2022’de eğitim alanında yaşananlar, başta öğrencilerimiz, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkiledi.
MEB’in 2022’de dikkat çeken olumlu çalışmalarının başında okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması çalışmaları oldu.
Geçen yıl mesleki eğitimde önemli oranda canlılık gözlendi. Mesleki ve teknik eğitim kurumları bünyesinde farklı alanlarda Ar-Ge merkezleri kurulması meslek liselerinin üretime olan katkılarını artırdı. MESEM Projesi ile açılan mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim, öğrencileri örgün eğitimden uzaklaştırdığı eleştirisini de beraberinde getirdi.
Okullarda kütüphane kazandırma çalışmalarında da hayli mesafe alındı. 3 ayda 16 bin 361 yeni kütüphane inşa edildiği açıklandı.
Ücretsiz Yardımcı Kitaplar…
MEB, tüm sınıf seviyelerinde 160 milyon yardımcı kaynak ücretsiz dağıttı. Gelecek yıl 200 milyon yardımcı kaynak kitabın daha ücretsiz dağıtılacağı açıklandı. Bu kadar fazla yardımcı kaynağa ihtiyaç duyulması mevcut müfredat ve ders kitaplarının yetersizliğini gündeme getirdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu…
Eğitim sendikalarının karşı çıktığı Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat 2022’de yürürlüğe girdi. Öğretmenlere kariyer basamakları getirildi. Öğretmenler odası beş parçaya bölündü. Mülakata dayalı sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik devam ettirildi.
Ataması yapılmayan öğretmenler ordusu daha da büyüdü
KPSS iptal edildi…
ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS Sınavı’ndaki bazı soruların, bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiaları kamuoyuna yansıdı. Sınav iptal edildi. ÖSYM Başkanı görevden alındı.
Okulda Pedagojik Formasyon…
Üniversiteyi bitirdikten sonra verilen pedagojik formasyon eğitiminin, üniversitenin 3.ve 4.sınıflarında verilmesine karar verildi. Yeni uygulamayla öğrencilerin eğitimlerine devam ederken pedagojik eğitimlerini tamamlayarak sene kayıplarının önlenmesi hedeflendi.
Üniversitelere tartışmalı rektör atamaları yapıldı. Birçok üniversitenin uluslararası eğitim arenasındaki bilimsel saygınlığı ve gelişmiş ülkelerdeki üniversitelere kıyasla başarı sıralamalarında çok olumlu değişimler gözlenmedi.
6 Yaşında Evlilik!..
Türkiye,2022 yılının son ayında 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığını ve çocuk yaşta evlendirildiğini söyleyen kızın şikayetiyle açılan davayı tartıştı.
6 yaşından itibaren cinsel istismara uğrayan H.K.G olayı okula devam etmeyen öğrenciler sorununu gündeme getirdi. Okulda olması gereken dönemde cinsel tacize uğrayan bu çocuğun nasıl oluyor da devamsızlığının izlenmediği sorgulandı.
Kayıt Dışı Çocuklar…
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okula devamsız olan öğrenci sayılarını verdi. Mahmut Özer, ilkokulda 11 bin 654 öğrencinin, ortaokulda 28 bin 421 öğrencinin, lisede ise 240 bin 668 öğrencinin kayıt dışı olduğunu açıkladı.
Eğitim iş kolundaki sendikaların hazırladıkları raporlarda ise bu sayıların çok daha fazla olduğu belirtildi.
Çocukların Açlığı Tartışıldı…
Öğrencilerin okula aç gittikleri ve yeterince beslenemedikleri çok tartışıldı.
Tüm çocuklara okulda bir öğün yemek verilmesi teklifi Meclis’te reddedildi.
MEB, 6 Şubat 2023'ten itibaren okul öncesi eğitimdeki çocuklara ücretsiz yemek verileceğini açıkladı.
Laik, Kamusal, Bilimsel Eğitim…
2022 yılı Türkiye’nin eğitim siteminin en temel bilimsel ilkelerden ve laik eğitim anlayışından uzaklaşarak dinselleştirildiği/ticarileştirildiği ve kamusal eğitimin ihmal edildiği iddialarının sürekli tartışıldığı bir yıl oldu.
Sınav odaklı eğitim, okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, tarikat/cemaatlerin eğitime sızma iddiaları eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak geçtiğimiz yıla damgasını vurdu.
Ve Dünden Bugüne…
Eğitim harcamalarının bir ülkenin geleceğinin yapılanmasında önemli yer tuttuğu bilinmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan ödeneğin merkezi yönetim bütçesinin toplamına oranındaki gerileme geçen yıl olduğu gibi bu yılda da devam etti.
Umarım 2023 yılı, tüm çocuklarımızın eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlandıkları, bölgesel, cinsel eşitsizliklerin yaşanmadığı, laik, demokratik, bilimsel nitelikli ve kamusal eğitim öncelikli, mutlu, huzurlu bir yıl olur…