Eskişehir’de Osmangazi Ortaokulu’nda padişahlığını ilan eden Okul Müdürü, öğretmenleri ‘Kellenizi alırım’, ‘Sevinç Köyüne Sürdürürüm' diye tehdit ediyor. Bu okulun kadın müdür yardımcısı da Mart 2023’den Haziran 2024 tarihleri arasında İstiklal Marşı Törenlerine katılmıyor. Sabah mesaisine geç başlıyor. 18 Öğretmenin şikayetçi olduğu okulda bu iki yönetici hala görevlerinden alınmıyor.

Osmangazi Ortaokulu’nda 2023 yılı sene sonu şube öğretmenler kurulu toplantısı bitiminde okul müdürü Fatih Gündüz “İki öğretmen arasında yaşanan bir sorun var, bunun yanında olayı farklı yerlere çekmeye çalışıp arkamızdan iş çevirmeye kalkanlar var, dinlemek istemeyenler çıkabilir” diyerek bütün öğretmenleri zan altında bırakıyor.  

ÖĞRETMENLERİ TEHDİT ETTİ

Sonrasında daha önce hazırladığı notları okuyor. Türkçe Öğretmeni Fadime Esen’in Müdür Yardımcısı Özlem Atalay Aslantepe’yi şikâyet ettiğini, normalde bu dilekçeden bahsetmesinin yasal olmadığını ama herkesin bilmesi gerekenlerin olduğunu söylüyor. Konuşması sırasında ise tarafsız ve sakin olması gerekirken sert bir üslupla sürekli Türkçe Öğretmeni Fadime Esen’i azarlar şekilde hareket ediyor. Müdürün konuşması sırasında Müdür Yardımcısı Özlem Atalay Aslantepe’nin eşi Bilişim Teknolojileri öğretmeni Harun Aslantepe’de araya girerek, Türkçe Öğretmenine karşı aynı sert tavırlarla birlikte hareket ediyor. Bu sırada bazı öğretmenler de “Bu olayın bizimle ne ilgisi var, burada konuşulması ne kadar doğru?” diyerek tepki gösteriyor.  Okul Müdürü bu öğretmenlere de sert bir şekilde “Dinlemek istemeyen çıkabilir" diyor. Daha sonrasında söz alan Türkçe Öğretmeni Fadime Esen “Peki Müdür Bey ben sizin odanıza bu olayla ilgili konuşmaya geldiğimde ‘Okulda ayrımcılık yapanın kellesini alırım, Sevinç Köyü’ne sürdürürüm’ dediniz, bu ifade bir okul müdürüne yakışıyor mu?” diye soruyor. Okul müdürü Fatih Gündüz;  “Sözlerimin arkasındayım” diyor. “Okulda ayrımcılık yapanın kellesini alırım, Sevinç Köyü’ne sürdürürüm’ diyerek; bütün öğretmenleri açıkça tehdit ediyor. Türkçe Öğretmeni Fadime Esen'e de parmak sallayarak “Beni kışkırtma" diye bağırıyor. Devamında ise hiçbir açıklama ya da neden söylemeden “Zaten gelecek yıl bütün öğretmenlerin ders programlarını, sınıf öğretmenliklerini değiştireceğiz” diyerek bütün öğretmenlere gözdağı veriyor. Geçen yıl bu tartışma ile başlayan okuldaki gerilim ortamı 2023-2024 yılında artarak sürdü.

OKUL AİLE ŞİRKETİ GİBİ YÖNETİLİYOR

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı sene başı seminerinde de Okul Müdürü Fatih Gündüz’ün öğretmenlere karşı sert ve olumsuz tavırları devam etti. Daha önceden seminer yapılan sınıfa konulan imza listesi kasıtlı olarak 2 kişinin bile zor sığacağı müdür yardımcısı odasına bırakıldı. Öğretmenler tek sıra halinde dizilerek imza atmak zorunda bırakıldı.  Sabahki imza listesinin yanına her öğretmenin geliş saati ve dakikası yazılarak 1 dakika bile geç gelen öğretmenin okul müdürüne bildirileceği söylenerek gergin bir ortam yaratıldı. Sene başı toplantısı gergin bir şekilde mahkeme havasında yapılmış. Okul Müdürü tarafından öğretmenlere “hoş geldiniz” bile denilmemiş. Toplantıda okul müdürü tarafından yüksek sesle sürekli yönetmelik okunmuş, devamında yine aynı şekilde “yaz, karar…” şeklinde sert üsluplu, öğretmenlerin söz almasına fırsat bile verilmeyen bir toplantı yapılmış. Toplantıya kucağında bebeğiyle katılan Öğretmen Sultan Karakuş, Okul Müdürü Fatih Gündüz tarafından “Çocuğunuzla toplantıya katılamazsınız” denilerek sert bir şekilde uyarılmış ve toplantıdan çıkmak zorunda kalmış. Müdür Yardımcısı Özlem Atalay Aslentepe’nin çocuğu okula devamlı gelirken, Sultan Karakuş’a verilen sert tepki, seminere katılan öğretmenleri üzdü.

Okul Müdürü Fatih Gündüz, Müdür Yardımcısı Özlem Atalay Aslantepe ve eşi Bilişim Teknolojileri öğretmeni Harun Aslantepe’nin okulu aile şirketi gibi yönettikleri iddia ediliyor. Onların adaletsiz davranışlarına sessiz kalmayan öğretmenler mobbing uygulanarak, yıldırılmaya çalışılıyor. 18 öğretmen Okul İdaresinden şikayetçi oluyor. Okul öğretmenlerinden yarısından fazlası okul müdürünün bir yöneticiye yakışmayacak tavırlarından son derece rahatsız.

İSTİKLAL MARŞI TÖRENİNE KATILMAYAN MÜDÜR YARDIMCISI

Müdür Yardımcısı Özlem Atalay Aslantepe, Mart 2023’den Haziran 2024’e kadar pazartesi günleri İstiklal Marşı törenlerine hiç katılmamış. Milliyetçi olduğunu söyleyen okul müdürü, buna göz yummuş. Okul Müdürü; “Ardından 40 Köpek Havlamayan Kurt Kurt Sayılmaz” paylaşımıyla kendisinden şikayetçi olan öğretmenlere gönderme yapacağına keşke müdür yardımcısını bayrak törenine çıkmasını sağlasaydı. Nöbetçi Müdür Yardımcısı olmasına rağmen sabahları görevine saatinde başlamayan Özlem Atalay Aslantepe’ye otoritesini gösterebilseydi.

Okulda haksızlığa uğradıklarını belirten öğretmenlerin yaptıkları şikayet dilekçelerinde şu iddialar öne çıkıyor;

- Okul idaresi okulda kendilerine yakın birkaç kişi ile zümre kurma, diğer personeli dışlama politikası gütmektedir.

- Öğretmenlere her daim gözdağı verilerek tehdit edilmiş, “sorun çıkaranın kellesini alırım. Sevinç köyünde kendisini bulur” denmiş.

-Müdür yardımcısı Özlem Atalay Aslantepe nöbetçi müdür yardımcısı olmasına rağmen her gün okul başlangıç saatinden (07:00) sonra işe gelmektedir. Bu düzen 2023 Mart ayından beri 2023-2024 eğitim döneminde de bu şekilde süre gelmektedir. İşe gelişlerde kendisi geç gelip, çıkışlarda da bilgisayar öğretmeni formatör olan eşi de erken çıkmaktadır.

-Bilgisayar formatör öğretmeni son saatlerde de okulda bulunması gerekirken, nöbet günü hariç her gün son saatlerde okulu terk etmektedir.

-Okulda formatör olarak bulunması gereken zamanlarda okul dışında olup son saat ek dersini almaktadır. Bu bir iki kez yaşanan bir olay değil, alışkanlık haline getirilmiş bir düzenlemedir.

-Müdür yardımcısı 2022-2023 döneminin Şubat ayından itibaren mesai saatlerine uymamakta, mesaiye istediği zaman gelmekte, dilediği zaman da erken gitmektedir. Nitekim bazı veliler geldiklerinde muhatap olacak kişi bulamamaktadırlar. Bu durum önce 2022-2023 eğitim döneminde Mart ayından Haziran sonuna kadar bu şekilde devam etmiştir.

-Müdür yardımcısı geçen yıl 2023 Mart ayından sonraki dönemlerde okul 07.00 da başlamasına rağmen kendisi de nöbetçi müdür yardımcısı olmasına rağmen daha geç saatlerde okula gelmiş ders bitimi olan 13.00’dan önce de okulu terk etmiştir. (2023 Mart- Haziran dönemi için)

-Zaten ilkokullarla ikili öğretim yapan okulumuz 13:00 da bitmesinden dolayı idare kadromuz öğleden sonra okulda durmamakta, gelen veliler muhatap olacak kimseyi bulamamaktadırlar.

-Nöbet görevlerinde, boş ders görevlendirme yapılır iken, her hafta belli öğretmenlere görev verilmektedir. Aynı anda başka öğretmenlerde müsait iken kasıtlı olarak ders doldurmalar belli öğretmenlerin adına yazılmaktadır. Mobbing ve yıldırma politikası bu alanda da devam etmektedir.

-Müdür yardımcısı kendisine verilen 6 saatlik seçmeli Bilim Uygulamaları derslerine 2022-2023 döneminde genel olarak girmeyerek görevini aksatmıştır.

-Daha sonraki dönemlerde dersler eşi tarafından doldurulmuştur. Ders programı da buna uygun olarak hazırlanmıştır.

- Müdür yardımcısının derslerine eşi ayarlanan boşluklarda girmektedir. Ayrıca 2 li (ard arda) dersler sırf kendi çıkarları uğruna farklı günlere bölünerek parçalanmıştır. Benzer bir durumu ders öğretmenlerinden biri rica etse öyle bir şeyin olamayacağı cevabı verilmektedir.

-Müdür yardımcısı ve eşine özel ders programı yapılmış, derslerine kendileri yerine başkaları girmiş midir?

-Çocuğu ile okula gelen personelin okulu terk etmesi istenmiş, ama kendi çocukları ile dönüşümlü toplantılara katılarak, okulda bulunması başkalarının çocukları sorun olurken(!) onların ki sorun teşkil etmemiş midir?

- Sabahları, okul hizmetli personeli, müdür, müdür yardımcısı ve bilgisayar öğretmeni okul kazan dairesinde hem birlikte kahvaltı yapmakta, hem de sigara kullanmaktadırlar.

-Doğal gaz kazanının yandığı ve onca öğrencinin olduğu okulda kazan dairesinde sigara içmek ne kadar doğrudur? Kaldı ki, okul binası içinde sigara ve tütün ürünleri kullanmak yasaktır.

-Okul hizmetli personelini de kendi kahvaltı ve kahve servisleri için kullandıkları için personel arkadaşlar okul temizliği ile yeterince ilgilenememektedirler. Bu durum olaya şahit olan okul personeli ve tüm öğretmenlere sorulabilir.

- Okul müdürü okul içerisinde de sigara içmektedir. Odasında sigara içtiğinde yanındaki sınıflardan sigara kokusu açıkça duyulmaktadır. Ayrıca odasının kapısı açıldığında sigara dumanı koridorlara yayılmakta öğrenciler teneffüslerde de bu havayı teneffüs etmektedir. Veliler ve odanın yanında bulunan sınıflardan şikâyet gitmesi üzerine kendi odasının kapısını içerden kilitlemek sureti ile sigara içme eylemine devam etmektedir.

- Ayrıca okul giriş ve çıkış saatlerinde okul müdürü elinde sigara ile okul kapısı önünde beklemekte, öğrencilere olumsuz örnek teşkil etmektedir. 

-Okulun kendi binası boşaltılırken eşyalarının taşınması ve dağıtılması mevzusu araştırılmalıdır. Okulun çoğu eşyası şahıslara (okul aile birliği velileri)  ve yakın arkadaşlık olunan okul müdürlerine dağıtılmış mıdır? Hatta okul binasından arda kalan eşyaların atıl vaziyette bırakılarak terk edilmesi sonrası, yerel basında çıkan haberlere istinaden okul müdürü kalan eşyaları da parçalayarak 3.kattan atarak/attırarak hurdaya ayrılmasını sağladı mı? Taşıma kolaylığı sağladığını düşünerek, devlet malını zarara uğratmış mıdır? Hurda eşyalar adı altında meslek lisesi bahçesine dökülmüş müdür?

-Okul Müdürü, bahçesinde kankalarıyla mangal yaptığın okulun eşyalarının, güvenlik kameralarının talan edilmesine nasıl göz yumdu?

-Yerel basında çıkan haber sonrası okulun kazandığı kupaları da almak zorunda kalan okul müdürü, onları çöp poşeti içinde depoya bıraktı. Okulun geçmişteki alın terine, emeğine ve başarısına saygısı olmayan birisi hala nasıl okul müdürlüğü yapabiliyor?

-Öğretmen imza sirküsü 2 kat yukarı konularak 40 küsür öğretmenin ipe dizilerek imza atması istenmiş. Bunun doğru bir uygulama olmadığı söylendiğinde, kendisinin okul idaresi olduğu ve isterse ‘kazan dairesine koyarım, oraya iner atarsınız’ denmiş midir?

-Süt izni konusunda mağduriyet yaşayıp başka okullara gitmek zorunda kalan personel var mıdır?

-Görevlendirme ile başka okula giden öğretmenlerin okul müdürlerine kulüp çalışması / sınıf öğretmenliği tarzında görevler verilmemesi telkin edilerek öğretmeni maddi kayba uğramasının önü açılmış mıdır?”

Kendisini Padişah zannedip, öğretmenleri kellerine almak ve köye sürmekle tehdit eden Okul Müdürüne gereken işlem hemen yapılmalıdır. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, 18 öğretmenin şikayetçi olduğu bu okula siyasi ve sendikal baskılara boyun eğmeden iddiaları araştıracak müfettişler görevlendirilmeli. Böyle ciddi iddiaların yaşandığı kurumlardaki soruşturmaların okul müdürleri tarafından yapılmasına asla izin vermemelidir.