Eskişehir Tornacılar Oto Tamirciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı Haberes Dergisi’nin 41’nci sayısına konuk oldu.

Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’in sorularını yanıtlayan Karamanlı; “Esnafımızın en büyük sıkıntısı alt eleman ve geleceğe yetiştirebilecek eleman bulamamak. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması nedeni ile esnaflarımız çırak ve kalfa bulamıyor” dedi.

 Eskişehir Tornacılar Oto Tamirciler Odası Başkanlığını 16 Ocak 2018’den bugüne başarıyla yürütüyorsunuz. Bu süre zarfından yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

Yaklaşık beş buçuk yıldır görev yaptığım oda başkanlığında, üyelerimize yeni sanayi sitesinde 1600 iş yeri inşaatı başlattık. Nasip olursa 1000 iş yerini 2024 yılının 6.ayında teslim edeceğim. 600 iş yerini de 4-5 yıl içinde teslim edeceğiz. Malum olduğu üzere eski sanayi çarşımızda alt yapı olmadığından dolayı iş yerlerinde tuvalet yok. Mevcut tuvaletlerin bakımını yaptırıp, 2 yeni tuvalet yaptırdım.  Odamıza ait olan cenaze aracı, kurtarıcı ve hizmet aracımızı yeniledik. Seçildiğimiz dönemde Odamıza ait bir idari büromuz vardı. Eski büromuzu kiraya vererek odamıza kayıtlı üyelerin daha kolay ulaşım sağlayacakları eski sanayi çarşısı içinde yeni bir işyeri alarak tadilat yaptırıp üyelerimize yeni idari büromuzda hizmet vermeye başladık. Yeni sanayi sitelerinde mevcut düğün salonumuza tadilat yaptırarak ikinci bir salon ilave ettik. Aynı zamanda odamızın yeni sanayi sitelerindeki esnaflarına hizmet verebilmek için idari büro düzenlendi. Esnaflarımız evraklarını oradan alabilmelerini sağladık.

 

Odanıza kayıtla kaç üye var? Üyelerinize yönelik yapmayı düşündüğünüz yeni plan ve çalışmaları bize anlatır mısınız?

Odamızın 1700 üyesi vardır. Yeni sanayi sitelerinde Üyelerimize yapmış olduğumuz 1600 iş yerleri Türkiye de tek, modern bir sanayi sitesi olacak şekilde teslim edeceğim. Yapmış olduğumuz sitelerin müşterilerimizin iş yerlerini daha kolay bulacak şeklide sokakları renkli yapacağız. Örneğin 1 kırmızı sokak, 2 sarı sokak, 3 kahverengi sakak gibi. Hangi renkse işyerlerinin cepheleri de aynı renkte yapılacak.

 Eskişehir’de tornacı ve oto tamirci esnaflarının yaşadığı sıkıntılar neler?

Esnafımızın en büyük sıkıntısı alt eleman ve geleceğe yetiştirebilecek eleman bulamamak. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması nedeni ile esnaflarımız çırak ve kalfa bulamıyor. Eski sanayimizde alt yapı olmadığı için işyerlerinde tuvalet ve şebeke suyu yok. İş yerleri çok küçük ve kullanışlı değil. Çöp sıkıntımız var. Çöp konteynırları yetersiz.

Yıllardır hep söylenen ve bir türlü gerçekleşmeyen Küçük Sanayi Sitesinin kentsel dönüşümü ile ilgili düşünceleriniz neler?

Eski sanayi çarşımız 1986 yılında o zamanki belediye tarafından ticari alandan çıkartılıp konuta planlanacak alana dönüştürülmüş. Ama O günden bugüne kadar plan gerçekleştirilememiştir. Sebebi ise yerel yönetimler. Bizimle hiçbir alakası yok.

Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu ne? Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Şehrimiz gayet güzel ve modern bir şehir. Sadece trafik sorunu var. Çevre yolunda da aynı sıkıntı yaşanmakta. Şehrin merkezinden kırsal mahallelere herhangi bir bulvar ve cadde açılmadı. Kısacası Eskişehir’imizde tek sorun trafik.

Geçmişte siyasette de yer almıştınız. İleride sizi tekrar siyaset sahnesinde görebilecek miyiz?

Kanunen oda başkanlarına siyaset yapmak yasak. Bende şu an için siyaset yapmayı düşünmüyorum.

Geçtiğimiz yıl Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  Başkanlığına aday oldunuz. 4 dönem başkanlık yapan birisi karşısında çok iyi oy aldınız. Önümüzdeki süreçte tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?

Nasip olur ömrümüz yeterse, oda başkanlarımız ve yönetim kurulları uygun görürlerse aday olmayı düşünüyorum.

Adnan Karamanlı’nın hayatındaki kırılma anı neydi?

Çok şükür hayatımda hep başarılı oldum. Kırılma anım olmadı.

Hiç keşkeleriniz oldu mu?

Hayır hiç olmadı.

Adnan Karamanlı en son ne zaman ağladı?

1990 yılında babamın vefatında ağladım. Rabbim bir daha ağlatmasın.

En çok neye kızarsınız?

Yalan söyleyene, işini hakkıyla yapmayana.

En çok neye gülersiniz?

Komik olan her şeye gülerim.

Asla yapmam dediğiniz bir şey var mı?

Mantığıma uymayan ve usulsüz hiçbir şey yapmam.

Hangi konu açıldığında sıkılırsınız?

Esnaf olduğumuz için çoğu şeye sıkılmam. İyi bir dinleyiciyim.

Haberes  Dergisi okurlarına son bir mesajınız var mı?

Haberes okurlarına sağlıklı mutlu başarılar diliyorum.