Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Haberes Dergisi’nin 35’nci (Mart 2023) sayısına konuk oldu.
Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e konuşan Prof. Dr. Çolak; “Eskişehir sanayisi ve özel sektör ile akademik bilginin buluşmasına yönelik çok sayıda iş birliği tesis ediyoruz. Mühendislik-Mimarlık ve Fen Fakültelerimiz Üniversitemizde Ar-Ge faaliyetlerinin en yoğun olduğu alanlar olarak bu iş birliklerinde başı çekmektedir” dedi.
9 ay önce ESOGÜ’ye Rektör olarak atandınız. Rektör olduktan sonra ilk icraatınız ne oldu?
Üniversiteler eğitim-öğretim faaliyetleri ve akademik başarıları ile ön plana çıkan kurumlar olduğundan bir planlama yapılarak bölümlerimiz ile toplantılar dizisi başlatılmıştır. Bu kapsamda, Üniversitemizi üst sıralara çıkaracak olan çalışmalar, örneğin AB ve TÜBİTAK projeleri ile nitelikli dergilerdeki akademik çalışmaların artırılması bu toplantılarda teşvik edilmiştir.
Sizin döneminizde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi nasıl yönetiliyor?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bölümlerimizle toplantılar yaparak iletişimimizi üst düzeyde tutmaya gayret ediyor ve katılımcı bir yönetim anlayışı benimsiyoruz. Akademisyenlerimizi, idari personelimizi ve öğrencilerimizi elverdiğince dinleyerek sorunlarına çözüm bulmaya ve huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmaya gayret ediyoruz.
ESOGÜ’nün bilimsel makale ve çalışmalar konusunda durumu nasıl? Bunun daha da geliştirilmesi için çalışmalarınız var mı?
Nitelikli bilimsel yayınların sayısı ülkelerin gelişmişlik ve eğitim düzeyinin göstergesidir. Ayrıca biliyoruz ki yüksek refah düzeyi, bilimsel araştırmaların sonuçlarının halkın yaşamına yansıtılmasıyla mümkündür. Bu farkındalıkla çalışmalarını sürdüren üniversitemizin, akademik değeri yüksek dergilerdeki yayın sayısı ve üniversitemiz öğretim elemanlarının yürüttüğü araştırmaların bilimsel ve teknolojik etkileri gittikçe artmaktadır. Bu doğrultuda akademisyenlerimize teknik alt yapı desteği sağlayarak hedefimiz olan araştırma üniversitesi olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.
Üniversite-Sanayi iş birliği çalışmalarınız var mı?
Üniversite olarak “İnovasyon için üniversite-sanayi-toplum iş birliği” ilkesiyle hareket ederken; Mühendislik-Mimarlık, Fen ve Ziraat Fakültelerimizin yanı sıra disiplinler arası çalışan uygulama ve araştırma merkezlerimiz ile araştırma üniversitesi olma yolunda ilerliyoruz. Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (TİM), Ar-Ge Koordinatörlüğü ve Teknoloji Transfer Ofisi (ETTOM) ile üniversite-sanayi iş birliğini daha etkin ve verimli bir hale getirmeye çalışıyoruz. Eskişehir sanayisi ve özel sektör ile akademik bilginin buluşmasına yönelik çok sayıda iş birliği tesis ediyoruz. Mühendislik-Mimarlık ve Fen Fakültelerimiz Üniversitemizde Ar-Ge faaliyetlerinin en yoğun olduğu alanlar olarak bu iş birliklerinde başı çekmektedir. Sanayi ile gayet verimli iş birlikleri yürüttüğümüzü memnuniyetle söyleyebilirim. Eskişehir özellikle imalat, üretim, havacılık ve raylı sistemler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yoğun olarak bulunduğu bir il olması sebebi ile üniversite sanayi iş birliği noktasında bu alanlarda çalışmalar yapılmaktadır. Çalışma konuları arasında otomotiv sektörü için akıllı üretim sistemleri, alternatif malzeme geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları, madencilik sektörüne yönelik uygulamalar ve kaplama teknolojileri bulunmaktadır. Raylı sistemler, otomotiv ve havacılık başta olmak üzere bu sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda görüntü işleme ve optimizasyon çalışmaları üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülmektedir.
Eskişehir’deki kurumlarla aranızdaki diyaloglar nasıl?
Topluma ışık tutan ve yol gösteren kurumlar olarak üniversiteler, gerek kuruldukları bölgenin sorunlarına çözümler getirmek gerekse toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak amacıyla çeşitli kurumlarla verimli iş birlikleri geliştirmek durumundadır. Bu anlamda üniversite olarak Eskişehir’deki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile pek çok alanda ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirtmek isterim.
Eskişehir’deki kurum ve kuruluşlar ile ilgili iş birliklerimize somut örnekler vermek gerekirse; ilimizde bulunan diğer üniversiteler ile birlikte üniversite tercihi yapacak olan öğrencilerimize Eskişehir’i, üniversitelerimizi ve mevcut olan bölümlerimizi tanıtmak amacıyla oluşturulan “Tercihim Eskişehir” platformunu öncelikle verebilirim.
Zihin engellilerinin topluma dayalı eğitim, sağlık, bakım ve barınma hizmetlerini bilimsel yöntem ve uygulamalarla gerçekleştirecek “Engelliye Özelleştirilmiş Gelişim ve Kazanım Modeli”nin geliştirilmesini ve uygulamasını sağlamak amacıyla SOMET Zihinsel Gelişim Derneği ile Üniversitemiz arasında 27 Ekim 2022 tarihli 4 yıl süreli Engelliye Özelleştirilmiş Gelişim ve Kazanım Modeli Projesi Protokolü imzalanmıştır.
SMA hastalığı ile ilgili bilimsel faaliyetler organize etmek, hastalara yönelik eğitim hizmeti sağlamak amacı ile Üniversitemiz ile Türkiye SMA Vakfı arasında 20 Ocak 2023 tarihli 4 yıl süreli SMA Hastalığı ile Mücadele Kapsamında İş Birliği Protokolü imzalanmıştır.
Eskişehir İlinin Flora (Damarlı Bitkiler), Fauna (İç Su Balıkları) ve Habitat/Ekosistem İzleme Projesi kapsamında ilimizdeki biyolojik çeşitliliğin tür/popülasyon ve habitat/ekosistem düzeyinde izlenmesi amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü ve Üniversitemiz arasında bir protokol yapılmıştır.
Bunların yanı sıra ilimizde bulunan Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversitemiz arasında infaz kurumları personeli ve mahkûmlar için atçılık malzemelerinin tasarımı ve üretimine yönelik proje çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıca Valiliğimiz başta olmak üzere, Eskişehir’deki devlet kurumları, özel sektör ve STK’lar ile çeşitli iş birlikleri yürütülmektedir.
Üniversitenin akademisyen sıkıntısı var mı?
Köklü bir üniversite olmamız nedeniyle genel anlamda akademisyen sayımız yeterlidir. Ancak özellikle yeni açılan bölümlerimizde doğal olarak akademik personel ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Taleplerimiz üzerine imkânlar elverdiği ölçüde bu ihtiyaçlar YÖK tarafından karşılanmaktadır.
Üniversitede açılacak yeni bölümler var mı?
Üniversitemizde yakın zamanda Hukuk Fakültesi, Uçak Mühendisliği Bölümü, Psikoloji Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü, Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Bitki Koruma Bölümü gibi bölümler açılmış ve eğitim öğretime başlanmıştır. Bunların yanı sıra Yazılım Mühendisliği Bölümü de kurulmuş olup bölüm için bu yıl öğrenci alımı talebinde bulunulacaktır.
ESOGÜ sporcu yetiştirmede de Türkiye’ye öncü olan bir kurum. Üniversitedeki sportif faaliyetlerle ilgili bilgi verir misiniz?
Üniversitemiz bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi bulunmamaktadır. Ancak mevcut öğrenci ve personelimizin sportif faaliyetler gerçekleştirmeleri için kapalı spor salonu, açık ve kapalı futbol sahaları, tenis kortları ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde Meşelik Kampüsümüzde bulunan 5 bin seyirci kapasiteli ve 8 koşu kulvarlı stadyum ve yarı olimpik kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca Üniversitemizde öğrencilerimizin ve personelimizin katılımlarıyla oluşturulmuş futbol, voleybol, tenis, okçuluk, hentbol, havalı silahlar ve atıcılık takımları ilgili liglerde ve müsabakalarda Üniversitemizi temsil etmektedir.
Liseyi bitirmiş gençlere üniversite tercihleri konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?
Gençlerimizin öncelikle hedeflerini iyi belirlemeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda istedikleri üniversite ve bölümü seçmeleri çok önemlidir. İkinci olarak yabancı dil konusunun oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. İş hayatında başarılı olabilmenin yolu günümüzde en az bir yabancı dili iyi derecede bilmekten geçiyor. Teknolojiyi takip etmek ve iletişim becerilerini geliştirmek de çok önemlidir. Gençlere tavsiyem nitelikli bir eğitim vermenin yanı sıra kendilerine bu saydığım becerileri de kazandırabilecek yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleridir. Bu noktada bir parantez açarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak özellikle önem verdiğimiz bir hususun da girişimcilik olduğunu vurgulamak isterim. Üniversitemizde öğrencilerimize girişimcilik konusunda kendilerini geliştirebilecekleri ve projelerini sektör temsilcileri ile paylaşabilecekleri bir ortam sunuyoruz. Bu bakımdan üniversite adaylarımıza, Eskişehir Osmangazi Üniversitemizi tercih etmeleri halinde hedeflerine ulaşmaları yolunda önemli katkılar sağlayacağımızı ifade eder, başarılar dilerim.