Engelsiz Yaşam Vakfı Başkanı Atilla Kaplakarslan Haberes Dergisi’nin 48'nci sayısına konuk oldu.
Yazarımız Cem Aksu ile keyifli sohbet gerçekleştiren Kaplakarslan; “Bizim için şiddete uğramış kadın, çocuk ya da sokaklardaki sadık dostlarımız engellidir” dedi.
Engelsiz Yaşam Vakfı ne zaman kuruldu? Kuruluş amacı nedir? Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Engelsiz Yaşam Vakfı 2011 yılında kuruldu. Kuruluş Amacı, önünde ‘ENGEL’ olan tüm canlılara yardım etmektir. Vakfımız bugüne kadar devletten hiçbir şekilde yardım almadan yoluna devam etmekte olup yurt içi ve dışında yaptığımız çeşitle organizasyonlarla toplanan gelirlerle vakfımıza yardım için başvurmuş kişi ya da derneklere yardım ediyoruz. Biz “ENGEL” kelimesini tırnak içinde değerlendiriyoruz Yani “ÖNÜNDE ENGEL OLAN” ve buradan yola çıkarak sadece fiziksel engel değil “MANEVİ ENGELLERLE” de mücadele ediyoruz.
Bizim için şiddete uğramış kadın, çocuk ya da sokaklardaki sadık dostlarımız ENGELLİ,
Hareket kabiliyetini kaybetmiş yaşlılarımızda ENGELLİ,
Çocuklarının okul parasını ödeyemeyen AİLEDE ENGELLİ,
Sokaklarda yaşayan kişi ya da sadık dostlarda ENGELLİ olup yardıma muhtaçlardır.
Yaşam Merkezinde hangi birimler bulunmaktadır? Bu birimlerin çalışma şekli nasıldır?
Yaşam Merkezinden kastınız Vakıf Merkezimiz ise 5 Asil ve 3 Yedek Yönetim Kurulu Üyeleriyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yönetim Kurulu alınacak kararı onaylar ve organizasyonu yaparak sosyal farkındalık yaratarak ve gelir elde ederek yoluna devam eder. Yönetim Kurulumuz;
Atilla KAPLAKARSLAN ( Vizyon Production / Vakıf Başkanı )
Edip ÖNDER ( Avukat / Başkan Yardımcısı )
Arif IŞIK ( Reklamcı / Muhasip Üyesi )
Şeniz ULUSOY ( Genel Koordinatör )
Tayyar IŞIKSAÇAN ( Gazeteci / Genel Sekreter )
Seval KARATAŞ ( Ceza İnfaz Hakimi / Üye )
Emrah YEDEKCİ ( Sosyal Medya Yönetimi / Üye )
Nezih Ertuğrul ERDEM ( Üye )
Bize kendinizden bahseder misiniz? Vakfın Kurucu Başkanı olduğunuzu biliyorum. Böyle bir projeyi hayata geçirmeyi nasıl düşündünüz? Kuruluş aşamasında karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
1957 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi İstanbul’da okudum. Askerlik öncesi tekstille uğraşıp mağazacılık yaptım. Askerlik sonrasında bir yıl mankenlik yaptıktan sonra 1979 yılında Vizyon Ajans’ı kurdum. Birçok mankeni ve sanatçıyı podyuma ve Show dünyasına kazandırdım.
1990 yılından bugüne birçok Ulusal ve Uluslararası Güzellik Yarışmasını organize ettim. Yurt içi ve Yurt dışında birçok başarılı organizasyonlara imza attım. Ülkemizi Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlendirmeleri ile Yurt Dışında Amerika, Avustralya, Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Paris, Berlin, Bulgaristan, İsviçre, Rusya, Azerbaycan, Kıbrıs gibi ülkelerde yaptığım Türk Haftaları ile Türkiye’yi en üst düzeyde temsil ettim. 2007 yılında tüm hakları ajansıma kayıtlı olan “Miss EU Beauty Contest “ adlı güzellik yarışmasının Türkiye ayağını Kıbrıs’ta, Uluslararası ayağını ise Suriname / Paramaribo’da 26 Ülkenin katılımıyla gerçekleştirdim. 2009 Yılında 80 ve 90’lı yılların Mankenlerini bir araya getirerek depremzedeler, sokak hayvanları ve Kıbrıs’ta kanser Hastaları yararına defileler yaparak ülkede çok takdir toplayan Sosyal Sorumluluk Projelerine imza atıp yaptığım “Nostalji Moda Günleri” ile podyumlarım emektar mankenlerini adeta yeniden hayata döndürdüm. Halen Vizyon Prodüksiyon’un Kurucu Ajans Başkanı olup Organizasyonlara devam etmekteyim. Vakıf kuruluşu öncesi 7 yıl Türkiye Engelliler Vakfında Genel Koordinatör olarak çalıştım ve sonra Engelsiz Yaşam Vakfını Kurmaya karar verdim yola çıktım. Kuruluş aşamasında karşılaştığımız tek zorluk yapamazsınız dediler ama 14. yıla girdik dediklerinden bugüne.
Ülkemizde bu tür vakıflar yeteri kadar anlaşılabilmiş midir? Toplumun size ve diğer benzer vakıflara karşı tutumu nasıl?
Bazı STK, Dernek ya da Vakıflarda yolsuzluklar olması nedeniyle halk biraz mesafeli duruyor ama işinizi doğru yapıp şeffaf olursanız o zaman destek görüyorsunuz. Bizde hiç destek almadan bu kadar çok işi başardıysak demek ki doğru yoldayız.
Engellilerin iş istihdamı ile ilgili çalışmalarınız var mı? Engelli bireyler iş ile ilgili başvuru ya da yardım için size mi başvuruyorlar? Bu tür başvurularda neler yapıyorsunuz?
Bizim kuruluş şeklimizde ‘Engelli Üye’ kaydımız yok ama büyük kuruluşlardan ‘Engelli’ istihdamı için gelen teklifleri derneklere yönlendiriyoruz.
Bağış türleriniz neler? Her türlü bağışı kabul ediyor musunuz?
Ayni, nakdi ve ürün bağışlarını kabul ediyoruz.
Vakfınızın aldığı başarı ödüllerinden bahseder misiniz?
2015 Türk Kızılay’ı Ödül Töreni
Yılın Fark Yaratan Vakfı 2016 Dünya Yaşlılık Derneği
Zamanı Tersine Kuranlar Ödülü 2017 Birey Eğitim Kurumları
Yılın En İyi Sivil Toplum Kuruluşu ve Başkanı 2019 3.Ulusal Palandöken Ödül Gecesi
Yılın Vakfı Ödülü 2022 Göktürk Dergisi 4. Yılın Enleri Ödül Töreni
Yılın En İyi STK Kurumu
Önümüzdeki dönemlerde yapacağınız projelerden bahseder misiniz bizlere?
Biz her yıl Yılın En İyileri Ödül Törenini gerçekleştiririz ve bu yıl 14. kez organize ettik.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kızılay ile Şehit Asker ve Polis Anneleri ile Engelli Bireylerin katıldığı ‘’Anneler ve de Babalar Günleri’’ organizasyonu ayrı ayrı yaparız bu yıl 8. kez yapacağız.
Her yaz 1 Sanatçı ile Amerika Konserlerimiz olur birkaç Eyalette. Florida, Los Angeles, Ohio gibi bu yılda Eyaletlerdeki Temsilcilerimiz ve Türk Dernekleri işbirliğiyle bu yılda inşallah yapacağız.
Her yaz ‘Engelsiz Tatil’ yaparız. Sadece engelliler ve çocukları katılır bu yıl 3. kez gerçekleştireceğiz.
Senede 2 kere Ünlü müzayedeci Uğur Batur ile Cemiyet Hayatının önemli isimlerinin katıldığı MÜZAYEDE yaparız inşallah bu yıl Nisan ayı içinde gerçekleştireceğiz.
Her yıl ‘Tüm Şehit Çocukları Yardımlaşma Derneği’nin tüm Organizasyonlarını yaparız. Bu yılda Yaz organizasyonlarını yapacağız.
Eskişehir’e hiç geldiniz mi? Şehrimizde bağlantılı olduğunuz vakıflar var mı? Birlikte yaptığınız ya da yapacağınız projeler var mı?
Eskişehir’e geldik. Vakfımızın Eskişehir Temsilcisi Sayın Berna Kızılbük ile çalışıyoruz. Henüz yeni bir organizasyon yapmadık bölgede.
Devletimizin vakıflara olan yaklaşımı tatmin edici mi? Eksik olan şeyler nelerdir? Neler yapılmalı sizce ya da beklentiniz nelerdir?
Devletimiz vakıflarla ilgili yapılması gerekenleri yapıyor. Bize göre eksik yoktur. Bizim Beklentimiz tüm STK ya da Vakıfların Devlet tarafından tahsis edilmiş kirası olmayan ya da uygun kiralı bina Tahsis etmesidir.