Yüzbaşı rütbesindeyken pilotluğu bırakıp, Türk Taverna Müziğinin önemli isimleri arasında yer alan Yaşar Yağmur Haberes Dergisi’nin 28’inci sayısına konuk oldu.

Yazarımız Cem Aksu ile keyifli bir sohbet eden Yağmur; “Bence ülkemizde sanat adına güzel işler yapılıyor. Ama önemli olan dünyaya dinletebilmek. Örneğin; küçücük Yunanistan dünyaya dinletiyor” dedi.

 

 Yaşar Bey bize kendinizden bahseder misiniz? Nerede doğdunuz? nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

6 Haziran 1954 yılında Samsun’da doğmuşum ama kimliğimde Çaykara yazar. Çocukluğum Kütahya Tavşanlı’da geçti. 1969’da ortaokulu bitirince Kuleli Askerî Lisesi’ne girdim İstanbul’da. Sonrasında da Harp Okulu’nu Ankara’da bitirdim.

Müzik aşkı nasıl başladı? Sizi yönlendiren oldu mu? Ailenizde müzikle ilgilenen var mıydı?

Ailemizde müzik ile ilgilenen ilk benim. Sonra da oğlum Tolga oldu. Tolga, “Adamlar Grubu”nun kurucusu ve solisti şimdi.  Müzik aşkı askeri lisede flütle başladı. Harp Okulu’nda bando komutanı Yıldırım Binbaşı’nın makamına gittim ve Do Flüt öğrenmek istediğimi söyledim. Çok şaşırdı ve mutlu oldu. Harp Okulu tarihinde ilk kez böyle bir şey olduğunu söyledi ve bana çok yardımcı oldu. Son sınıfta bir bando astsubayının Tenorsax’ını Teğmen çıktığımda ödemek koşuluyla senet imzalayarak aldım.

Silahlı Kuvvetler mensubu bir pilotsunuz aynı zamanda ama erken yaşta ayrıldınız? Bunun sebebi müzik miydi?

Evet müzikti. 1984-1987 yılları arasında Samandıra Hava Alayında Pilot Yüzbaşı olarak görev yapıyordum. 1987 yılında istifa ettim ve profesyonel müziğe başladım.

Müzik hayatınızda beklediğinizi aldınız mı? hayal ettiğiniz yerde misiniz?

Bir beklentim yoktu. Sadece sağlıklı olduğum sürece müzikle uğraşmaktı isteğim. Albay rütbesinden emekli olsaydım maddi olarak çok daha kazançlı olurdum. Hayallerim yoktu ama hayal edemeyeceğim şeyleri yaşadım. İlk albümle Müzik Magazin Türkiye 3.sü oldum. (Umut Veren Tavernacı) Profesyonel yaşantımın 3.yılında albümlerim çok satıyordu.

Taverna Müzik ne demektir? Sizi sadece taverna müziği şarkıcısı olarak değerlendirmek doğru olur mu?

Bir veya birkaç kişinin bir restoranda her tarz müziği icra etmesidir. Sporun Dekathloncusudur tavernacı.  Nasıl on dalda yarışıp şampiyon oluyorsa dekathloncu, tavernacı da öyledir. Greek, Pop, Rock, TSM, THM, Latin Müzikleri gibi her daldan müzik yapar.

Bir müzisyen olarak baktığınızda Türk Müziği hak ettiği yerde mi? Kaliteli şarkılar yapılıyor mu?

Bence ülkemizde sanat adına güzel işler yapılıyor. Ama önemli olan dünyaya dinletebilmek. Örneğin; küçücük Yunanistan dünyaya dinletiyor.

Eskişehir’e en son ne zaman geldiniz? Nasıl buluyorsunuz şehrimizi?

Eskişehir’e en son 15-20 yıl önce bir konser için gelmiştim. Çok güzel modern bir şehir. Şimdi daha mükemmel onu biliyorum.

Gelecek dönemde planlarınız nasıl? Bir albüm planı var mı?

Artık plan yapmayı değil günü ve anı yaşamayı uyguluyorum. Çünkü yaşım 68… Ama bir albüm projemiz var. Bu güzel sohbet için sevgili Cem sana çok teşekkür ederim. Senin aracılığın ile Eskişehir’e ve tüm müzik dostlarına selamlar…