Uluslararası yarışlarda aldığı madalyalar ve ard arda kırdığı Türkiye rekorlarıyla öne çıkan Eskişehirli milli atlet Edanur Tulum Haberes Dergisi’nin Mart 2023 sayısına konuk oldu.
Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner ile spor dolu keyifli sohbet eden genç sporcu; “Üşüdüm vazgeçmedim, hastalandım vazgeçmedim. Düştüm, daha güçlü kalktım. Yoruldum ama asla ve asla vazgeçmedim” dedi.
Atletizm yapmak çocukluk hayaliniz miydi?
Atletizm yapmak çocukluk hayalimin içinde tam olarak yoktu. Çocukluğumda farklı spor branşlarında kişisel gelişimimi tamamlamak için ailemin yönlendirmesiyle sporun içinde oldum. Atletizmin bende tutkuya dönüşmesi ve beni mutlu etmeye başlaması abimin sayesindedir.
Neden koşucu olmak istediniz? Bu spora nasıl başladınız? Sizi keşfeden ve yönlendiren birisi oldu mu?
Dürüst olmak gerekirse, yakın zamana kadar koşucu olmayı hiç düşünmemiştim. Her zaman aktif oldum ve egzersiz yapmaktan zevk aldım. Okulumuza yeni Beden Eğitimi Öğretmeni geldi. Çok sevdiğim Zehra Topgül öğretmenim. Atletizm için okul takımı seçmesi vardı. Bende katılmak istedim, abimle birlikte seçildik. Beni beğendi yetenekli olduğumu görünce şu anki antrenörüm Gökhan Dede ile tanıştırdı. Üç yıldır da beraber çalışmalara devam ediyoruz .
Aileniz bu sporu yapmakta size destek oldu mu?
Başlarda annemin biraz çekinceleri vardı. Korumacılığından dolayı ilk başladığımda biraz zor oldu. Ama doğru yerde ve doğru hocalarla olduğumuzu gördükten sonra bize bütün şartlarını zorlayarak spor yapmamızı sağladılar. Ve sürekli destek oldular. Olmaya da devam ediyorlar.
Bu sporun kolay ve zor yönleri nelerdir?
Atletizme başlamak nispeten kolaydır. Eğer başarılı bir atlet olmak istiyorsanız zordur. Sadece atletizm için değil bütün spor branşları için geçerli olan 2 saat antrenman yapmak değil günün 24 saatini sporcu olarak yaşamayı becerebilmek. Becerilerinizi ve dayanıklılığınızı geliştirmek zaman ve özveri gerektiriyor. Yine de zorluklarına rağmen bu sporun kişisel gelişim ve hayatım için harika bir fırsat sunduğunu söyleyebilirim. Antrenmanda arkadaşlarımla geçirdiğim eğlenceli zamanlardan bahsetmiyorum bile.
Yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz? Nasıl odaklanıyorsunuz?
İlk önce zihinsel olarak odaklanmaya önem veriyoruz. Sonrasında ise çok fazla öz disiplin, yarış başlamadan saatler önce hazırlanmayı gerektiriyor. Yarış esnasında ortaya çıkabilecek olası dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak için zihinsel antrenmanlarımızı yapıyoruz. Yarışa hazırlıklı katılmak mükemmel performansı yakalamamızı sağlıyor. Müzik dinlemek benim vazgeçilmezim diyebilirim. Yarışlarda ve antrenmanlarda odaklanmamı, dış dünyadan soyutlanmamı sağlıyor. Daha iyi performans gösterebiliyorum.
Ard arda Türkiye rekorları kırıyorsunuz? Bu başarınızı neye borçlusunuz?
Henüz üç yıldır bu sporun içeresindeyim ama 12 Türkiye rekoru kırdım ve bunları 3 madde de özetleye bilirim
1.çalışmaya (özverili ve disiplinli)
2.çalışmaya (doğru zamanda doğru antrenmanı yaparak )
3. çalışmaya (en önemlisi antrenörüm Gökhan Dede ve dede team )
İleriye yönelik hedeflerinizden bahseder misiniz? Olimpiyatlarda madalya almak hayaliniz var mı?
İlk hedefimiz bu sporda kalıcı olmak. Yakın hedef olarak 2023 yılı içeresinde temmuz ayında EYOF Slovenya’da, Ağustos ayında Avrupa gençler şampiyonası İsrail’de yarışmak ve buralarda kürsüye çıkmak. Sonrasında 2024 Paris olimpiyatlarında olmak tabi ki. En çok istediğimiz hedeflerimiz içerisinde. Yine 2028 olimpiyatlarında Los Angeles da final koşmak. 2032’de olimpiyat görmek istiyoruz. Üç olimpiyatta ülkemi temsil etmek istiyorum.
Bu sporun dışında eğitim hayatınızdaki hedefleriniz neler? İleride başka bir meslek yapmayı düşünüyor musunuz?
Genel de, amacım sadece akademik olarak mükemmelleşmek değil, aynı zamanda topluma olumlu katkılarda bulunabilen çok yönlü bir birey olmak. Benim spor sayesinde kazanımlarım oluyor zaten.
Bu sporda örnek aldığın veya idolün olan sporcular var mı?
Tabi ki var bu alanda kendilerince isim yapmış olan en iyi 400m sprinterlerinden dikkate değer olan isimlerin bazıları;
Michael Johnson (5 Olimpiyat 9 Dünya Şampiyonluğu ), Wayde van Niekerk (2016 Yaz Olimpiyatlarında aynı branş finalinde koştuğu 43.03 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kırarak Olimpiyat şampiyonu olmuştu), Allyson Felix (7 kez Olimpiyat madalyası aldı) Marie-José Pérec (3 kez Olimpiyat şampiyonu oldu. 400 m'de 48.25 saniyeyle Olimpiyat rekorunu da kırmıştı) ve Veronica Campbell-Brown (Toplamda yedi Olimpiyat madalyası kazandı) onlar gibi olmak hayalim.
Edanur Tulum’un hayattaki kırılma anı neydi?
Kesinlikle atletizme başladığım an. Gökhan hocamla pandemide bütün şartları zorlayarak antrenmanlara devam ettik. Üşüdüm vazgeçmedim, hastalandım vazgeçmedim. Düştüm, daha güçlü kalktım. Yoruldum ama asla ve asla vazgeçmedim.
Bu sporu yapmak isteyenlere bir tavsiyeniz olacak mı?
400 metre sporu yapmak isteyenlere tavsiyem, öncelikle iyi bir antrenör bulmak. Antrenörüne sebat ederek, ibadet eder gibi çalışsınlar. Antrenmanda yanlarında eğlenceli arkadaşları olsun. Dinlenmeye önem versinler, hep aynı saat uyusunlar. Elbette ki beslenme de sporun olmazsa olmazlarından. Bence en önemli tavsiyem Gökhan Dede ile çalışmaları. Saygılarımla…
2028 OLİMPİYATLARINDA MADALYA ALACAK
Antrenörü Gökhan Dede Edanur’u şöyle anlattı.
Edanur her şeyden önce eğlenmeyi bilen, enerjisi ile negatif olan ortamı pozitife çevirebilecek pozitif bir sporcu. Çevikliği ve hızı benzersizdir. Ancak onu gerçekten farklı kılan, sarsılmaz odaklanması ve kararlılığı. Kendini tükenmenin eşiğine getirebilen ve yine de yüzünde muzaffer bir gülümsemeyle zirveye çıkabilen gelecekte isminden söz ettirecek büyük türden bir atlet. Edanur Tulum’un 2028 Olimpiyatlarında madalya alacağına inanıyorum.