Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan Haberes Dergisi’nin Nisan 2023 sayısına konuk oldu.

Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’in sorularını yanıtlayan Özcan; “Vizyonumuz Değer yaratarak değişim ve dönüşümün öncüsü bir üniversite olmaktır. ‘Birlikte başarmak, kapsayıcılık, liyakat, nesnellik, paydaş odaklılık, paylaşımcılık, sürdürülebilirlik ve sürekli iyileştirme’ doğrultusunda Kurumumuzu yönetmeye gayret ediyoruz” dedi.

7 ay önce Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne Rektör olarak atandınız. Rektör olduktan sonra ilk icraatınız ne oldu?

Rektör olduktan sonraki ilk icraatlarım:

·     Öğrenci, akademik ve idari personel yemek ihalesinin tamamlanması,

·     Öğrenciye akşam yemeği hizmetinin temin edilmesi,

·     Anadolu Üniversitesi Öğrenci Bilişim Sisteminin sadece 2022-23 güz dönemi için tekrar kullanıma açılması,

·     Birimlerin destek personeli ve kısmi zamanlı öğrenci ihtiyaçlarına kısmen de olsa çözüm üretilmiş olması,

·     Görevi devraldığımda henüz yeni kurulmuş olan ve hiç akademik kadrosu olmayan Yabancı Diller Yüksekokulunun büyük ölçüde kadrosunun tamamlanmış olması,

·     2022-2023 Öğretim Yılı Güz Döneminde tezsiz uzaktan eğitim lisansüstü programlarının ara ve dönem sonu sınavlarının Üniversitemiz tarafından ilk defa yüz yüze ve Türkiye’de 13 merkezde gerçekleştirilmiş olması,

·     Güz dönemi dönem sonu sınavları boyunca kütüphanenin 24 saat boyunca açık tutulması, öğrencilere çorba ve çay ikramının ücretsiz olarak verilmesi,

·     Ayrıca nezih bir öğle yemeği mekânı olan akademik kulübün personel sayısının arttırılarak hizmetin iyileştirilmesi yönünde adımlar atılmış olması,

·     Üniversitemizin 2021-2025 Dönemi Stratejik Planında güncellemeler yapılmış olması.

Sizin döneminizde ESTÜ nasıl yönetiliyor?

Üniversitemizin vizyonu “Değer yaratarak değişim ve dönüşümün öncüsü bir üniversite olmak”, misyonu “Birlikte başarmaya odaklı ve sürekli öğrenen bir kurum kültürü ile fark yaratan, küresel değişim ve dönüşüm sürecinde sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda öncülük eden bir araştırma üniversitesi olarak; çalışanlarımızın, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın eğitim-öğretim ve araştırma alanındaki faaliyetleriyle toplumda değer yaratmak” ve temel değerleri “Birlikte başarmak, kapsayıcılık, liyakat, nesnellik, paydaş odaklılık, paylaşımcılık, sürdürülebilirlik ve sürekli iyileştirme” doğrultusunda Kurumumuzu yönetmeye gayret ediyoruz.

ESTÜ’nün bilimsel makale ve çalışmalar konusunda durumu nasıl, daha da geliştirilmesi için çalışmalarınız var mı?

v  Üniversitemiz bilimsel makale ve çalışmalar konusunda oldukça iyi durumda ve her yıl bu alanda kendisini geliştirmektedir.

v  Web of Science verilerine göre öğretim üyesi başına SCI/SSCI indeksli dergilerde yapılan bilimsel yayın sayısı 1’in üzerinde ve her yıl artarak ilerlemektedir.

v  Bilimsel yayın sayılarında Üniversitemiz Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde ve 2018 yılında yeni kurulan bir Üniversite olmasına rağmen, bir “Araştırma Üniversitesi” olma hedefiyle yoluna devam etmektedir. ESTÜ adresli yayınlara yapılan atıf sayıları da göreceli olarak her yıl artış göstermektedir.

v  Bilimsel makale ve çalışmaların daha da geliştirilmesi için öncelikle araştırma altyapımızın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için önemli miktarlarda yatırım yapmaktayız. Araştırmacılarımıza verdiğimiz proje bütçeleriyle onların çalışmalarını desteklemekteyiz.

v  Lisansüstü öğrencilerimizin tez çalışmaları için ayrı proje bütçeleri sunmaktayız. Disiplinlerarası çalışmaları desteklemekte, farklı alanlarda çalışan araştırmacılarımızı bir araya getirerek önemli çıktıları olacak ortak proje çalışmalarına destek vermekteyiz.

v  Üniversitemizde şu anda başta TÜBİTAK ve Avrupa Birliği olmak üzere, BEBKA ve TÜSEB gibi kurumlar veya farklı sanayi kuruluşları tarafından desteklenen çok sayıda proje çalışmaları da devam etmektedir.

Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarınız var mı?

v Üniversitemizin sanayi ile önemli işbirlikleri mevcuttur ve biz, sanayi işbirliklerine özel önem vermekteyiz. TUSAŞ ve TURASAŞ gibi ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarıyla yapmış olduğumuz protokollerle lisansüstü düzeyde işbirlikleri yapmaktayız, burada çalışan mühendislerimizin yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da desteklemekteyiz.

v Öğretim üyelerimiz birçok sanayi firmasına danışmanlık hizmeti vermekte ve üniversite-sanayi işbirliğiyle önemli proje ve bilimsel yayın çalışmalarında bulunmaktadır.

v Teknoparklarda şirket kurmuş ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunan çok sayıda öğretim üyemiz bulunmaktadır.

v Geçtiğimiz günlerde açıklanan TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde Üniversitemiz 22. sırada yer almıştır.

v ESTÜ Akademi sertifika programlarımız ile Ford Otosan, Şişecam ve Alp Havacılık gibi firmaları öğrencilerimizle buluşturmaktayız ve öğrencilerimizin henüz mezun olmadan sanayiyle tanışmalarına ön ayak olmaktayız.

v Öğrencilerimizin sanayiyle işbirliği içerisinde yapmakta olduğu çok sayıda proje ile son iki yıldır Üniversitemiz TÜBİTAK 2209-B (Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği) programından desteklenmeye hak kazanan proje sayılarına göre Türkiye’de en çok destek alan 2. üniversite konumunda yer almaktadır. 

Eskişehir’deki kurumlarla aranızdaki diyaloglar nasıl?

Eskişehir’de kurumlarla diyoloğumuz karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde devam etmektedir. Şehrimizi ve Üniversitemizi diğer kurumlarla işbirliği yaparak daha ileriye taşımaya gayret etmekteyiz.

Üniversitenin akademisyen sıkıntısı var mı?

Elbette. ESTÜ donanımlı ve yetkin akademik kadrosuyla Anadolu Üniversitesinden ayrılarak 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulmuş ve halen bazı alanlarda çok ciddi akademisyene ihtiyacı bulunmaktadır.

Üniversite de açılacak yeni bölümler var mı?

Değişen global dünyaya ve çağa ayak uydurabilmek için elbette yeni programların açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitemizin ilgili kurullarında bu konuyla ilgili olarak beyin fırtınası yapılmaktadır.

Öğrencileriniz barınma sorunu yaşıyor mu? Üniversitenin yeni öğrenci yurtları yapılması konusunda bir planlaması var mı?

Devlet üniversitelerinin eğer vakıfları yoksa mevzuat gereği öğrenci yurdu yapabilme şansları maalesef bulunmuyor. Bununla birlikte İki Eylül Kampüsünün yakınında (600 m) yer alan 2500 öğrenci kapasiteli Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır.

ESTÜ sporcu yetiştirmede de Türkiye’ye öncü olan bir kurum. Üniversitedeki sportif faaliyetlerle ilgili bilgi verir misiniz?

- Üniversitemizde ülke genelinde sporun gelişmesine katkı sağlayacak, spor biliminin interdisipliner ve multidisipliner yapısını kavramış, mesleki bilgi ve becerileri bakımından donanımlı, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, bu gelişmeleri alanında uygulayabilen beden eğitimi ve spor öğretmeni, antrenör, rekreasyon uzmanı ve spor yöneticileri yetiştirilmektedir.

- ESTÜ bünyesinde bireysel ve takım sporları olmak üzere öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ve içerisinde son teknoloji malzemelerin bulunduğu spor tesisleri ile hem ulusal hem de uluslararası platformlarda önemli bir noktada konumlanmaktadır. ESTÜ öğrencileri ve çalışanlarının yanı sıra Eskişehir halkına da hizmet sunan Spor Bilimleri Fakültesi, farklı dönemlerde çocuk ve yetişkinler ile engelli gruplara yönelik aktiviteler de gerçekleştirmektedir.

-Spor Bilimleri Fakültemizde sportif performansın değerlendirildiği 7 laboratuvar mevcuttur: İnsan performans laboratuvarı [sürat, kuvvet/izokinetik kuvvet, statik ve dinamik kuvvet, dayanıklılık/laktat ölçümü, maksimum oksijen tüketimi belirlenmesi, anaerobik güç ve kapasite ölçümü, vücut kompozisyonu/somatotipin belirlenmesi, maç ve hareket analizi uygulamaları yapılmaktadır.]; hareket ve motor kontrol laboratuvarı [elektromiyografi (EMG) ve elektroensefalogrofi (EEG) kullanımı ile kas/beyin aktivasyonu, kinetik/kinematik değerlendirme, geribildirim antrenman uygulamaları ve posturel salınım ve yere uygulanan kuvvet ölçümü uygulamaları yapılmaktadır.]; egzersiz ve oksidatif stres laboratuvarı (farklı karakterdeki/aerobik ve anaerobik egzersiz uygulamaları sonucunda artan serbest radikal üretimin oluşturduğu oksidatif hasarın ve antioksidan savunma sistemin değerlendirilmesi uygulamaları yapılmaktadır.). Bu laboratuvarlar, eğitim-öğretim sürecinin farklı aşamalarında öğrencilerin kullanımına sunulmakta ve istihdam yaratılabilmesi açısından öğrencilere büyük katkılar sağlamaktadır.

-Üniversite olarak tesisleşmeyi oldukça önemsemekteyiz, bu bağlamda ESTÜ bünyesindeki;

·       Spor Salonu; voleybol, basketbol, hentbol, salon okçuluğu kondüsyon, fitness ve aerobik yapılmasına olanak sağlamakta ve ulusal/uluslararası standartlara uygundur. Öğrenci ve personele, belgeli ve bilgi donanımına sahip kondisyoner ve antrenörler eşliğinde beraberce seçtikleri hedef (zayıflama, sıkıştırma, şekillendirme ve kardio çalışmaları) doğrultusunda aylık programlar uygulanmaktadır.

·       Futbol Sahası; atletik organizasyonlar ve futbol maçları için uluslararası standartlara uygun olup Üniversitenin katıldığı resmî müsabakalarda ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerinde, zaman zaman da Eskişehirsporumuz tarafından kullanılmaktadır.

·       Spor Bilimleri Fakültesi Tesisleri; kapalı atletizm salonu, çok amaçlı spor salonu, kapalı squash, badminton, masa tenisi, jimnastik, halk oyunları ve ritim dansları salonlarından oluşmaktadır. Öncelikle eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılan tesisten, üniversite personeli, üyelik dâhilinde Eskişehir halkı da yararlanabilmektedir.

v  Özetle; Fakülte bünyesinde yer alan 42.841 metrekare alana sahip 11 adet salonda, IAAF standartlarına uygun atletizm pistinde, 12.527 kişilik oturma kapasiteli stadyumda ve diğer alanlarda yapılırken ESTÜ’de hayata geçirilen ESTÜ Spor Okulu aktiviteleri de bu tesislerde yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen Genç FEST Üniversitelerarası Okçuluk Müsabakaları yine ESTÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Bunların yanı sıra Türkiye genelinde düzenlenen Voleybol, Futbol ve Basketbol turnuvaları da hava şartlarına göre değişmekle birlikte zaman zaman Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan stadyumda ve spor salonunda gerçekleştirilmektedir.

v  Bu yıl itibarıyla sadece antrenörlük bölümünden 3 öğretim üyemiz (2’si süper ligde olmak üzere) futbol branşında atrenörlük yapmaktadır hatta bunlardan bir tanesi de Eskişehirsporumuzun teknik direktörüdür.

v  Ayrıca ESTÜ, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından her yıl düzenlenen yarışmalara hemen hemen tüm spor branşlarında (hem bireysel hem de takım sporlarında) katılmakta ve birçok başarı elde etmektedir.

v  Bu konularda ESTÜ, öncü kurum olmaya bundan sonra da devam edecektir.

Adnan Özcan’ın hayatındaki kırılma anı neydi?

1989 yılında başka bir üniversitede araştırma görevliliği sınavını kazanmışken, aynı dönemde burada yani mezunu olduğum Anadolu Üniversitesinde sınavda başarılı olup göreve başlamam, diğer bir kırılma noktası da İngiltere’de bulunduğum yıllarda Kanada’dan iş teklifi alıp gitmeyip ülkeme dönüp faydalı işler yapmaya devam etmem.

Liseyi bitirmiş gençlere üniversite tercihleri konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Üniversite hayali kuran birçok gencimiz, maalesef tercih döneminde çok hatalı kararlar verebiliyor. Bu hatalı tercihler zaman zaman Üniversite hayallerini ertelemelerine, zaman zaman da yanlış meslekte hayatlarını geçirmelerine ve mutsuz olmalarına sebep olabiliyor. Bu nedenle tercih süreci oldukça önemli bir süreç. Hem üniversite hem de program seçerken öğrencinin çok dikkatli davranması gerekiyor. Sadece üniversite okumak için tercih yapılmamalıdır. Gençlerin; gerçekten ideallerindeki meslekle veya ilgili duydukları, merak ettikleri alanla ilgili bir programı tercih etmelerinin; daha rahat iş bulmaları, işlerinde başarılı ve yaratıcı olmaları ve dolayısıyla daha mutlu bir hayat sürmeleri için son derece önemli olduğu inancını taşımaktayım. Bunun yanında üniversite tercihi yaparken özellikle tercih edecekleri programın; eğitim dilinin İngilizce olup olmamasına, yurt dışı öğrenci değişim olanaklarının var olup olmamasına, staj, pratik uygulama vb. olanaklarının olup olmaması, yandal ve çift anadal vb. olanaklarının olup olmaması gibi hususlara dikkat etmelerini tavsiye ederim.