Tıp alanında yaptığı çalışmalar ve bilimsel yayınlarla Eskişehir’in dünya çapında bir değeri olan Prof. Dr. Bülent Görenek Haberes’in Aralık 2022 sayısına konuk oldu.

Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’in sorularını yanıtlayan ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek; “En önemli sorunların başında doktorların ve diğer sağlık çalışanların yaşadığı şiddet geliyor. Bu konuda bazı adımlar atıldı, ama hala önlemlerin yeterince caydırıcı olmaması ve olayların devam etmesi çok üzüntü verici. Akademisyenlerin, özellikle doktor akademisyenlerin maddi olanaklarının iyileştirmesi şart. Maalesef maddi kaygılarla pek çok arkadaşım akademik kariyerini sonlandırıp özel hastanelere geçmek durumunda kaldı” dedi.

Bülent Görenek nasıl bir çocuktu? Çocukluk yıllarınızda en büyük hayaliniz neydi? Ne zaman Doktor olmaya karar verdiniz?

Sakin bir çocuktum. Kendimi bildim bileli hep doktor olmayı istedim. Rahmetli babam asker olduğu için önceleri askeri doktor olmayı istemiş ancak gözlük kullanmam dolayısı ile bunun gerçekleşmeyeceğini düşünmüştüm.

Sizce ülkemizde doktorların ve Tıp alanında akademik kariyer yapanların en büyük sorunu nedir?

En önemli sorunların başında doktorların ve diğer sağlık çalışanların yaşadığı şiddet geliyor. Bu sadece akademisyenlerin değil tüm arkadaşlarımızın sorunu aslında. Bu konuda bazı adımlar atıldı, ama hala önlemlerin yeterince caydırıcı olmaması ve olayların devam etmesi çok üzüntü verici.

Diğer bir sorun ise maddi problemler.  Akademisyenlerin, özellikle doktor akademisyenlerin maddi olanaklarının iyileştirmesi şart. Maalesef maddi kaygılarla pek çok arkadaşım akademik kariyerini sonlandırıp özel hastanelere geçmek durumunda kaldı.

Kardiyoloji alanında dünya çapında başarılar elde ettiniz. Ödüller kazandınız. Başarıyla çok sayıda bilimsel çalışmalara imza attınız. Bize bunlardan kısaca bahseder misiniz?

Yurt dışı bilimsel faaliyetlerde bulunmayı çok seviyorum. Yirmi beş yılı aşkın bir süredir gerek Avrupa gerekse Amerika Birleşik Devletleri’ndeki saygın kardiyoloji derneklerinin yönetimlerinde görev alıyorum. Bunlar zor ama çok keyif verici işler. Zamanımın önemli bir bölümünü bu işlere ayırıyorum. Ama şikayet etmiyorum, böyle mutlu hissediyorum kendimi.

Bu emeklerimin karşılıksız kalmadığını görmek de çok güzel. Örneğin 2019 da bölüm yazarlığı yaptığım bir kitap nedeni ile İngiliz Tıp Birliği ödül vermişti. Bu beni çok gururlandırmıştı.

Ailenize ve hobilerinize vakit ayırabiliyor musunuz?

Aileme ve hobilerime çok vakit ayıramıyorum maalesef ama ailemi ihmal de etmemeye çalışıyorum. Fırsat buldukça eşim ve kızımla beraber seyahat etmek çok keyif verici.

Türk insanı her göğsü ağrıdığında doktora gidiyor mu? Ülkemizdeki kalp hastalığı ve buna bağlı ölümleri gelişmiş ülkelerle karşılaştırır mısınız?

Kalp hastalıkları için aday olan kişilerin her göğüs ağrısında hekime hatta acile gitmesi gerekiyor. Bazen hastalarımız kendilerine bir kalp hastalığını kondurmak istemiyorlar. Kalp krizini gaz ya da kas ağrısıdır diye yorumlayan hastalarımız oluyor maalesef. Bu durum sadece bizde değil gelişmiş ülkelerde de bir problem. Kalp hastalıkları hala tüm dünyada ölümlerin en önemli sebebi.

 Sizin gibi kardiyoloji alanında akademik kariyer yapmak isteyenlere neyi tavsiye edersiniz?

Bu işe gönül vermeleri, bıkmadan çalışmaları gerekiyor. Akademik unvan için değil, sevdikleri için kariyer yapmalılar. Bilimsel çalışmaları doçent unvanını aldıktan sonra azalmamalı daha da artmalı, yayın kalitelerini giderek yükseltmeliler.

 Bülent Görenek’in hayatında kırılma anı neydi?

Üniversite sınavında tıp fakültesini kazanmam. Artık nasıl bir hayatım olacağı sınav sonucunu öğrenince şekillenip, netleşmişti. Gerçi tıp fakültesini kazanmam benim içim sürpriz olamadı, çünkü tüm tercihlerim tıptı. İlk tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığımı öğrenmek beni çok sevindirmişti.

Hiç keşkeleriniz oldu mu veya iyi ki bunu yaptım dedikleriniz.

Allah’a şükür pek keşkem olmadı. Yalnız rahmetli babamın tayini nedeni ile ilkokulu bitirince taşınacağımız yerde Anadolu Lisesi olmayabilir düşüncesi ile Anadolu Lisesi sınavlarına girmemiştim. Bu küçük bir ‘keşke’dir hayatımda.

İyi ki dediğim üç şey var aslında; eşimi tanımak, kızım ve doktor olmak.

 Prof. Dr. Bülent Görenek en son ne zaman ağladı?

5 Kasım 2019’da babamı kaybettiğimde.

En çok neye kızarsınız?

İş yapacağına bahane üretenlere ve kendi sorunlarını etrafa yansıtıp çevresine mutsuzluk veren insanlara çok kızıyorum.

 En çok neye gülersiniz?

Başımdan geçen komik olayları etrafımdakilere anlatırken zaman zaman onlardan daha fazla kendim gülerim.

Asla yapmam dediğiniz bir şey var mı?

Eskişehir’i çok seviyorum. Eskişehir dışında bir yerde yaşamayı hiç istemem. Tabi büyük konuşmamak lazım. Hayat bu.

Bülent Görenek evde ve işyerinde zor bir insan mıdır?

Bunu etrafımdakilere ve benimle yaşayanlara sormak lazım aslında. Ama kısaca cevap vermek gerekirse başak burcuyum ve burcumun tüm özelliklerini taşıyorum.

Kendinize neyi değiştirmek istersiniz veya hangi özellikleri eklemek istersiniz?

Biraz ayrıntıcıyım, kafama bazı şeyleri fazla takarım. Rahat hatta biraz da vurdumduymaz birisi olmak isterdim doğrusu.

 Haberes okurlarına son bir mesajınız var mı?

Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ediyorum. Tüm Haberes okurlarının yeni yılda mutlu olmasını ve yüzlerinin hep gülmesini diliyorum.

Saygılarımla…