AK Parti’nin güçlü ismi eski İl Başkanı Dündar Ünlü Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberes Dergisi 40'ıncı sayısına konuk olan Dündar Ünlü; “Öncelikle partimizin şehirde belediyeleri almak gibi bir birliktelik, bütünlük, motivasyonda olması gerekiyor. Daha önce kaybettiğimiz seçimlerin öncesinde ve kampanya döneminde olduğu gibi bir durum söz konusu olursa seçim kazanmak tesadüflere bağlıdır” dedi.

AK Parti’de Tepebaşı İlçe Başkanlığı, İl Genel Meclisi Üyeliği ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundunuz. 7 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday olmayı düşünüyor musunuz?

Öncelikle partimizin şehirde belediyeleri almak gibi bir birliktelik, bütünlük, motivasyonda olması gerekiyor. Daha önce kaybettiğimiz seçimlerin öncesinde ve kampanya döneminde olduğu gibi bir durum söz konusu olursa seçim kazanmak tesadüflere bağlıdır. Aksi bir durum olursa benim üzerime düşen bir görev olduğunda bundan kaçınmam. Bunu söylerken de illa aday olmam gerektiğini kastetmiyorum.

AK Parti 2014’den bugüne Eskişehir merkezindeki belediyeleri kazanamıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesini kurulduğu günden beri hiç kazanamadı.  Tepebaşı Belediyesini de sadece bir kez kazandı. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Bir bütünlük ve bir ideal için değil, şahsi hareket edildiği için.

Dündar Bey İl Başkanlığı döneminde yaptığınız basın açıklamalarında nüktedan kimliğiniz ile hep öne çıktınız. ‘Oyun havuzu’, ‘Şamatacılar’, ‘Makyajlı siyaset’, ‘Canbaza bak taktiği’, ‘Sari (Bulaşıcı) eğlence.’ Bu benzetmeleriniz hep gündem oldu. Güçlü bir İl Başkanı profili çizdiniz. Bu başarınızın sırrı nedir?

Siyaseti, kişisel menfaat elde etmek için değil, partinin yerelde kurumsal kimliğini öne çıkarmak için yaptım. O yüzden meselelere şahsi bakmayıp, şehir ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın gözünden bakıp, eleştirilerimizi de o bağlamda yaptık. Tabi ki kendinize ve ekibinize güvenmeniz gerekiyor.

Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu nedir? Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

1-Trafik-Ulaşım-Otopark

2-Belediye Yönetimi

3-Şehir Planlama ve İmar

1-)Şehir trafiği bütüncül bir anlayışla, alt ve üst geçitler yapılarak, kalıcı olarak çözümlenebilir. Şehrin her bölgesine adil ulaşım hizmeti verilmelidir. Otoparklar inşa edilmeli ve otoparklar ücretsiz olmalıdır.

2-)6360 sayılı kanun ile Büyükşehir Belediyesi sınırları il mülki sınırına kadar genişletilmiştir. Artık Büyükşehir Belediyesi kırsalda yer alan bir köyün mahalleye dönüşmesiyle birlikte hizmetlerinden de sorumlu hale gelmiştir. Büyükşehir Belediyesi, her yere eşit hizmet götüren yerel halkın yönetimde söz sahibi olduğu şeffaf, belediye kaynaklarının israf edilmediği yönetim kadrosunun vizyon sahibi, liyakatli personelden oluşan, merkezi yönetim ile işbirliği yapabilen yeni, dinamik yönetim anlayışı oluşturmalıdır.

3-)Şehir bütüncül bir anlayışla yeniden planlanmalıdır. Yeni yapılacak imar planları rant odaklı değil, ihtiyaç odaklı olmalıdır. Riskli alanlar, kentsel dönüşüm alanları, yeni konut ve sanayi alanları planlanmalıdır. Ve en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır.

Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Lideri olarak girdiği her seçimi kazandı. Sizce Erdoğan’ın bu başarısında en büyük etken nedir?

Cumhurbaşkanımız ve AK Parti’nin 20 yılı aşkın bir süre boyunca ülkeye ve millete yaptığı hizmetlerle birlikte değişime açık olması, bununla birlikte milletin yüreğine dokunulmuş olmasıdır. Muhalefetin meseleyi analiz edemediği nokta da burasıdır.

 Siz aynı zamanda S.S Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Yönetim Kurulu Üyesisiniz. Sizce Eskişehir pancar üreticisinin ve çiftçisinin en büyük sorunları nelerdir?

Gerek pancar üreticisi gerekse çiftçilerimizin sorunlarını iki ana başlıkta belirtebiliriz.

1-Üretim Maliyeti

2-İklimsel Etmenler

Çiftçilerimizin üretim için ihtiyaç duydukları tohum, ilaç, gübre, motorin ve elektrik enerji masrafları her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple çiftçinin cebinden fazla para çıkmakta, ayrıca ürün fiyatlarındaki artışın enflasyona ve üretim maliyetlerinde gerçekleşen maliyete oranla düşük kalması, üreticiyi etkilemektedir. Pancar çiftçisi dışındaki üreticilerimiz (Mısır, Ayçiçeği, Hububat vs.) çoğu zaman piyasada Pazar sıkıntısı ve alıcının fiyat düşürmesi sebebiyle mağdur olmaktadır. Ayrıca içinde bulunduğumuz iklimsel koşullar nedeniyle sulamada büyük sıkıntılar yaşanmakta. Gerek bilinçsiz kuyuların açılması gerekse çiftçilerimizin düzensiz ve vahşi sulama yapması kuraklık tehlikesi olması sebebiyle pancar üreticisi ve diğer üretim yapan çiftçilerimizde büyük sıkıntı çekmektedir.

Eskişehirspor’da yıllarca yöneticilik de yaptınız. Eskişehirspor’un şu anki durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Eskişehirspor’un durumu hepimiz için üzüntü kaynağı. Fakat imkansız, çözümsüz bir durumu da söz konusu değil. Büyükşehir Belediyesi’nin Eskişehirspor gibi derdi olduğunda sportif başarısızlığın dışındaki kurumsal tüm sorunlarda çözülebilir. Dediğim gibi bu işe ilgi duymak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi dememdeki kasıt şehrin en önemli kurumsal aktörü olmasındandır.

 Eskişehir’de en şık giyinen siyasetçilerin belki de başında geliyorsunuz. Kıyafetlerinizi kendiniz mi yoksa eşiniz mi seçiyor?

Estağfurullah. Öyle bir iddiam yok ama giyinmeyi seviyorum. Kendi çapımda yakıştırmaya çalışıyorum.

 

Dündar Ünlü’nün hayatındaki kırılma anı neydi?

Ben genelde planlı ve programlı yaşayan biriyim. Hayatımda öyle çok sürpriz ve kırılmalı bir an hatırlamıyorum.

 En çok neye kızarsınız?

Mazeret üretimi beni biraz geriyor. Kızdırıyor.

 Sizi en çok ne güldürür?

Güldüğüm belli bir şey yok. Arkadaş ortamında esprilere gülüyorum.

 En son ne zaman ağladınız?

Haziran ayında kaybettiğim abim beni ağlattı.

 Hangi konu açılırsa, sıkılırsınız?

Sonu olmayan tekrar edilen meseleler.

 Dündar Ünlü zor bir insan mıdır?

Kişiye göre değişiyor sanırım. Ama biraz zaman alıyor.

Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

Şehrimiz güzel. Yapılacak dokunuşlarla yaşadığımız sorunlar çözülemeyecek değil. Bunlar çözümlenirse herkesin rahat edeceği bir şehirde hep birlikte yaşayabiliriz.