Baba Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Plastik Cerrahi Uzmanı Doktor, Anne Matematik Öğretmeni. Üniversite öğrencisi çocuklarıyla Türk Sanat Müziğiyle yaşayan bir aile.

Yazarımız Cem Aksu Kanun Sanatçısı Doktor Levent Göcenler ve  Matematik Öğretmeni koro ve solo okuyan Pınar Göcenler ile müzik dolu keyifli bir sohbet yaptı.  Çiftin üniversite öğrencisi olan çocukları Okay ve Berkay’ında hayatlarında müziğin önemi çok büyük. Dr. Levent Göcenler; “Müziğin hastalar üzerinde olumlu etkileri var ve hatta alternatif olarak anne karnında bebeklere klasik müzikle bebeğin daha sakin kalmasını tavsiye ediyorlar. Bugün çoğu hekimin hem tedavi sırasında hem de ameliyat sırasında müzik dinlemesi veya şarkı mırıldanması müziğin rahatlatıcı etkisini ispatlar” dedi.

 Müziğe ne zaman başladınız? Sizi yönlendiren oldu mu?

Levent Göcenler; “Babam vefat ettikten sonra 14 yaşında eniştemin yönlendirmesiyle Türk sanat müziği ile tanıştım. Müzisyen olan eniştem İstanbul’da zamanın değerli bestekarları ile meşklere katılmış ve kanun sazı yapımıyla da meşguldü. Bir gün elime bir kanun tutuşturdu ve hiç bilmediğim bu enstrüman boş zamanlarımın en iyi arkadaşı oldu.”

Pınar Göcenler; “Doğduğumdan beri müzikle iç içeyim. Tabi ilk zamanlar tamamen dinleyici olarak müzikle ilgiliydim. Gençlik yıllarında Batı Müziği en favori müzik tarzımdı. İngilizce şarkılar söyler ve dans ederdim. Aynı zamanda ablamla eniştemin TSM koro arkadaşları ile her hafta evde bir meşk olurdu ve ben yıllarca hep dinleyerek kulağıma doldurdum.”

 Ailecek müziğin içinde olmak nasıl bir duygu? Evde müzik yapıyor musunuz?

Bence evde müzik yapmak tüm aile üyelerini duygusal bir şekilde birbirine bağlıyor. Anne baba evlatlarının bir enstrüman çalmasını gururla izlerken çocuklar genç yaşta başarabilmenin mutluluğunu tadıyorlar. Her zaman her yerde müzik yapabiliyoruz. Tamamen duygu durumumuzla ilgili mesela en çok sonbaharda açık alanda yaprakların uçuşunu izlerken kanunun tellerine ve bendirin darplarına takılan şarkılar dökülüveriyor. Şekip Ayhan Özışık’ın “Yine Hazan Mevsimi Geldi” sık sık çaldığımız bir şarkı oluveriyor.

 

Pınar hanım siz bir matematikçisiniz. Müzik ve Matematik arasında nasıl bir bağ vardır?

Evet bir matematikçi olmanın faydalarını enstrümanımı öğrenmeye başlarken anladım. Biliyorsunuz şarkıların usulleri şarkının başından sonuna kadar belli aralıklara ritmik olmalı ve hep içimden sayarak usulleri doğru vurmaya gayret ettim. Aynı zamanda usullerin birbiriyle uyumlu muhteşem sayı dizilişleri var.

 

Bir öğretmen olarak öğrencilerinize enstrüman çalmalarını öneriyor musunuz?

Evet her fırsatta onları hayata hazırlarken hayatta iki şeyi mutlaka yapmalarını öneririm. Enstrüman çalmak ve en az bir dil bilmek. Enstrüman çalmak hem sorumluluk almak hem de rahatlatıcı etki sağlaması açısından çok önemlidir. Aynı zamanda bir ekip içinde müzik yapmak birbirlerini dinleyerek iletişim kurmalarını sağlar.

 Levent Bey Tıp doktorusunuz. Yoğun iş temponuzda müziğe nasıl fırsat yaratıyorsunuz? Müziğin mesleğinize etkisi nedir?

Evet gerçekten yoğun bir meslek yaşantım var. Ama müzik yapmayı bir görev değil bir ihtiyaç olarak gördüğümde o fırsat kendiliğinden geliveriyor. Yoğun ve yorgun geçen bir günün sonunda 2 saatlik bir koro çalışması müziğin rahatlatıcı etkisi ve bir grupta olmanın uyumu bana o an her şeyi unutturuyor.

Bir hekim olarak sorduğumda müziğin insan hayatındaki etkisi ne şekildedir? Melodik frekansların ruhsal etkisi var mıdır?

Sadece ben değil pek çok hekim müziğin iyileştirici gücü olduğunu zaten söylüyor. Makamların insan ruhu üzerindeki etkileri üzerine bile pek çok araştırma vardır. Müzik bir denge unsurudur. Kendi içindeki melodik ve ritim uyumu insanların ruhsal dengeleriyle paralellik gösterir.

Kanun sanatçısısınız aynı zamanda. Bu sazı seçmenizin özel bir sebebi var mı?

Müziğe ilk başlamamda eniştemin rolü vardı kendisi de kanun sanatçısıydı ve doğal olarak kanunu seçtim. Bu sazın tam benim ruhuma hitap ettiğini anladım. Belli bir müzisyen olgunluğuna ve bilgi birikimine ulaştığımda yeni enstrümanlarla müzik yapabilmenin keyfini sürdüm. Ney üflemek te zaman zaman keyif veriyor.

Enstrüman çalmanın insan sağlığına etkisi var mıdır?

Enstrüman çalmak kolay değildir. Bunu öğrenebilmek için zihninizi aynı anda pek çok şeye kanalize edersiniz. Fizyolojik olarak beyninizi psikolojik olarak ruhunuzu iyileştirirsiniz.

Tıp ve müzik arasında bir bağ var mıdır?

Tabi ki pek çok rehabilitasyon merkezinde müziğin hastalar üzerinde olumlu etkileri var ve hatta alternatif olarak anne karnında bebeklere klasik müzikle bebeğin daha sakin kalmasını tavsiye ediyorlar. Bugün çoğu hekimin hem tedavi sırasında hem de ameliyat sırasında müzik dinlemesi veya şarkı mırıldanması müziğin rahatlatıcı etkisini ispatlar.