Osmanlının son yüzyılından itibaren bu millet ciddi ambargolara maruz kalmaya başladı. Parası ödenen gemilerimiz verilmedi. Bin bir zahmetle kurduğumuz “Tomtaş” gibi fabrikalarımız kapattırıldı. Sanayimize yatırım yapan Vecihi Hürkuş, Şakir Zümre vb. iş adamları iflas ettirildi. Kıbrıs Harekatı sonrasında silah ambargosu uygulandı.

Kısıtlı imkanlarla kurmaya çalıştığımız ağır sanayi fabrikaları çalışamadan başka amaçlara yönlendirildi. Bunlara en güzel örnek silah üretmek üzere kurulan MKE Fabrikalarına elektrik sayacı ürettirilmesi gösterilebilir.

Yardım adı altında, kullanılmış silah ve sanayi ürünleri üzerinden bunların yenilenmesi, yedek parça ve modernizasyon projeleri uydurarak milyarlarca dolarlık satış yaptılar. O kadar ileri gittiler ki, 1990’lı yılların sonunda “Tank Modernizasyonu” adı altında İsrail’e verdikleri ihalede bırakın modernizasyonu tanklarımızı bile geri alamadığımız gibi tank başına ödenen miktar sıfır tank fiyatının üzerine çıktı.

Son olay hepimizin bildiği S400 satın almamız dolayısı ile uyguladıkları CAATSA yaptırımları adı altında F35 programından çıkarılmamız üstüne üstelik parasını ödediğimiz uçakların parasını iade bile etmemeleridir. Ancak bu defa tutmadı. Ne Türkiye eski Türkiye idi ne de şartlar eskisi gibi. Türkiye son 15 yılda silah sanayisini adeta yeniden kurdu. Ehliyetli adamlar tarafından yönetilen savunma sanayi şirketleri adeta destan yazmaya başladılar. “Biz yapamayız”, “Adamlar yapmış” kafasıyla yetiştirilen mühendisler yerine “Yaparız abi, hem de daha iyisini yaparız” ekibi gelince işler nasıl değişti. Durumu basit ve bilinen bir Avrupa projesi ile anlatmak istersek;

Proje Adı: Eurodrone, Orta irtifa, uzun dayanıklılık, uzaktan kumandalı, uçak sistemi,

Kurucu ülkeler: Fransa, Almanya, İtalya

Proje firmaları: Airbus, Dassault Aviation, Leonardo SpA.

 Proje Başlangıcı: 18 Mayıs 2015

 Proje Bitiş: 2025, uzatıldı 2027, uzatıldı 2029

 Proje Durumu: Henüz ortada uçan bir prototip mevcut değil

 Proje Adı: Bayraktar Akıncı TİHA

 Ülkesi: Türkiye

 Üretici: Bayraktar Havacılık

 Proje Başlangıcı: 2017

 İlk Uçuş: 6 Aralık 2019

Hizmete Giriş: 29 Ağustos 2021

Kullanan Ülkeler: Türkiye, Pakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Libya, Etiyopya, Burkina Faso, Mali, Suudi Arabistan

Eurodrone projesini üstlenen firmalara bakarsanız bırakın Baykar’ı ciroları Türkiye’nin ihracatından daha fazladır. Orta irtifa bir insansız hava sistemini 15 yılda ancak tamamlayabilecekler. Hatta bunlardan birisi dünyanın en büyük uçak üreticisidir. Konu “imkan” meselesi değildir.

 “İnanmak” asıl mesele budur. Ülkemize inanmak, insanımıza inanmak, firmalarımıza inanmak, yetiştirdiğimiz mühendislere inanmak. 21.Yüzyılın “Türkiye Yüzyılı” olacağına inanmak.

 Saygılarımla