NİHAVENT
Merhabalar dostlar, yeni bir haftaya başlarken hepimize bolluk, bereket ve huzur içinde iyi bir hafta diliyorum.
Hafta sonu evde kitapları karıştırırken kütüphanemde çok eskiden zevkle okuduğum Tom Sawyer’in maceraları kitabına gözüm ilişti. Mark Twain’in bu güzel kitabını bence çocuklarına okutmayan varsa acele etsin. Mark Twain'in en sevilen yapıtlarından biri olan Tom Sawyer'ın Maceraları çocukluğun masum, güvenli ve olağanüstü maceralarla dolu evrenine bir övgüdür.
Esasen konumuz bu değil bugün. Biraz daha farklı detaylar vermek istiyorum. Asıl adı Samuel Langhorne Clemens olan Mark Twain, 30 Kasım 1835 tarihinde ABD’nin Missouri eyaletine bağlı bir köyde doğmuştur. Eserlerinde gülmenin güzelliğini, esaretin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmaya çabalamış ve gemicilerin suyun derinliğini ölçerken kullandıkları “iki kulaç derinlik” anlamında bir denizcilik terimi olan “Mark Twain” imzası ile 30 kitap yayımlamıştır. Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından biridir.
Bugün kitap sonrası bu derneğe ilişkin araştırmaları okurken bazı bilgilere eriştim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Mark Twain Derneği’nin ilk onur üyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. İkinci onur üyesi olan Türk ise Sait Faik Abasıyanık’tır. Bugün ölüm yıldönümü olan yazarımızdan bahsetmek istiyorum sizlere.
Sait Faik, İstiklal Madalyası sahibi Mehmet Faik’in oğludur. Mehmet Faik kurtuluş savaşı yıllarında belediye başkanı iken ülke adına gösterdiği cesaretle bu madalyayı almıştır. Annesi Makbule hanımdır.
Sait Faik, Düz yazılar yazmasına rağmen, şiirsel bir anlatımı da tercih etmiştir. Olayları, iyisiyle kötüsüyle samimi bir dille anlatmıştır. Türk klasik hikayeciliği anlayışına tamamen karşı çıkıp çağdaş Türk hikayeciliğinde devrim yaparken hiçbir yabancı akımdan etkilenmemiştir. Pek çok hikayesinde esas kahramanın kendisi olduğu söylenir. Ha bu arada Sait Faik denilince akla ilk gelen hikâye ‘’Semaver’’ Türk Edebiyatında bir çığır açmıştır. Ali karakterinin annesi ile olan mutlu hayatının aniden annesini kaybetmesi ile değişimini ilahi bir havada anlatır.
Türk hikayeciliğine dönüm noktası olan ve "kökü kendisinde olan yazar" tanımlaması yapılan Sait Faik Abasıyanık, gazetelerde ve dergilerde yayınlanan pek çok yazısını kitaplarına almamıştır. Hatta bir konuşmasında; “Aylaklığım sebebiyle, yazdığım pek çok hikayemi orada burada unutuyorum” diyerek üzüntüsünü dile getirmiştir. 11 Mayıs 1954’te kaybettiğimiz bu yazarın kitaplarını lütfen okuyun ve okutun.
11 Mayıs 1981’de ölen bir başka ismi de bugün anmak istiyorum. Jamaikalı sanatçı Bob Marley. Asıl adı Robert Nesta Bob Marley.
Sefalet içinde olan insanlara şarkılarıyla destek olan Bob Marley, Birleşmiş Milletler tarafından Barış Madalyasına layık görüldü. 36 yıllık ömrünü müziğe ve insanlara yardım etmeye adayan, çok fazla konser verip, çok fazla plak çıkaran, reggae müziğin en ünlü ismi olan Bob Marley’dir. Sevilen sanatçının yaptığı şarkılar ve söylediği anlamlı sözler popülerliğini hala yitirmemiştir. Hem gitarı iyi çalıp hem de iyi bir söz yazarı olunca ortaya efsanevi bir reggae müzik duayeni Bob Marley çıkıyor.
Biraz da bu müzik türünden bahsedelim. 1960’lı yılların sonlarına ortaya çıkan Jamaika kökenli müzik türlerinden olan reggae müzik, Dünya’da hızlı bir şekilde yaygınlaşma gösterip, belirli bir hayran kitlesine ulaşmıştır. Bir müzik türünden çok daha ötesi olarak da adlandırılan bu müzik türü, ritmik olarak kalp atışından esinlendiği rivayetini içinde bulundurur. Jamaika ezgilerinin tümünü reggaede bulabilirsiniz. Köken olarak blues, rythm, steady gibi müzik türlerine bağlı olan müzik türü, 1970’li yılların sonlarında İngiltere, Afrika ve Amerika’da hatırı sayılır bir kitleye ulaşarak çığ gibi büyüyerek müzik dünyasında özellikle ritmi ile yerini almıştır.
Ünlü sanatçı dünya üzerinde çok az kişinin mensubu olduğu Rastafarianizm dinine mensuptur. Rastafarianizm eski Etiyopya sınırlarından çıkmıştır. Bob Marley’in saç stilini de Rasta yapmasını bu din belirlemiştir. Günümüzde moda olan bu saç stilinin gerçek ismi aslında Dreaslockdur. Ölmeden önce sanatçı kendi ülkesinde Merit ödülüne layık görülmüştü ama ödülü almaya ne yazık ki ömrü yetmedi.
1981 yılında mayıs ayının 11. Gününde, 36 yaşındayken hayatını kaybetti.
Yarın görüşmek üzere.
Saygılarımla