Geçmiş zamanlardan bugüne medyanın toplumları etkileme ve yönlendirme gücü yadsınamaz bir gerçek. Önceleri yalnızca televizyon, gazete ve radyolardan ülkemiz ya da dünyada ki gelişmelerden haberdar olurken şimdilerde buna internette dâhil oldu.

Yıllarca Amerika’da siyahilere uygulanan olumsuz algı ve ayrımcılık politikaları nedeniyle kendi döneminde haksızlıklar karşısında bir mücadele vermiş olan Malcolm X’in bu konuyla ilgili söylemiş olduğu bir sözü aslında ‘’bizlere gösterilenlere’’ karşı nasıl bir bakış açısına sahip olmamız gerektiği konusunda çok güzel bir örnektir. Malcolm X, “Eğer dikkatli olmazsanız medya zalimleri sevmenize, mazlumlardan ise nefret etmenize sebep olur” derken yaşadığı dönemde siyahilere yapılan haksızlıkların ve ayrımcılığın medya aracılığıyla nasıl da çarpıtıldığına dikkat çekmek amaçlı söylese de yaşantımız boyunca gördüğümüz, duyduğumuz her haber için geçerlidir bu.

Sosyal medya da dâhil çoğu mecra bilgi çöplüğüne dönüşmüş vaziyette. Ki dikkatli ve özverili sosyal medya kullanıcıları olmadığımızda zaman zaman iyi niyetlerimiz, merhametimiz ve vicdanımızın sorgulandığı noktaya gelebiliyoruz. Ve medyanın yadsınamaz gücünün mazlum insanlar ya da canlıları ‘zalim’ gibi göstermek için kullanılıyor olması, bazı durumlara vicdan ve merhamet tarafından bakılmasını gerekli kılar: Zalimi mazlum, mazlumu ise zalim görmemek adına.