Mihalıççıklılar Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği (MİYAD) Başkanı Cemalettin Ürgüp Haberes Dergisi’nin 41’nci sayısına konuk oldu.

Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e konuşan Ürgüp; “Sizleri toparlayacak iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı yapmış başarılı Selami Vardar varsa; hemen hemen her dönem milletvekili çıkartan 27’nci dönem üç milletvekili olan, iki dönem merkez ilçe belediye başkanlığı, yetişmiş bürokratları,  siyasi partilerde il başkanlığı çok sayıda meclis üyeliği gibi görevlerde bulunulması, ilçemiz insanının tanınırlığını yükseltmiştir” dedi.

Mihalıççıklılar Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği (MİYAD) ne zaman kuruldu? Kurulmasındaki amaç neydi? Mihalıççıklı olmayanlar üye olabiliyor mu?

Mihalıççıklılar Yardımlaşma Dayanışma ve Yaşatma Derneği (MİYAD) merhum Muzaffer Solakoğlu’nun önderliğinde 12 Nisan 1990’da kuruldu. Dernek Başkanı Muzaffer Solakoğlu ve ekibi Mihalıççık ve köylerini tek tek dolaşıp; insanlarla bire bir ilişki kurup, hem birlik ve beraberliği hem sosyal dayanışmayı hem de kültürel kimliği yaşatma konularında onları aydınlattılar. Tüm bunları yaparken Mihalıççık Belediyesi’nin Yunus Emre’yi Anma, Kalburcu Şenlikleri, Mihalıççık’ın kurtuluş Günü ve yine Mihalıççık Belediyesi’nin çocukları sünnet ettirme etkinliklerine katkı sundu. Gönlü zengin Mihalıççıklıların bu işi başaracaklarına inanan Başkan Muzaffer Solakoğlu değerli büyüğümüz Eskişehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar’a dernek adına mülk edinme konusunu açar. Neler yapacakları konusunda Selami Vardar’ı bilgilendirir. Onunda bu konuya sıcak bakması ve önderlik etmesiyle mülk edinme çalışmaları başlatılır. Selami Vardar, Eskişehir’deki Mihalıççıklılarla bir toplantı yapar. Mihalıççık ve Mihalıççık insanının durumunu anlatır. Sözü tüm Mihalıççıklıların toplanabileceği, sosyal, kültürel çalışmaların yapılabileceği, hemşerilik bilinci, saygı, sevgi, dayanışma ve yardımlaşmanın yaşanacağı; köyden, kentten, yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin buluşacağı; kolayca bir araya gelinebileceği bir yerin olması gerektiğini belirtir. Toplantıya katılanlar Selami Vardar’a saygı ve sevginin yanı sıra O’nun bu görüş ve düşüncesini heyecanla karşılar. Selami Vardar toplantıya katılanların tek tek görüşlerini alır. Hepsinin bu düşünceye olumlu baktıklarını görünce; “Benim sahibini iyi tanıdığım ve Odunpazarı’nda Ziya’nın Kahvesi olarak bilinin yer satılıktır. Sahibi 230 milyon lira istemektedir. Şayet alırsak burası Mihalıççıklılar için en uygun yer olacaktır” der. 1991 yılında Mihalıççıklıların dayanışması ve yardımlaşması kendini gösterir. Vardar’ın ikna edici çalışmaları varlıklı kesimleri ve tüm Mihalıççıkları harekete geçirir. İşçisi, memuru, köylüsü, iş adamı katkılarını yapar. Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneğinin binası satın alınır. Bu konuda Sazak ailesinin güçlü bir desteği olmuştur. Mihalıççıklı olmayanlar, onu iyi tanıyan bir Mihalıççıklının onayı ile gönüllü üyeliğe kabul edilirler.  Gönüllü üye olan kişiler dernek hizmetlerinden yararlanır ama seçme seçilme hakları yoktur.

MİYAD’a kayıtlı ne kadar üye var? Üyelerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

MİYAD’da 2761 üyemiz var. Ölen, ayrılan üyenin üyelik numarası başkasına verilemediği için 45’i kadın olmak üzere 735 aktif üyemiz vardır. Derneğimiz, lokal hizmetlerinin yanı sıra, kermes, müzik koro çalışmaları, Mihalıççıklı bürokratları tanıma, tanıtma, kahvaltılı, yemekli, eğlenceli moral gün ve geceleri düzenleneme, Öğretmenler, Kadınlar, Anneler günü etkinlikleri, Mihalıççık Kiraz FestivalıiYunus Emre’yi Anma Haftası, Mihalıççık Belediyesi’nin yaptığı etkinlikleri katılma, yazar ve şairlerimizin kitap tanıtım ve imza günlerine katkı sunmak, geziler düzenlemek, düğünlere katılma, çiçek gönderme, Onursal Başkanımız Selami Vardar’ı anma, Türkiye Güçsüzler Vakfı, Mihalıççık Selami Vardar Yaşlılar Köşkünün etkinliklerine katılmak, maddi, manevi yardımda bulunmak, üyelerimizle birlikte Karadeniz, İstanbul, Edirne, Çanakkale turları, öğrencilerimize dönem dönem burs, 15 Temmuz 2019’da milletvekillerine kahvaltı gibi birçok etkinlik yaptık.

MİYAD’a ne zaman başkan oldunuz?

2018 yılında Başkan seçildim. İlk Kurucu Başkanımız Muzaffer Solakoğlu döneminde Denetim Kurulu’nda görev aldım. 2. Başkanımız Nurettin Kaba döneminde Yönetim Kurulu,  3. Başkanımız İsmail Can döneminde de yönetim kurulu,  muhasip gibi görevlerde 26 yıl bulundum.  2018 yılında derneğin 4’üncü Başkanı olarak seçildim.

Eskişehir’de ne kadar Mihalıççıklı var? Mihalıççık’tan başka illere göç var mı?

Eskişehir’in diğer ilçeleri olsun, başka illerin dernekleri üyeleri için rakamlar veriyorlar. Ancak Eskişehir’in nüfusu belli. Araştırmalarda aile sayısının tam net olmamakla 37 bin ailenin bulunduğu tahmin ediliyor. Eskişehir’de Mihalıççıklı nüfusunun 110 ile 130 bin civarında olduğunu düşünmekteyiz. Mihalıççık’tan İstanbul, Ankara ağırlıklı olmak üzere başka illere göç var.

Eskişehir’de lobicilikle neden bu kadar güçlüsünüz? Mihalıççıklılarda yıllardır süren bir birlik beraberlik nasıl oluştu? Eskişehir siyasetindeki büyük ağırlığınız için ne düşünüyorsunuz?

Mihalıççıklıların lobicilikte güçlü olduğu kanısı var. Hep söylenir. Lobicilikte güçlü müyüz, değil miyiz? Bilmiyorum ama zamanında  sizleri toparlayacak iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı yapmış başarılı Selami Vardar varsa; hemen hemen her dönem milletvekili çıkartan 27’nci dönem üç milletvekili olan, iki dönem merkez ilçe belediye başkanlığı, yetişmiş bürokratları, siyasi partilerde il başkanlığı çok sayıda meclis üyeliği  gibi görevlerde bulunulması, ilçemiz insanının tanınırlığını yükseltmiştir. Sevgi saygı çerçevesinde  mikro milliyetçilik yapmadan  güzel Eskişehir’imizde dostluk içerisinde yaşamaktayız.

Sizce Eskişehir ve Mihalıççık’ın en büyük sorunu ne? Mihalıççık’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Eskişehir’in sorunları olabilir. Ancak Eskişehir çok güzel bir şehir. Eskişehir ve Mihalıççık ilçesinin sorunlarını, yıllardır çözülemeyen yol sorunumuzu defalarca normal zamanlarda ve seçim zamanlarında anlattık. Her ne kadar köylerde okullar kapansa da, çoğu hemşerimiz şehirlere taşınsalar da son zamanlarda yapılan çalışmaları gördükçe ilçemizin geleceğinden umutluyum.

Aynı zamanda Eskişehir Demir Sanayicileri Esnaf Odası Başkanısınız. Sektörünüzdeki ve diğer alanlardaki esnafın durumunu nasıl buluyorsunuz? Eskişehir esnafının en büyük sorunu nedir?

41 yıl Genel Sekreterliğini yaptıktan sonra Mart 2022 yılında Eskişehir Demir Sanayicileri Meslek Odası’na Başkan oldum. 700 üyesi olan odamızda esnafların durumuna bakarsak işlerde genelde iyi. Tabi ki sorunlar var. Yüksek iş kiraları, çırak, kalfa, ara elaman sıkıntıları var. Kooperatifler aracılığıyla verilen krediler çok düşük. Üstelik alınamıyor. Faizler çok yüksek.

Üyelerinize ve Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

Üyelerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. İnşallah yaşamın her bölümünde başarılı olurlar.