşlarımla gönüllülük ilkesi ile topluma fayda sağlamaya çalışıyor kitap okuma ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Kitap toplama sürecindeki en güzel ve unutamadığınız anınız var mı?

Ebetteki tüm anılarımız çok kıymetli. Ancak kampanyamızı duyarak bize ulaşan Türk müziği aşığı Bedriye Sönmez hanımefendi ile tanış olduk. Kendisi ileri Cumhuriyetçi bir Türk kadını ve kitap okumayı seven her biri kendi adına yazarlar tarafından imzalanmış kitaplarla dolu kütüphanesi olan harika bir okuyucu 78 yaşında Bedriye Sönmez.

78 yıl boyunca okuduğu biriktirdiği bütün kütüphanesini bağışladı. Belki de Türkiye’de örnek teşkil edecek bir kütüphaneyi biz de özenle toplayarak ayrıştırarak ve kolileyerek Bedriye Hanım teyzenin elinden ve evinden alıp ülkemizin okumaya hasret çocukları ve gençler ile paylaştık. Bedriye Hanım teyze hala her hafta kitaplar alıyor ve okuyor biz de bir kitap biletin olsun ailesi olarak onu örnek alıyor hayat yolculuğumuzu bu şekilde sürdürüyoruz. Müsaadeniz olursa en büyük teşekkürü bize önderlik eden bu onurlu okuyucu ve çalışkan Türk kadınına etmek isterim siz de iyi ki varsınız Bedriye Hanım teyzeciğim.

Ülkemizde özellikle doğu illerinde kitap bağışı nasıl karşılanıyor? Yaşadığınız zorluklar nelerdir?

 Mardin, Gaziantep, Hatay, Bitlis, Şırnak, Hakkâri, Nusaybin, Van, Malatya, Yozgat, Tunceli gibi ve daha fazlası olan iller ilçeleri köy okullarına ulaştık. Zaman zaman konserlerimizi vermek üzere fiziki olarak gidiyoruz. Bazı zamanlar da topladığımız kitapları ulaşım maliyetlerinden mütevellit fiziki olarak biz gitmiyor sadece kitapları gönderiyoruz. Yaşadığımız en büyük zorluk Türkçe bilmeyen ilçeler ve köy okulları ve hatta hiç kitabı olmayan kütüphanelere üzülerek şahitlik ettik. Ancak biz buna rağmen yılmıyor Türklük kavramını Türkçeyi, Türk müziğini yaymak üzere binlerce insanla kol kola giriyor kitaplar topluyor dilimizi konuşamayan çocuklara ezgilerimizi duymayan kulaklara sesleniyoruz. Ancak bu işin en güzel tarafı, göz göze geldiğimiz el ele tutarak şarkılar söylediğimiz, kütüphanelerini raflara kitapları birlikte yerleştirdiğimiz çocuklarla tanışmak ve bağ kurmaktır. Bu sebeple ülkenin doğusu batısı kuzey güney demeden biz ‘’BİR KİTAP BİLETİN OLSUN TOPLULUĞU’’ olarak Türk müziği konserlerini minvalde kitaplar toplamaya devam edecek ve yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Sürdüreceğiz derken benimle  bu yolculuğu gönüllü olarak sürdüren bir kitap biletin olsun ailesinin de bu söyleşi de ismini anmadan  geçemem. Berrin Yaşa, Ferdi Özerdem, Yasemin Öktem, Burcu Beyazlı, Uğur Uzel, Dilek Karadeniz, Ayşe Balkan, Enez Özkan Demirci, Mehmet Çağlar Akar, Özge Tüfekçigil, Samiye Berkmen ve bu kolektif ve iyilik davranışının içinde bizler için şu an isimlerini saymayacağım kadar çok olan yüzlerce gönüllü kitap toplayıcımıza teşekkür etmek isterim.

Ayrıca, Türk müziği aşkını sahneye koyarken bize sazıyla ve sesiyle teknik donanımı ile ve işbirlikleri ile yanı başımızda olan Türk müziği dernekleri sevgili başkanları ve tüm üyeleri, STK belediye gibi kurumlara da sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim.

Ve elbette en büyük teşekkürüm sizin gibi kıymetli bir hoca olarak  sanata ve şehrine Türk müziği adına değer katan doğduğum şehirde gönüllü organizasyonlarla ve farkındalık yaratan işbirlikleri ile siz sevgili Cem Aksu beyefendiye. Okuma alışkanlığı azalmış bir ülkede hala dergiler çıkartarak okuma ve geleneksel kültürün sürdürülmesine katkı sağlayan HABERES ekibine sanatsever bir eğitimci olarak canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.