31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Sivrihisar Belediye Başkanı seçilen Habil Dökmeci, Haberes Dergisi’nin 53’ncü sayısına konuk oldu.

 Haberes Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’in sorularını yanıtlayan Dökmeci; “Tek düşüncem Sivrihisar. Bu kadar netim. Şunu da belirtmek isterim ki sadece Sivrihisar deyip başka kulvarlarda gezip; başarısızlık sonucunda kendime makam aramayacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Yaşasın Sivrihisar, Yaşasın Cumhuriyet” dedi.

 31 Mart seçimlerinde Sivrihisar Belediye Başkanı seçildiniz. Sivrihisar’da CHP’nin seçimi kazanması çoğu çevreler tarafından beklenmiyordu. Büyük bir başarı öyküsü yazdınız. Sivrihisar’daki seçimleri kazanmanızdaki en büyük etken neydi? Bu süreci anlatır mısınız?

Yerel seçimlerde en önemli faktörün hemşehrilerimizle birebir iletişim olduğunu düşünüyorum. Ayrıca hayat arkadaşım eşimin yanımda olması ve benim aldığım kararları desteklemesi. Bunun yanında ekip arkadaşlarımın uyum içinde çalışması. Ayrıca bu değişimi kadınların yaptığını düşünüyorum. Çünkü kadınların elinin değdiği yerde hayat olur.

 

Nasıl bir belediye teslim aldınız? Sivrihisar’da yapmayı düşündüğünüz projelerle ilgili bilgi verir misiniz?

İlçede bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla oldukça bağlantısını kesmiş, ben yaptım oldu kararlarıyla çalışmış, halka sorarak, fikirlerini alarak çalışmalar yapmamış bir belediye teslim aldık. Hatta almaya çalıştık. Çeşitli itirazlara, engellemelere rağmen halkın iradesini hiçe sayıp itirazlarda bulunmalarına rağmen mazbatamızı geçte olsa aldık ve görevimize başladık. Yapmak istediğimiz projelere gelince, yaklaşık 5 yıldır kapalı olan tarihi Seydiler Hamamımızı faaliyete geçireceğiz. Kırsal mahallelerde yapılmadık arazi yolu bırakmayacağız. Sivrihisar-Aydınlı Mahallesi arasında bulunan yaklaşık 60 kilometre olan yolumuz Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanımızın destekleriyle 2025 yılı programında yapılacak. Kapalı pazar yeri projemizi tamamlamak üzeredir. Hemşehrilerimize şehirlerarası otogar sözümüz var. Bu projemizi de açıklayacağız. İlçemizin en önemli gözde yerine yaklaşık 15 bin metrekare içerisinde yürüyüş yolları olan kadınlarımızın rahatlıkla spor yapabileceği park yapıyoruz. Bunu sizin aracılığınızla ilk defa açıklamış olalım. Kırsal İlçeler arasında ilk olarak Veteriner İşleri Şube Müdürlüğümüzü kurduk. Sokak hayvanları için kapsamlı bir projemiz önümüzdeki günlerde faaliyete geçiyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokole istinaden kültür ve sanat atölyelerimiz 30 Eylül 2024 itibariyle faaliyete geçiyor. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından yapılan olimpik yüzme havuzumuz yaptığımız son çalışmalardan sonra yine Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz ortak protokolü ile Ekim ayı itibariyle faaliyete geçecek.

 

Sivrihisar’ın en büyük sorunu ne? İlçenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

İlçemizin en büyük sorunu istihdam ve kadınların çalışma sahasının çok dar olması. Bu konulardan yola çıkarak çalışmaları devam eden Organize Sanayi Bölgemizin faaliyete geçmesi için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu doğrultuda çalışıyoruz. Organize Sanayi Bölgemizde; ilçemizin yararına olan tüm kararların kararlılıkla arkasında ilçemizin zararına olan kararlarında karşısında duracağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. İlçemiz inanç turizmi yönünden de oldukça zengindir. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren atıl bırakılan önem verilmeyen türbelerimizin bakım ve tadilatına başladık. Halen devam ediyoruz. İlçemizin geleceğini liyakat sahibi arkadaşlarımız ve büyüklerimizle beraber çalışıp en üst noktalara getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

5,5 aylık süreçte projeler yaparken, siyasi veya bürokratik engellerle karşılaşıyor musunuz?

Daha önceki konuşmalarımda da bu konuya değinmiştim. Siyaset yapmak isteyen devlet memurlarını istifa edip siyaset yapmaya davet etmiştim.  Hala aynı düşüncedeyim. İlçemin geleceğini düşünmeden siyasi amaç güdüp; kendi çıkarları için faaliyetlerde bulunan kişilerin karşısındayım. Karşısında olmaya da devam edeceğim.

 

İleriye yönelik siyasette başka hedefleriniz var mı?

Tek düşüncem Sivrihisar. Bu kadar netim. Şunu da belirtmek isterim ki sadece Sivrihisar deyip başka kulvarlarda gezip; başarısızlık sonucunda kendime makam aramayacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Yaşasın Sivrihisar, Yaşasın Cumhuriyet.

 

Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleriyle ilişkileriniz nasıl? Size destek oluyorlar mı?

Eskişehir üç belediyemizle de ikili ilişkilerimiz çok iyi. Onlar benim büyüklerim bende onların bir evladıyım. Sivrihisar diyerek çıktığımız bu yolda desteklerini bir an olsun bırakmadılar. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 AK Parti iktidar milletvekilleriyle diyaloglarınız nasıl?

İlçemin geleceği için herkes ile görüşürüm ve görüşüyorum da. Ancak AKP milletvekilleri ile ilçemiz için hiç bir görüşmem olmadı. Kendileri de hiç bir talepte bulunmadı.

 Habil Dökmeci’nin hayatında kırılma anı neydi?

Benim düşüncem yönetilmek istemiyorsan yönetime talip olacaksın. Hemşehrilerimin daha huzurlu, eşit şartlarda hizmet alabilmesi için aday oldum. Gelen ziyaretçilerin ‘Ulu Camii, Nasreddin Hoca Anıt Mezarı nerede?’ diye soracağına dizi oyuncularının adreslerini sorması benim kırılma noktam oldu. Sivrihisar yönetimimizde daha iyi yerlere geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

 

Habil Dökmeci en son ne zaman ağladı?

Seçim gecesi insanların benim yanımda olmaları ve karşılıksız destekleyip sevinenlerin başka partili oldukları halde bana oy verip yanımda olmaları beni çok duygulandırdı.

 En çok neye kızarsınız?

İşlerin yürümemesi, aksaklık olması ve vatandaşların alacakları hizmeti alamaması, belediye işlerinde siyaset yapılması beni çok kızdırır.

 En çok neye gülersiniz?

Kendine sürekli bir makam arayanlar, toplumu kandırdığını zannedip boş işlerle uğraşan liyakatsız kişiler beni çok güldürürler. Benim stres topum bunlar.

 Asla yapmam dediğiniz bir şey var mı?

Asla yapmam dediğim tek şey Sivrihisar a ihanet.

Hangi konu açıldığında sıkılırsınız? Yani onu konuşmak istemezsiniz o konuyu.

Çocuk istismarcılarını konuşmak istemem. Mesela çünkü bunlar hakkında konuşmadan idam etmek gerekir. Ülkemizde çocuk cinayetleri ve istismara idam getirilsin.

 Habil Dökmeci zor bir insan mıdır?

Ülkesini sevmeyenler, rüşvetçiler, namussuzlar için zor bir adamdır.

 Sivrihisarlılara ve Eskişehirlilere son bir mesajını olacak mı?

Yaşasın Sivrihisar. Yaşasın Cumhuriyet, Ne Mutlu Türküm Diyene